• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

    Το Λούβρο θέλει “να προωθήσει τη μελλοντική συνεργασία” με την Τουρκία για την αρχαιολογία και τον οθωμανικό πολιτισμό

    Το Μουσείο του Λούβρου θεωρεί “σημαντικό να προωθηθεί η μελλοντική συνεργασία με την Τουρκία σχετικά με την αρχαιολογία και τον Οθωμανικό πολιτισμό”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ανρί Λοϊρέτ, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του γαλλικού μουσείου, που έχει στην κατοχή του αρχαιότητες την επιστροφή των οποίων ζητεί η Άγκυρα.Ο κ. Λοϊρέτ αντέδρασε στις …δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι που κάλεσε τις γαλλικές αρχές να συμμετάσχουν σε ένα “διάλογο” για την επιστροφή στη χώρα του, ορισμένων αρχαιοτήτων που έχει στην κατοχή του το Λούβρο.
    “Θέλουμε να αρχίσει διάλογος μεταξύ των γαλλικών αρχών και της Γενικής Διεύθυνσης των τουρκικών μουσείων, ώστε να καθίσουν γύρω από το τραπέζι να εργαστούν για το θέμα και να κάνουν και μια απογραφή”, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τούρκος υπουργός, που επισκέφθηκε το Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.Οτιδήποτε που θα μπορούσε να προωθήσει τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Μουσείου του Λούβρου, θα είναι ευπρόσδεκτο”, απάντησε ο κ.Λοϊρέτ. “Είναι σημαντικό ότι μιλάμε και οραματιζόμαστε το μέλλον. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε μια μεγάλη χώρα όπως η Τουρκία. Έχουμε πάντα συνεργαστεί μαζί της”, σημείωσε.
    Ένα από τα “στολίδια” του νέου Τμήματος των Τεχνών του Ισλάμ του Λούβρου, το τείχος από Οθωμανικά κεραμικά, απέσπασε την προσοχή των τουρκικών αρχών που διεκδικούν τρία από τα διακοσμητικά τόξα του, που αποτελούνται από κεραμικά πλακίδια από το Ιζνίκ τα οποία προέρχονται από το τζαμί του Πιγιάλ Πασά στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο οικοδομήθηκε το 1573.
    Η Τουρκία ζητεί επίσης εδώ και πολλά χρόνια από τη Γαλλία και το Λούβρο την επιστροφή πινακίων από κεραμικά Ιζνίκ από το μαυσωλείο του Σελίμ Β’ που βρίσκεται στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.Επίσημο τουρκικό αίτημα για την επιστροφή των πινακίων του τάφου του Σελίμ Β’, είχε απορριφθεί από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν ο οποίος είχε επικαλεστεί τόσο το γαλλικό δίκαιο όσο και τη Σύμβαση της Unesco του 1970 για την παράνομη διακίνηση έργων τέχνης, η οποία επιβεβαιώνει τη μη αναδρομικότητα για τις επιχειρήσεις που έγιναν πριν από την ημερομηνία αυτή.
    Τα πινάκια του τάφου του Σελίμ θα εκτεθούν στην “Αίθουσα του Χρόνου” του νέου τμήματος του Λούβρου-Λενς που θα εγκαινιαστεί στις 4 Δεκεμβρίου.”Είμαστε πολύ νηφάλιοι. Αυτή είναι μια ευκαιρία για όλον τον κόσμο να δει αυτές τις σημαντικές αρχαιότητες των συλλογών μας”, δήλωσε ο κ. Λοϊρέτ.
    Χ.ΚΩ.
    News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ
    Κέρδος online 28/11/2012 18:24


    anti-ntp.net

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ