Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας – και αναφέρθηκαν στο 28ο Πανελλήνιο Συνεδρίου Χειρουργικής και Διεθνούς Χειρουργικού Φόρουμ 2012, από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), η οποία εκτιμά ότι από 12,7 εκατ. νέες διαγνώσεις καρκίνου και 7,6 εκατ. θανάτους το 2008, το 2030 προβλέπεται να προσβληθούν 21 εκατ. άτομα από τη νόσο, με 13 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 σύνεδροι, ιατροί χειρουργοί και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, καθώς και περισσότεροι από 150 φοιτητές ιατρικής, ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό ανταποκρινόμενοι θετικά στην πρόσκληση , συμμετείχαν ως ομιλητές στο κεντρικό πάνελ του συνεδρίου, αλλά και στα επιμέρους «τραπέζια» συζήτησης.
«Το Συνέδριο φέρνει κοντά τους Έλληνες χειρουργούς και ταυτόχρονα μετρά το επίπεδο της ελληνικής χειρουργικής, τόσο σε ερευνητικό, όσο και σε καθημερινό επίπεδο. Τα συμπεράσματα θα βοηθήσουν περισσότερο την επιστημονική κατάρτιση του Έλληνα λειτουργού», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του 28ου Συνεδρίου καθηγητής κ. Χρήστος Λιάπης, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια του 4ήμερου Συνεδρίου ανακοινώθηκαν οι σημαντικές εξελίξεις στους τομείς των νέων τεχνολογιών όπως τα στοχευμένα θεραπευτικά σχήματα προεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά, η χαρτογράφηση του γονιδιώματος, η νέα γενιά φαρμάκων – βιοδεικτών, καθώς και η ρομποτική χειρουργική που έχουν διευρύνει τα όρια της χειρουργικής παρέμβασης, αλλά και της αποτελεσματικότητάς της. Τεχνικές που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στην κλινική πράξη.
Έτσι, σήμερα αντιμετωπίζονται επιτυχώς κακοήθη νεοπλάσματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ανεγχείρητα. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, τόσο στις εισηγήσεις όσο και στις παρουσιασθείσες εργασίες, σημαντικότατη εξέλιξη στις ημέρες μας, αποτελεί η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και η κατανόηση της λειτουργίας του, η οποία προσφέρει ελπίδα για ριζική βελτίωση στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, του μεγαλύτερου προβλήματος υγείας παγκοσμίως.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι αναφορές στις τελευταίες εξελίξεις στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, καθώς η κλασική λαπαροσκόπηση, αντικαθίσταται σταδιακά από τη λαπαροσκοπική χειρουργική δια μιας οπής ή ακόμη και από τη λαπαροσκόπηση μέσω ήδη υπαρχουσών φυσιολογικών οπών, χωρίς δηλαδή τομή στο δέρμα. Οι τεχνικές αυτές ελαχιστοποιούν το χειρουργικό τραύμα, εξαφανίζοντας τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις για τον ασθενή και συντομεύοντας την ανάρρωση.
Επαναστατική χαρακτηρίζεται και η εξέλιξη της αγγειακής χειρουργικής τα τελευταία χρόνια, με την αντικατάσταση των μεγάλων και πολύωρων ανοικτών χειρουργικών επεμβάσεων με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Επειδή οι επεμβάσεις αυτές γίνονται μέσα από τον αυλό των αγγείων, χαρακτηρίζονται ως «ενδαγγειακή χειρουργική». Η ενδαγγειακή χειρουργική προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών, όπως λιγότερη επιβάρυνση για την καρδιά και το αναπνευστικό, μικρότερες τομές, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, γρηγορότερη ανάρρωση, αλλά και δυνατότητα να γίνει η επέμβαση υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία, αντί της γενικής.
Τέλος, ένα θέμα που απασχόλησε το Συνέδριο είναι η χειρουργική στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος των νέων τεχνολογιών, που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την άσκηση της χειρουργικής στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκε η επιρροή της οικονομικής κρίσης στην άσκηση της Χειρουργικής και οι τρόποι μείωσης του κόστους των χειρουργικών πράξεων, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Πρέπει να εγγυηθούμε στους ασθενείς και κυρίως στην πιο ευάλωτη ομάδα των χρονίως πασχόντων, ότι το επίπεδο των παρεχομένων χειρουργικών υπηρεσιών θα παραμείνει υψηλό. Οι ασθενείς σήμερα ‐ σε περίοδο οικονομικής κρίσης ‐ έχουν την τάση να παραμελούν τα
προβλήματα υγείας και δυστυχώς θα δούμε προβλήματα που είχαμε πάρα πολλά χρόνια να συναντήσουμε, όπως διαβητικούς να παραμελούν την κατάσταση των άκρων τους και να έρχονται με πολύ σοβαρά προβλήματα, ή άλλοι ασθενείς με αγγειακές παθήσεις να έρχονται με ραγέντα ανευρύσματα, ή με εμφράγματα μυοκαρδίου σε πολύ προχωρημένη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του 28ου Συνεδρίου καθηγητής κ. Χρήστος Λιάπης, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην τελετή έναρξης του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικής και Διεθνούς Χειρουργικού Φόρουμ 2012, χαιρετισμό απεύθυναν οι Πρόεδροι του Συνεδρίου κ.κ. Χ. Λιάπης και Κ. Τσίκος, ο Πρόεδρος της της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχ. Βλασταράκος, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Α.Μ. Δημόπουλος, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Θ. Λιακάκος, ο Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων και ο Ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Γρ, Σκαλκέας ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.