• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

    Σάλος με τα Θρησκευτικά.


    Εξασθένηση του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα
    «Αστραψε και βρόντηξε» η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων με αφορμή έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη προς την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ.
    Σε αυτήν, η ανεξάρτητη Αρχή φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ του να λαμβάνουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών και οι Ελληνες μαθητές οι οποίοι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, εφόσον το επιθυμούν. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών έχουν όλοι οι αλλόθρησκοι μαθητές κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης που πρέπει να προσκομίσουν στο σχολείο οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.

     Η Ενωση κάνει λόγο για «εμμονή» η οποία μόνο ως «προπαγάνδα και ψυχολογική πίεση εις βάρος των ανηλίκων» μπορεί να εκληφθεί και παρακαλά τον Συνήγορο του Πολίτη, ως κρατική Αρχή, να διαφυλάξει τα παιδιά από τέτοιου είδους ενέργειες.
     Στην εν λόγω έκθεση, ο Συνήγορος του Πολίτη υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να δημιουργείται πρόβλημα όταν μαθητές που δεν είναι δηλωμένοι ως αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ζητούν απαλλαγή με την αιτιολογία ότι «παραβιάζεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας». Η προτροπή αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων, τα μέλη της οποίας σημειώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο παροτρύνονται οι μαθητές «να παραβλέψουν την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση τους», γεγονός απαράδεκτο όταν πρόκειται για μια κρατική Αρχή.
    Ωστόσο, ο Συνήγορος του Πολίτη συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα στην έκθεσή του προτείνοντας να «ενισχυθεί ο θρησκειολογικός χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών, ώστε να μην τίθενται ζητήματα παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας των μαθητών». Η Ενωση απαντά στην ανεξάρτητη Αρχή ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε προκλητική εξασθένηση του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του μαθήματος αυτού. «Κατ' ουσία εισηγείσθε παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας των ορθόδοξων χριστιανών μαθητών οι οποίοι δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να απολαμβάνουν το ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία» καταλήγει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά της για τις προτάσεις και προτροπές του Συνηγόρου του Πολίτη.
     
    Εύη Πανταζοπούλου
    dimokratianews.gr

    http://ellinonea.blogspot.gr/2012/11/blog-post_7685.html

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ