• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 12 Απριλίου 2016

    ΠΡΟΣΕΧΩΣ....Έρχεται το φορολογικό "κτηματολόγιο"

    Του Σπύρου Δημητρέλη
    Καπνό που κρύβει μια φωτιά φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής εκτιμούν ότι έχουν ανακαλύψει στο υπουργείο Οικονομικών και στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
    Πρόκειται για φορολογούμενους που προκειμένου να γλιτώσουν τις πολλαπλές φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα έχουν αποκρύψει το σύνολο ή μέρος της ακίνητης περιουσίας τους.

    Στο προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού μνημονίου αλλά και στο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2016 περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για τη δημιουργία ειδικού προγράμματος διασταυρώσεων μεταξύ του κτηματολογίου και της εφαρμογής περιουσιολογίου Ε9 του υπουργείου Οικονομικών.

    Στην πράξη θα επιχειρηθεί να γίνει διασταύρωση στη βάση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου κάθε φορολογούμενου μεταξύ των στοιχείων κτηματογράφησης και των στοιχείων των δηλώσεων ακινήτων Ε9. Στόχος της διασταύρωσης θα είναι να εντοπισθούν ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

    Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ενδείξεις για απόκρυψη ακίνητης περιουσίας από σημαντικό αριθμό φορολογούμενων. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις φορολογούμενων που εντοπίσθηκαν από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου να μην έχουν δηλώσει στο Ε9 ακίνητα σημαντικής αξίας προκειμένου να γλιτώσουν φορολογικές επιβαρύνσεις.

    Να σημειωθεί ότι η απόκρυψη ακίνητης περιουσίας συνεπάγεται και "απαλλαγή" από πολλαπλές φορολογίες και επιβαρύνσεις. Ο φορολογούμενος δεν βαρύνεται με ΕΝΦΙΑ καθώς και με το τεκμήριο διαβίωσης. Και οι δυο αυτές επιβαρύνσεις είναι μεγάλες ειδικά σε ακίνητα υψηλής αντικειμενικής αξίας.
    Ωστόσο, με τη διασταύρωση μεταξύ κτηματολογίου και Ε9 και τον εντοπισμό όσων έχουν αποκρύψει την πραγματική ακίνητη περιουσία τους θα πέσουν τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις ενώ στις περιπτώσεις απόκρυψης μεγάλων περιουσιών θα κινηθούν και ποινικές διαδικασίες για φοροδιαφυγή.
    Εκτός από την εντός Ελλάδος αδήλωτη ακίνητη περιουσία που θέλει να εντοπίσει το υπουργείο Οικονομικών, θέτει σύντομα σε εφαρμογή και πρόγραμμα για τον εντοπισμό ακινήτων Ελλήνων που έχουν αγοραστεί στο εξωτερικό.

    Πρόκειται εντός του 2016 να σταλεί αίτημα προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχουν στοιχεία στην Ελλάδα για τα ακίνητα που αγόρασαν τα τελευταία χρόνια Έλληνες φορολογικοί κάτοικοι στο εξωτερικό. Στόχος του εντοπισμού είναι να ελεγχθεί το πόθεν έσχες για τη δαπάνη αγοράς των ακινήτων.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ