• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

    9 στους 10 θέλουν να φύγουν !

    Εγκαταλείπουν τη χώρα, τις περισσότερες φορές χωρίς δεύτερη σκέψη καθώς εδώ το μέλλον τους είναι αβέβαιο και οι προοπτικές ανέλιξης μηδαμινές. Χιλιάδες νέοι αλλά και ολόκληρες οικογένειες παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να φύγουν από την Ελλάδα, προκειμένου να βρούν εργασία και να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή σε κάποια άλλη χώρα.


    Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει για να εργαστούν στο εξωτερικό ή έχουν παραμείνει εκεί μετά το πέρας των σπουδών τους περισσότεροι από 550.000 Έλληνες. Το κύμα εξόδου δε την τελευταία τριετία – των μνημονίων της ύφεσης και της ανεργίας – κορυφώθηκε και μπορεί πλέον να συγκριθεί με τη μεγάλη μετανάστευση της δεκαετίας του 60’.Όμως, η μεγάλη και κρίσιμη διαφορά είναι ότι σήμερα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με ανειδίκευτους εργάτες, αλλά με ανθρώπους ανώτατης μόρφωσης, που διαθέτουν πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και πτυχία ξένων γλωσσών.

    Αποκαλυπτικά και προς απόλυτη επιβεβαίωση όλων των παραπάνω είναι και τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, από την οποία προκύπτει ότι εννιά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα του εξωτερικού, αναζητώντας ένα μεγαλύτερο αύριο για εκείνους και τα παιδιά τους.

    Το κύμα εξόδου από τη χώρα είναι μαζικό, όπως προκύπτει και από τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, βάσει των οποίων ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσε εκεί αυξήθηκε κατά 78% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα 15.838 Έλληνες πολίτες επέλεξαν τη Γερμανία για να κάνουν μια καινούργια αρχή το πρώτο εξάμηνο του 2012.Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 ανέρχονταν περίπου σε 8.900 άτομα.

    Συνολικά, 501.000 άνθρωποι από την Ευρώπη και αλλού μετακινήθηκαν στη Γερμανία φέτος, 66.000 περισσότεροι από πέρυσι.

    Επίσης, δεν είναι λίγοι και οι Έλληνες που επιλέγουν το Βέλγιο για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου, στη χώρα καταφθάνουν κατά κύριο λόγο επιστήμονες, που αναζητούν εργασία σε τράπεζες, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες, αλλά και εργάτες.

    Ενδεικτικό της αυξημένης τάσης για μετανάστευση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι τα σχεδόν 90.000 βιογραφικά που έχουν υποβληθεί στην Ιστοσελίδα Eures από Έλληνες πολίτες σε εργοδότες του εξωτερικού, ενώ η χώρα μας έρχεται 14η ανάμεσα στις 30 και πλέον χώρες από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα βιογραφικά σημειώματα. Οι

    Τομείς που απορροφούν Έλληνες και ξένους μετανάστες είναι κυρίως ο νομικός, ο διοικητικός και ο οικονομικός και ακολουθούν εκείνοι του μάρκετινγκ και των ξενοδοχουπαλλήλων. Αντιπροσωπευτικά αλλά και αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα είναι και τα δείγματα πρόσφατης έρευνας (Σεπτέμβριος 12) που πραγματοποίησε στη χώρα η εταιρεία «διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού» Manpower.Σύμφωνα με αυτήν, 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν.

    Το 40% των ερωτηθέντων έχει ήδη αλλάξει τόπο κατοικίας για εργασιακούς λόγους, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν πως έχουν μετακομίσει σε κάποια ξένη χώρα. Τα κίνητρα που ωθούν στη μετανάστευση είναι αρχικά οι υψηλές απολαβές (ποσοστό 88%), οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης (ποσοστό 72%) και η ευκαιρία για ανάπτυξη σταδιοδρομίας (ποσοστό 67,5%).

    Επίσης , με βάση έρευνα που διεξήγαγε ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Λ.Λαμπριανίδης, προκύπτει ότι από τους Έλληνες πτυχιούχους ΑΕΙ που εργάστηκαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια μόλιθς το 15,9% επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ το 84,1% προτίμησε να παραμείνει στο εξωτερικό.

    Η ίδια έρευνα δείχνει ότι το 73 % από αυτούς έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2 % έχει διδακτορικό, ενώ το 41% έχει σπουδάσει στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Οι περισσότεροι μετανάστες πτυχιούχοι είναι οικονομολόγοι και νομικοί (33%), προγραμματιστές Η/Υ, φυσικού και χημικοί (25%), ενώ αρκετοί είναι και οι μηχανικοί (23%)

    Οι χώρες που κυρίως προτιμούν είναι η Βρετανία (31,7%), οι ΗΠΑ (28,7%), η Γερμανία (6,6%) και η Ελβετία








    Της Ελένης Μπότα
    6 ημέρες
    alfavita
    http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2012/11/9-10.html

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ