• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

    ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ, ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

    Με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας να τρίζει συθέμελα παρά τα παραμύθια για την έναρξη της επανεισδοχής προσφύγων τη Δευτέρα, η Ελλάδα βρίσκεται εκτεθειμένη για μια ακόμη φορά σε λογής-λογής κινδύνους.
    Οι πάνω από 50.000 (επισήμως, ανεπισήμως μπορεί και να είναι άλλοι τόσοι) πρόσφυγες/μετανάστες/ λάθρο έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται και κανείς από την προσκυνημένη πολιτική ηγεσία δεν έχει τη διάθεση (ή τις εντολές), να αναβαθμίσει το ζήτημα σε συναγερμό για την Εθνική Ασφάλεια.

    Διαμαρτυρίες, εντάσεις, επεισόδια, συγκρούσεις, είναι πλέον καθημερινό γεγονός στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα και ίσως δεν είναι πολύ μακριά η σπίθα που θα πυροδοτήσει τη γενική εξέγερση. Όσο οι «εταίροι» μας επιμένουν να μας έχουν εγκλωβισμένους, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να κάνουν τα γούστα των Ευρωπαίων και του Σουλτάνου, η κατάσταση θα χειροτερεύει, αυτό είναι σίγουρο.

    Εθνικό σχέδιο δράσης δεν υπάρχει, δεν κάνουμε ούτε τα αυτονόητα για να προστατέψουμε τα σύνορά μας και να ανακόψουμε τις ροές, με αποτέλεσμα να τρώμε φάπες από όλους και να έχουμε γίνει το απέραντο hotspot της Ευρώπης.

    Ασταμάτητες οι ροές
    Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο μέχρι σήμερα το πρωί είχαν καταγραφεί 514 νέες αφίξεις και το Σάββατο το πρωί άλλες 536. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα καταγράφονται 300, 500 μέχρι και 650 αφίξεις ημερησίως. Είναι αμφίβολο εάν ο μηχανισμός που θα στηθεί θα μπορεί να οργανώνει την επιστροφή 500 προσφύγων την ημέρα. Όπως επίσης είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η Τουρκία δεν θα απελευθερώσει ξανά την ροή. Αυτό σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από το αν θα τηρήσει η Ευρώπη την συμφωνία για την απελευθέρωση της βίζας στους Τούρκους πολίτες.

    Εάν αυτό γίνει ήδη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζονται φόβοι ότι εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι που είναι υπό διωγμό αλλά και Τούρκοι πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι από την κατάσταση στην χώρα θα βρουν διέξοδο στην Ευρώπη. Εν ολίγοις οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φοβούνται ότι θα απαλλαγούν από τους Σύρους και τους Αφγανούς και θα γεμίσουν με Τούρκους και Κούρδους. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υλοποιήσουν την συμφωνία, κάτι που αναμένεται ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας με θύμα βέβαια πάλι την Ελλάδα.



    Εν τω μεταξύ η κατάσταση εντός της χώρας είναι ανεξέλεγκτη. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών αυξάνει. Την Κυριακή σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού συνολικά είχαν καταγραφεί στις επίσημες δομές και στους πρόχειρους καταυλισμούς σε Ειδομένη και Πειραιά 52.500. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι μέσα στην χώρα που όμως οι αρχές δεν μπορούν να τους καταγράψουν.

    Πορεία προσφύγων στα Ιωάννινα
    Με βασικό σύνθημα να ανοίξουν τα σύνορα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά πραγματοποιούν αυτήν ώρα πορεία διαμαρτυρίας μέσα στο προάστιο Κατσικά, υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

    Επικεφαλής στην πορεία βρίσκονται φυσικά παιδάκια και γυναίκες, καθώς αυτοί έχουν αναλάβει θέλοντας και μη το… PR των λάθρο, για να μη βλέπουμε όλους αυτούς τους μαντραχαλάδες που έχουν εισβάλλει στην Ελλάδα.

    Οι ίδιοι οι πρόσφυγες/μετανάστες περιφρουρούν την πορεία τους, ενώ τους ακολουθούν ομάδες αντιεξουσιαστών.

    Παραμένουν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων οι πρόσφυγες
    Σε εξέλιξη είναι από χθες το μεσημέρι ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης–Ευζώνων (ΠΑΘΕ), στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο, από πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων. Για τον ίδιο λόγο πρόσφυγες προχώρησαν στον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πρώτο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον 200 πρόσφυγες, ενώ στο δεύτερο γύρω στους 50. Οι διαμαρτυρόμενοι επιτρέπουν τη διέλευση από τα δύο σημεία σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα φορτηγά, οι οδηγοί των οποίων κινούνται μέσω παρακαμπτήριων δρόμων.

    allspicynews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ