• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

    Η ζάχαρη βλάπτει τον εγκέφαλο των παιδιών, όσο και η κακοποίηση

    Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά από τα παιδιά, έχει επιπτώσεις στην υγεία. Μια πρόσφατη έρευνα, όμως από Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, όμως, επισημαίνει πώς η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο.


    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, οι βλάβες που προκαλεί η ζάχαρη στον εγκέφαλο είναι τόσο σοβαρές όσο αυτές που προκαλούνται από το στρες ή την κακοποίηση σε μικρή ηλικία.

    Οι ερευνητές, μετά από πειράματα σε ποντίκια, παρατήρησαν μεταβολές στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συναισθηματική ανταπόκριση και τη γνωστική λειτουργία. Μάλιστα οι μεταβολές αυτές ήταν πιο έντονες από αυτές που παρατηρούνται από το υπερβολικό άγχος.

    Διαπίστωσαν ότι η χρόνια κατανάλωση ζάχαρης σε ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί σε αγχώδεις καταστάσεις προκαλούσε ίδιες αλλαγές στον ιππόκαμπο με αυτές των ποντικιών που είχαν κάποια στρεσογόνα εμπειρία αλλά δεν κατανάλωναν ζάχαρη.

    Έχει διαπιστωθεί ότι οι άσχημες εμπειρίες στα πρώτα χρόνια της ζωής, όπως το αυξημένο στρες ή η κακοποίηση, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία στο μέλλον.

    Τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία, όπως ένα ατύχημα, το πένθος, μια φυσική καταστροφή ή η σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση, συσχετίζονται με αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του άγχους, της κορτιζόλης στον οργανισμό.

    Τα παραπάνω συμπεράσματα δείχνουν ότι είναι σημαντικό να περιοριστεί – ειδικά από τα παιδιά – η κατανάλωση αναψυκτικών, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλλά και γλυκών, επισημαίνουν οι ερευνητές.
    Πηγή
    sahiel.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ