• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

    Χιλιάδες αρχεία του Τιτανικού διαθέσιμα στο διαδίκτυο


    Περισσότερα από 200.000 ντοκουμέντα που σχετίζονται με το μοιραίο ταξίδι του Τιτανικού, δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, 9 Απριλίου, στο διαδίκτυο. Η πράξη αυτή συμπίπτει με την έλευση της 100ής επετείου από τη βύθιση του θρυλικού υπερωκεανίου.

    Τα ντοκουμέντα περιλαμβάνουν φωτογραφίες, λίστες που καταγράφουν λεπτομερώς τα στοιχεία των επιβατών και του πληρώματος, διαθήκες των θυμάτων και ευρήματα από τις νεκροψίες που διενεργήθηκαν σε 329 άψυχα σώματα που περισυλλέχθηκαν από τα ανηλεώς ψυχρά νερά του Ατλαντικού Ωκεανού. Τα αρχεία παρέχουν επίσης πληροφορίες για τους επιζήσαντες του τραγικού δυστυχήματος.

    Η συλλογή συγκροτήθηκε από τον βρετανικό ιστότοπο Ancestry.co.uk, που ειδικεύεται σε γενεαλογικές έρευνες. Οι συλλογές του εν λόγω ιστότοπου είναι διαθέσιμες με συνδρομή, αλλά τα αρχεία του Τιτανικού θα είναι προσβάσιμα δωρεάν μέχρι την 31η Μαρτίου.

    «Με την πάροδο των γενεών, πολλές οικογένειες μπορεί να άκουσαν φήμες ότι είχαν ένα πρόγονο που επέβαινε στον Τιτανικό», δήλωσε η υπεύθυνη περιεχομένου του Ancestry.co.uk, Μίριαμ Σίλβερμαν. «Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να προσφέρουμε πρόσβαση σε αυτά τα πολύτιμα αρχεία [...] δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες να αποκαλύψουν την ιστορία του τραγικού ταξιδιού των προγόνων τους».

    Ο Τιτανικός βυθίστηκε τη νύχτα μεταξύ της 14ης και της 15ης Απριλίου του 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού, σε απόσταση 562 χιλιομέτρων από τη Νέα Γη (Newfoundland), στο βόρειο Ατλαντικό. Παρέσυρε στον υγρό του τάφο 1.514 ανθρώπους και η βύθισή του συγκαταλέγεται στα πλέον πολύνεκρα δυστυχήματα εν καιρώ ειρήνης.

    Της τραγωδίας επέζησαν 710 άνθρωποι, που επιβιβάστηκαν στις λιγοστές σωσίβιες λέμβους του Τιτανικού και διασώθηκαν από το πλοίο Καρπάθια λίγες ώρες αργότερα.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, η Unesco, πολιτισμική υπηρεσία του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι θέτει υπό την προστασία της το βυθισμένο σκαρί του Τιτανικού. Σύμφωνα με την διευθύντρια της υπηρεσίας, Ιρίνα Μπόκοβα, «η βύθισή του Τιτανικού είναι αγκυροβολημένη στη μνήμη της ανθρωπότητας».






    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ