• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

    Οι Αλαβάνοι της Αργεντινής παρέα με τους τοκογλύφους προσπαθουν να ανακόψουν την πορεία στην Ελευθερία.

    Όπως θα διαβάσετε, οι τοκογλύφοι κατάσχουν ακόμα και πλοία, λόγω του ελεεινού μνημονίου του εκεί Παπανδρέου. Όταν τα γράφαμε εμείς, είμασταν συνωμοσιολόγοι…
    Η ηρωίδα πρόεδρος φέρνει για ψήφιση στην βουλή τον εκεί “βασικό μέτοχο” για τα ΜΜ”Ε”. Δείτε τι
    ακολουθεί από τους ντόπιους Αλαβάνους.
    Ο αγώνας της Αργεντινής είναι αγώνας παγκόσμιας ελευθερίας. Πρέπει να πετύχει, γιατί είναι μονόδρομος. Και για το μέλλον της Ελλάδας.


    Γράφει ο Κώστας Σ.

    Καλησπερα,
    σου στελνω ενα αρθρο που γραφτηκε εδω με αφορμη την αποφαση του αμερικανου δικαστη γκριεσα η οποια καλει την αργεντινη να πληρωση τα κερδοσκοπικα κεφαλαια(ορνια) στο 100% της αρχικης τιμης των μετοχων(τις οποιες αυτοι αγορασαν υποτιμημενες)με επιπλεον τους τοκους.
    Εαν αυτη η αποφαση επικυρωθει σε ανωτερο σταδιο και εφαρμοστη τοτε θα ισχυση και για 
    τους πιστωτες που αποδεχτηκαν τη συμφωνια της ανταλλαγης με την αναλογη εκπτωση,πραγμα που σημαινει οτι η χωρα θα υποχρεωθη να πληρωση το συνολο του χρεους εξ αιτιας του οποιου χρεωκοπησε το 2001 με τους τοκους και με πιθανη συνεπεια μια νεα χρεωκοπια.
    Ο πρωτος που εσπευσε να εφαρμοση την αποφαση γκριεσα μετα απο απαιτηση των “ορνιων”, ηταν ο γκανεζος δικαστης που επεβαλε εμπαργκο στην αργεντινη φρεγατα 
    “λιμπερταδ” (σχολη του πολεμικου ναυτικου) που εκανε φιλικη επισκεψη στη γκανα και της εχει απαγορευση τον αποπλου με το επιχειρημα οτι οι κυβερνησεις (που χρεωκοπησαν τη χωρα) ειχαν παραχωρησει στους δανειστες το δικαιωμα κατασχεσης της εθνικης περιουσιας σε περιπτωση αδυναμιας αποπληρωμης των χρεων.
    Ταυτοχρονα εχει αρχισει και στο εσωτερικο μια ενορχηστρωμενη εκστρατεια με συμμετοχη της αντιπολιτευσης, μεριδας συνδικαλιστων, ακροαριστερων οργανωσεων και αγροτικων συνεταιρισμων καθοδηγουμενων απο την ολιγαρχια με γενικο συντονιστη τα μονοπωλια του τυπου( που με το νεο αντι μονωπολιακο νομο περι τυπου που μπαινει σε εφαρμογη την 6/12 χανουν προνομια)).
    Οι “διαμαρτυριες” αρχισανε με τις κατσαρολες της μεσαιας ταξης του μπουενος αιρες(χωρις συμμετοχη των λαικων συνοικιων και με μικρη η και καθολου των επαρχιων) και συνεχιστηκανε με τη “γενικη απεργια”της συνδικαλιστικης μειοψηφιας που περιοριστηκε στον αποκλεισμο των προσβασεων του κεντρου χρησιμοποιωντας μικρες ομαδες αποτελουμενες απο μερικους απεργους, μελη ακροαριστερων οργανωσεων και λουμπεν στοιχεια και που παρ ολο που τα αιτηματα ηταν νομιμα η συμμετοχη στην απεργια καθ εαυτην ηταν μικρη γιατι οι εργαζομενοι δεν εμπιστευτηκαν τους υποκινητες.
    Γινεται ολο και πιο καθαρο οτι βρισκομαστε μπροστα σε μια συντονισμενη επιχειρηση αποσταθεροποιησης,με χαρακτηριστικα πορτοκαλλι “επαναστασης”,. και ισως συντομα να εχουμε εξελιξεις.
    Επειδη οι ομοιοτητες(οπως και οι διαφορες) ειναι πολλες πιστευω οτι καθε ηττα της αντιστασης στις πιεσεις στην αργεντινη θα εχει αρνητικο αντικτυπο και στη χωρα μας.
    Αλλωστε την παραχωρηση της εθνικης κυριαρχιας απεναντι στους δανειστες εχουν υπογραψει και οι δικοι μας.
    γεια χαρα
    Υ.Γ.
    Σου στελνω και τη φωτογραφια του δικαστη με το…..διδυμο αδελφο του


    To παρακατω αρθρο του οικονομολογου αλφρεδο ζαιατ δημοσιευτηκε στην εφημεριδα του μπουενος αιρες Pagina 12 την 25/11/2012
    opinion por Alfredo Zaiat

    Νομικη ασφαλεια
    Στα χρονια της επεκτασης της οικονομικης παγκοσμιοποιησης, πολυπλευροι πιστωτικοι οργανισμοι, μεγαλες διεθνεις τραπεζες και οι μεγαλες δυναμεις συμβουλευσανε τις επονομαζομενες αναδυομενες οικονομιες να παρασχουν νομικη ασφαλεια στους ξενους επενδυτες για να ευεργετηθουν με την εισροη κεφαλαιων.
    Αυτη η εννοια στο πλαισιο των νομικων κανονων συνισταται στην εγγυηση της “βεβαιοτητας του δικαιου” σε επιχειρησεις και ατομα με τροπο κατα τον οποιο η νομικη και ιδιοκτησιακη τους κατασταση δεν θα αλλαξη απο νομους, διοικητικες οδηγιες η δικαστικες αποφασεις.
    Με αυτη την αισθηση η νομικη ασφαλεια ειναι συνδεδεμενη με την προβλεψιμοτητα των αποφασεων των διαφορων κρατικων εξουσιων.
    Στην αργεντινη αυτη η ιδεα εφαρμοστηκε στον ανωτατο βαθμο, επ’ ωφελεια των πολυεθνικων και εξωτερικων δανειστων, τη δεκαετια του ’90.
    Αυτα τα χρονια εγκριθηκε ενας νεος νομος για τις ξενες επενδυσεις που τις εξισωνε με τις εθνικες χωρις να καθοριση κανενα τυπο περιορισμου για την αποστολη των κερδων στους ξενους οικους.
    Υπογραφτηκαν διμερεις συμφωνιες για επενδυσεις με 59 χωρες που καθοριζουν σαν αρμοδιο δικαστηριο καποιο(ciadi) εξαρτημενο απο την παγκοσμια τραπεζα σε περιπτωση προσφυγης για οποιαδηποτε αλλαγη στη λειτουργια της οικονομιας, για παραδειγμα την απεξαρτηση των τιμων απο το δολλαριο, και την παραιτηση απο την τοπικη δικαιοδοσια προς χαριν αυτης της νεας υορκης για την εκδοση ομολογων του χρεους για αγορα απο εξωτερικους επενδυτες.
    Ολη αυτη η καθοριστικη δομη της “νομικης ασφαλειας”, ζημιογονα για την εθνικη κυριαρχια, χρειαζεται μια επανεξεταση για την αποφυγη πολιτικων και οικονομικων ποινων επειδη δεν ακολουθηθηκε το παραδειγμα της ορθοδοξης οικονομιας.
    Η αποφαση griesa ειναι μια ευκαιρια γιατι εχει αλλαξη το υποτιθεμενο σεναριο της μεγιστης προστασιας των ξενων επενδυτων ενωπιον απροβλεπτων κανονισμων η διακριτικοτητας των δικαστων και δεν παρουσιαστηκε στο μπουενος αιρες αλλα στην καρδια της παγκοσμιας οικονομιας.
    Εαν η αποφαση αυτη επικυρωθει σε ανωτερο σταδιο η νεα υορκη θα παψη να ειναι το μερος που παρεχει “νομικη ασφαλεια” στους οικονομικους επενδυτες.
    Οι επενδυτες των ομολογων του χρεους που εκδοθηκαν κατω απο την αργεντινη νομοθεσια ειναι σημερα πιο σιγουροι απο αυτους που διεπωνται απο αυτην της νεας υορκης και θα πληρωθουν χωρις προβληματα ενω απο την αποφαση του griesa η υποτιθεμενη ανωτερη νομικη ασφαλεια της νεας υορκης, σχετικα με αυτην του μπουενος αιρες, εμεινε πληγωμενη.
    Ο δικαστης thomas griesa εχει παραβιασει το κριτηριο της “βεβαιοτητας του δικαιου” αγνοωντας, μεταξυ αλλων, τη γνωμη της κεντρικης αμερικανικης τραπεζας και ζημιωνοντας το 93% των πιστωτων, που αποδεχτηκαν την ανταλλαγη, για να ευνοηση μια μικρη ομαδα πολυ κερδοσκοπικων κεφαλαιων, με δυναμη και επιρροη, γνωστων σαν “ορνια”.
    Για να αποφυγουν χαρακτηρισμους που μπορει να ειναι προσβλητικοι στην αργκω του κοσμου της οικονομιας, τα “ορνια” μπηκαν στην κατηγορια του hedge fund, επενδυτες ειδικευμενοι σε συναλλαγες υψηλου κινδυνου με, κατα συνεπεια, ενδεχομενα κερδη η ζημιες υψηλου επιπεδου.
    Τα κερδοσκοπικα κεφαλαια αγοραζουν, με ευκαιριακο τροπο,οικονομικα οργανα που εχει πεσει η τιμη τους πονταροντας στο ωφελος μιας πιθανης ανοδου των τιμων.
    Η διαφορετικη οψη των κεφαλαιων “ορνια” ειναι οτι δεν περιμενουν την εκβαση του στοιχηματος σαν αποτελεσμα της λειτουργιας της αγορας αλλα η κυρια στρατηγικη τους ειναι η αγωγη σε δικαστηρια φιλικα των συμφεροντων τους, οπως αυτα της γκανας η του griesa, για να πετυχουν υπερβολικα κερδη.
    Για αυτη τους τη συμπεριφορα δεν ειναι συνηθισμενα κερδοσκοπικα κεφαλαια, ουτε holdouts, που ειναι διευκρινηση των πιστωτων που δεν μπηκανε στην πρωτη προσφορα διακανονισμου το 2005, αλλα ειναι κεφαλαια “ορνια” που με δικη τους αποφαση επελεξαν τη δικαστικη οδο και απεκλεισαν αυτην της αγορας.
    Μετα και τη δευτερη προταση της κυβερνησης για την αλλαγη των ομολογων en default,το 2010, δεν ηταν πλεον σωστο να θεωρουνται holdouts τα “ορνια”, οπως επεδειξε, την περασμενη κυριακη, ο claudio scaletta στο οικονομικο παραρτημα cash.
    Αυτοι οι επενδυτες δεν επηρεαστηκαν απο τη σταση των πληρωμων που ανακοινωσε η αργεντινη γιατι δεν ηταν οι αρχικοι κατοχοι ουτε αγορασαν πριν(τη σταση των πληρωμων).
    Αποφασισαν να αποκτησουν τα υποτιμημενα απο το default χαρτια με διακυρηγμενο σκοπο τη δικαστικη προσφυγη για να επιτυχουν το 100% του κεφαλαιου με επι πλεον τους τοκους.
    Ηταν ενα ριψοκινδυνο στοιχημα, οπως τοσα αλλα που υπαρχουν στην αγορα,και, μεχρι τωρα, μια κακη αποφαση με οικονομικους ορους, σε σχεση με αυτη που πηρανε οι επενδυτες που αποδεχτηκαν την ανταλλαγη.
    Αυτοι οι τελευταιοι κατεγραψαν αρχικα μια μεγαλη εκπτωση((αφαιρεση) κεφαλαιου που γρηγορα απαλυνθηκε απο το προσφερομενο στην ανταλλαγη “βραβειο” συνισταμενο απο πληρωμες συνδεδεμενες με την αναπτυξη της οικονομιας,cupon PBI(κουπονι ΑΕΠ).
    Με την πληρωμη της 15/12/2012, που αντιστοιχει στην ανοδο του ΑΕΠ για το 2011, οι επενδυτες με κουπονια δολλαριων θα συσωρρευσουν μια επανακτηση του ποσου της αρχικης εκπτωσης της ταξης των 24 δολλαριων(στα 100).
    Η επιλογη “ορνιο” ειναι η πιο επιθετικη της διεθνους οικονομικης αρχιτεκτονικης.
    Επιχειρουν απο βασεις που εντοπιζονται σε οικονομικα λημερια, οπως τα νησια cayman, και η υπαρξη και στρατηγικη τους ειναι γνωστες.
    Η τεραστια οικονομικη τους υποστηριξη και κατα συνεπεια η δυνατοτητα να εξασκουν πιεση η lobby πανω σε τομεις των πολιτικων δυναμεων των ΗΠΑ, τοσο στο κομμα των ρεπουμπλικανων, οσο και των δημοκρατικων, τους επιτρεπει να ακολουθουν ενα τροπο δρασης που πετυχαινει να παραβιαζη τη “νομικη ασφαλεια” αλλων μεγαλων οικονομικων επενδυτων, ειναι αυτο που πετυχανε με την αποφαση του δικαστη griesa.
    Η αποφαση ειναι τοσο παραλογη που ακομα και οικονομολογοι της αντιπολιτευσης συνδεδεμενοι με τον κοσμο της οικονομιας, την αμφισβητουν.
    Καταπατει το κριτηριο pari passu που κανονιζει τις ιδιες συνθηκες για ολους τους πιστωτες.
    Καθοριζοντας οτι η αργεντινη πρεπει να πληρωση τα “ορνια” στο 100% του κεφαλαιου με τους τοκους, παιρνοντας δικαιωμα απο τα ομολογα en default βαζει σε μειονεκτικη θεση αυτους που μετειχαν στην ανταλλαγη.
    Επι πλεον προσπαθωντας να μπλοκαρη την πληρωμη των ληξεων του χρεους στην ομαδα των κατοχων των αργεντινων ομολογων δικαιοδοσιας νεας υορκης, η εφαρμογη της αποφασης θα συνεπαγετο οτι η αργεντινη θα πρεπη να επεκτεινη και σε αλλους πιστωτες τις ιδιες συνθηκες πληρωμης με τα “ορνια”.
    Μια απο τις ρητρες της ανταλλαγης καθοριζει οτι εαν υπαρξουν καλυτερες συνθηκες για τα ομολογα που δεν την αποδεχτηκαν, αυτες μεταφερονται αυτοματως και σαυτα που αποδεχτηκαν την ανταλλαγη των χαρτιων.
    Η πιο πρωτοφανης οψη της αποφασης, η οποια εαν ειχε εκδοθει απο οποιονδηποτε δικαστη αναπτυσσομενης χωρας θα ειχε χαρακτηριστει σαν “μπανανερα”, αφορα τις δηλωσεις της προεδρου χριστινας φερναντεζ δε κιρτσνερ και του υπουργου οικονομιας ερναν λορενζινο.
    Ο griesa ισχυριζεται οτι επιταχυνε την αποφαση προς ωφελος των “ορνιων” γιατι υπηρξαν δημοσιες δηλωσεις της πολιτικης ηγεσιας οτι δεν θα τους πληρωναν ουτε ενα δολλαριο.
    Αν πρεπει να πληρωθουν η οχι τα “ορνια ” η πως θα εφαρμοστη με ισους ορους το κριτηριο pari passu η πως θα εκτιμηθουν οι παρουσιασεις των τριων μεγαλων θεσμικων επενδυτων, federal reserve, clearing association of N.Y. και bank of N.Y. που στηριζουν τη θεση της αργεντινης, ειπε λιγο η τιποτα.
    Το δικαστη τον ενοχλησαν οι δηλωσεις της χριστινας κιρτσνερ και του λορενζινο και υπαγορευσε καταδικη.
    Για τον παραλογισμο(της αποφασης), ειναι οπως ενας υποπτος για δολοφονια η ληστεια εκφραζει την αθωοτητα του λεγοντας οτι δεν σκεφτεται να παη φυλακη για το εγκλημα που κατηγορειται και ο δικαστης χωρις να εκτιμηση τις αποδειξεις, τον θεωρει ενοχο και τον φυλακιζει γιαυτα που δηλωνει δημοσιως.
    Παραλογο κριτηριο που θετει σε αμφιβολια την “νομικη ασφαλεια” του οικονομικου χωρου της νεας υορκης.




    http://www.triklopodia.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ