• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού

  Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από την κίνηση των οχημάτων ενοχοποιείται για αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης αυτισμού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη 
  Νέα Υόρκη
  Οι έγκυες που ζουν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους ή σε λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη λόγω της κίνησης των οχημάτων, διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με αυτισμό.


  Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Χίδερ Βολκ.

  Όπως αναφέρεται σε
  σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Archives of General Psychiatry, ανάλογο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και τα βρέφη που μεγαλώνουν σε επιβαρημένο από τη ρύπανση περιβάλλον.

  Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την εγκυμοσύνη και το πρώτο έτος ζωής του παιδιού σχετίζονται με ένα σημαντικά αυξημένο ποσοστό εμφάνισης αυτισμού.

  Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 229 παιδιών με αυτισμό και άλλων 245 που αναπτύχθηκαν φυσιολογικά, σε συσχετισμό με την πιθανή έκθεση κάθε παιδιού σε ρυπογόνο περιβάλλον λόγω της έντονης κυκλοφοριακής κίνησης.

  Αν και η μελέτη, δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι η ρύπανση του αέρα είναι αυτή που προκαλεί άμεσα τον αυτισμό, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν σε περιοχές όπου οι ρύποι των οχημάτων επιβάρυναν περισσότερο την ατμόσφαιρα, ήταν πολύ πιθανότερο να αναπτύξουν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, αντίθετα με όσα παιδιά ζούσαν σε περιβάλλον με καθαρό αέρα.

  «Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η ρύπανση του αέρα κάνει κακό στους πνεύμονές μας, ειδικά στα παιδιά. Τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε με ποιό τρόπο η ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο», σημειώνει η Δρ Βολκ.

  Προηγούμενες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι η εισπνοή των αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων του αέρα μπορεί να προκαλέσει σε φλεγμονή του οργανισμού και
  να κάνει ζημιά στον εγκέφαλο, ιδίως όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Μέχρι πάντως να γίνουν νέες έρευνες, παραμένει αβέβαιο πόσο άμεση και ισχυρή είναι η σχέση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τον αυτισμό.

  Η Δρ Βολκ και οι συνεργάτες της, ήδη μελετούν πώς τα γονίδια που εμπλέκονται στον αυτισμό, μπορεί να επηρεαστούν από την έκθεση της εγκύου ή του βρέφους στην ατμοσφαιρική ρύπανση και, επίσης, κατά πόσο υπάρχουν άνθρωποι με γενετική προδιάθεση, που είναι πιο ευάλωτοι στις συνέπειες της ρύπανσης, άρα κινδυνεύουν περισσότερο από αυτισμό. 
  Ο αυτισμός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, από την πλήρη αδυναμία επικοινωνίας και τη νοητική καθυστέρηση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, έως τα πιο ήπια συμπτώματα, όπως αυτά του συνδρόμου Άσπεργκερ.

  Τα περιστατικά αυτισμού αυξάνονται τα τελευταία χρόνια διεθνώς, όπως επίσης και οι σχετικές επιστημονικές έρευνες. 
  Από το health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

  Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  Από το Blogger.

  ΣΕΝΑΡΙΑ