• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

    «Όχι» από την Βουλή σε Εξεταστική για το μνημόνιο!!

    Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο. 

    Από τους 286 βουλευτές που ψήφισαν167 είπαν όχι και 119 ναι. 

    Η συζήτηση επί της πρότασης έγινε σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια της Βουλής.


    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας...


    άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού» τη διαχείριση της κρίσης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής γιατί θεωρεί χρέος του να κάνει αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί, να αναζητήσουμε δηλαδή πως μια κρίση χρέους μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία, είπε ο Τσίπρας και έστρεψε τα βέλη του κατά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

    «Ο κ. Σαμαράς, αν και προεκλογικά έλεγε μια και μόνη εξεταστική, σήμερα πηγαίνει στην άποψη καμία και ποτέ» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε επίσης με δριμύτητα κατά του ΠΑΣΟΚ: «Οι πρώτοι που θα έπρεπε να ζητάτε εξεταστική, είστε εσείς κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Να μας απαντήσει ο Παπακωνσταντίνου για την εκτίναξη του ελλείμματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσίπρας.

    «Δεν έχετε το σθένος να υπερασπιστείτε τις πολιτικές σας επιλογές και αυτό αποτελεί ένδειξη ενοχής», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι σήμερα «υπάρχει και τρίτος στο κάδρο της συγκάλυψης» και αυτός, όπως είπε, είναι η ΔΗΜΑΡ. 

    «Μας λέτε ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική του Μνημονίου αλλά είστε αναγκασμένοι να προσχωρήσετε σε αυτήν τη λογική και τα ίδια λένε και οι συνάδελφοι της ΔΗΜΑΡ. Όμως αρνείστε να εξετάσουμε τις ευθύνες για να αποφύγετε την κρίση για τις σημερινές σας επιλογές και ευθύνες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο Τσίπρας ανέγνωσε μάλιστα απόσπασμα ομιλίας του Κουβέλη κατά τη συζήτηση πρότασης εξεταστικής επιτροπής για τα ομόλογα, κατά την οποία είχε αναφέρει ότι μπορεί να γίνεται παράλληλα έρευνα από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη. 

    Η θέση αυτή, όπως επισήμανε ο Τσίπρας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση που διατύπωσε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης σήμερα.

    «Είναι η ΔΗΜΑΡ της ευθύνης που φέρει ακεραία την ευθύνη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις που σήμερα αρνούνται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προσέξουν διότι, αν καταφέρουν να ακυρώσουν την προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας, δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν τη θέση τους στην υπόληψη του ελληνικού λαού. 

    «Μπορεί οι υπεύθυνοι να μην καθίσουν στο εδώλιο της δικαιοσύνης, αλλά θα καθίσουν στο περιθώριο της ιστορίας» είπε.

    Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup, ο Τσίπρας εκτίμησε ότι αυτή η απόφαση συμβιβασμού ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκεται στον αέρα. 

    «Αλλά και από αυτόν τον συμβιβασμό ακόμη απουσιάζατε επιδεικτικά. Δεν σας ρώτησαν καν και σας έβγαλαν έξω από τραπέζι τις κρίσιμες ώρες. Και εσείς γυρίσατε θριαμβολογώντας, χωρίς να έχετε αποκομίσει καμία εμπειρία από τότε που επέστρεφε θριαμβολογώντας και ο κ. Παπανδρέου και κάθε φορά μας έλεγε ότι σώθηκε η χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας ότι σύντομα αυτή η θριαμβολογία θα γυρίσει μπούμεραγκ.

    «Αυτή η στάση σας είναι επικίνδυνη γιατί στερεί τη χώρα από δυνατότητες διαπραγμάτευσης», είπε ακόμη ο Τσίπρας και αναρωτήθηκε τι θα πει η κυβέρνηση στον Ελληνικό λαό, στις 13 Δεκεμβρίου, και αν αποτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων. 

    Εκτίμησε ακόμη πως η διαγραφή του χρέους είναι αναπόφευκτη και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απλά δίνει στην Μέρκελ χρόνο και γίνεται χειροκροτητής της.

    Εντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι έφτασε στο «έσχατο σημείο της δημαγωγίας και της παραπλάνησης».

    «Ευτυχώς για όλους μας η ιστορία δεν έχει τελειώσει, η ιστορία γράφεται. Γράφεται από αυτούς που έχουν να πουν κάτι για το μέλλον», επισήμανε ο Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η ομιλία του Τσίπρα ήταν «γεμάτη θλίψη και εκνευρισμό για την απόφαση του Eurogroup»

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την απόφαση του Εurogroup «νέα αφετηρία» για την Ελλάδα, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει τη χώρα, «θλίβεται» για την επιτυχία της και «επενδύει στο αδιέξοδο και την καταστροφή».

    «Η σύγκρουση είναι και πάλι παρούσα: από τη μια έχουμε τη φωνή του παρελθόντος, τη φωνή του εθνικού διχασμού, της συντηρητικής οπισθοφυλακής, του αδιεξόδου. Η άλλη επιλογή είναι η φωνή του μέλλοντος, η φωνή της εθνικής ενότητας, της κοινωνικής συνοχής και της προοπτικής ανάκαμψης», ανάφερε ο Βενιζέλος "δείχνοντας" προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Πείτε ξεκάθαρες αλήθειες. Όχι λόγια του αέρα από τον καναπέ της αντιπολίτευσης. Πείτε στον κόσμο καθαρά τι θα γίνει αν βγούμε από το ευρώ; Η Ελλάδα θα γίνει Αλβανία του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τσαμπουκάδες δεν χωράνε. Δεν έχετε καμία αντιπρόταση πλην τους χάους και του θανάτου της χώρας», σημείωσε.

    Διερωτήθηκε επίσης στο όνομα τίνος μίλησε ο Τσίπρας. «Ποιους ενοχλεί η επαναγορά του χρέους; Γιατί είναι τόσο ενοχλημένος, εκπροσωπεί τα συμφέροντα των hudge funds, δίνει επιχειρήματα στα συμφέροντα των τραπεζών, στα συμφέροντα που επενδύουν στην ήττα της χώρας;», αναρωτήθηκε.

    Συμπλήρωσε επίσης πως το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας και είναι όπως είπε, υπερήφανο, γιατί είναι όρθιο και γιατί θα ανέβει μαζί με τη χώρα.

    Επίθεση Π. Καμμένου στην κυβέρνηση

    Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αφήνοντας ιδίως αιχμές κατά της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι έγινε υπερασπιστής της κυβέρνησης Παπανδρέου. 

    Ο Καμμένος υποστήριξε ότι ενώ συνέχιζε να κάνει έρευνα για το θέμα των CDS, κάποιοι του ζήτησαν να σιωπήσει, με αντάλλαγμα να αποσύρουν την αγωγή που του έκαναν ύψους 15 εκατ. ευρώ.

    «Στο όνομα του καλού πολιτικού κλίματος ζητάτε να τα κουκουλώσουμε; Γιατί; Μαζί τα φάγαμε; Όσοι τα φάγατε προσπαθείτε να τα κουκουλώσατε. Όσοι δεν τα φάγαμε, οφείλουμε να τα ξεσκεπάσουμε», ανέφερε ο Καμμένος και συμπλήρωσε:

    «Διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα που είπε ότι θα μπείτε στο περιθώριο της ιστορίας. Εμείς δεν σας στέλνουμε στο περιθώριο της ιστορίας. Εμείς σας στέλνουμε στο σκαμνί και το εδώλιο του κατηγορούμενου και θέλουμε πίσω τα λεφτά που έκλεψαν οι κερδοσκόποι με τη δική σας κάλυψη».

    Την έντονη αντίδραση του γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη προκάλεσε η αναφορά του Καμμένου ότι στη λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνεται και το όνομα μέλους της οικογενείας του.

    «Να με ψάξετε μέχρι τρίτη γενιά. Θα είχατε, όμως, υπόψη σας την ποιότητα του χαρακτήρα μου, όταν μου κάνατε πρόταση και παρακαλούσατε να ηγηθώ της παράταξής σας», σημείωσε ο Κεφαλογιάννης.

    «Η αλήθεια είναι πως όταν καταψηφίσατε το μνημόνιο, πίστεψα ότι Μανώλης Κεφαλογιάννης κρατά τη κρητική λεβεντά και όχι να ζητά συγγνώμη από τον κ. Σαμαρά για να τον επαναφέρει στο κόμμα», απάντηση ο Καμμένος.

    «Μου ζητήσατε να ηγηθώ της παράταξής σας και αρνήθηκα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές σε ό,τι αφορά την Εξεταστική. Θα περίμενα να μου ζητήσετε συγγνώμη», αντέτεινε ο Κεφαλογιάννης.

    Σε σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τους Ανεξάρτητους Έλληνες ως δυνάμει και μοναδικό σύμμαχο του Αλέξη Τσίπρα και κατηγόρησε τον Καμμένο ότι δηλητηριάζει τη συνείδηση του Ελληνικού λαού με κραυγαλέα ψέματα.

    Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συζήτησης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι δεν εισάγεται προς συζήτηση σήμερα η αντίστοιχη πρόταση του κόμματός του, η οποία όπως είπε, φέρει τριάντα υπογραφές. 

    Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Νάκος, ενημέρωσε ότι με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων τέθηκε στο αρχείο διότι δεν φέρει 60 υπογραφές, όπως ορίζει ο Κανονισμός.

    Αλ. Παπαρήγα: Θα ψηφίσουμε την πρόταση

    Από πλευράς ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως το κόμμα θα ψηφίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, διαφοροποιώντας όμως τη θέση του κόμματός της από το πολιτικό πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της πρότασής του αυτής.

    «Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία και ενδείξεις που ταιριάζουν με το ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων. Να πω, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι γελοιοποιεί κυριολεκτικά τον ρόλο και την αποστολή της Εξεταστικής Επιτροπής με το συνολικότερο θέμα που θέτει. Γελοιοποιείται η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, όταν γίνεται αντικείμενο Εξεταστικής Επιτροπής» εξήγησε η Παπαρήγα.

    Σημείωσε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται όχι να ανατραπεί η πολιτική εξουσία, αλλά η διακυβέρνηση, κάτι που -όπως ανέφερε η Παπαρήγα- το ΚΚΕ δεν το απασχολεί. 

    «Δεν έχουμε κανένα φόβο να ανατραπεί η τρικομματική κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνονται ρωγμές στο σύστημα πολιτικής εξουσίας, αλλά για να το ανατρέψει ο λαός και όχι για να στεριώσει με άλλο τρόπο», είπε και πρότεινε «να κάνουμε μια Ημερίδα στη Βουλή, παρά Εξεταστική, για το πώς ήρθε το ΔΝΤ στην Ευρώπη», αφού όπως υπογράμμισε «δεν είναι ποινικό θέμα αυτό».

    Αντιπαράθεση και σε επίπεδο εισηγητών

    Αντιπαράθεση σημειώθηκε και σε επίπεδο εισηγητών των κομμάτων. 

    Οι εκπρόσωποι της τρικομματικής κυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι απορρίπτουν την πρόταση, κάνοντας λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες, την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη την ενότητα για να ξεπεράσει τη κρίση. 

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης για προσπάθεια «κουκουλώματος» όλων όσοι ευθύνονται για το οικονομικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα.

    «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι για να κυνηγήσουμε μάγισσες, αλλά για να απαντήσουμε στα τεράστια ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από κόμμα και ψήφους», υπογράμμισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Δραγασάκης, παίρνοντας πρώτος τον λόγο.

    Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΔΗΜΑΡ κατηγορώντας την ότι δεν στηρίζει την πρόταση για να μην σπάσει, όπως είπε, η εταιρική σχέση της τρικομματικής κυβέρνησης, που θέλει να «κουκουλώσει» τις ευθύνες όσων αποφάσισαν αυτό το «καταστροφικό» για τη χώρα πρόγραμμα.

    «Χθες άκουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι η χώρα κινδυνεύει να πνιγεί στη διαφθορά. Κάνει αυτήν τη διαπίστωση ο κ. Ρουπακιώτης, αλλά θα καταψηφίσει την πρόταση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δραγασάκης, ενώ κάλεσε όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    «Mικροκομματική, αντιπαραγωγική και ανιστόρητη» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας. 

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του, που είναι γεμάτη εμπάθεια, θέλει να ποινικοποιήσει τις ιδεολογικές διαφορές, αλλά και την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Να παίξει μικροκομματικό παιχνίδι την ώρα που η χώρα θέλει να ανασάνει. Η ΝΔ δεν αποποιείται την πρότασή της να αναζητηθούν ευθύνες. Αλλά δεν θα τις στρέψουμε ενάντια στη χώρα. Επιβάλλεται να γίνει συζήτηση όταν η χώρα θα είναι σε πιο ήρεμα νερά. Γιατί σήμερα η χώρα εξασφάλισε χρόνο και ανάσα και αύριο τα εθνικά κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών θα κληθούν να αποφασίσουν για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας».

    Στη συνέχεια, ο βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταθέσει δική του πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ώστε «να χυθεί άπλετο φως, χωρίς εμπάθεια και εκδικητικότητα».

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε πολιτικό παράδοξο, «αριστερό κόμμα να καταθέτει πρόταση για Εξεταστική προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά και να αποδοθούν αστικές ευθύνες σε αποφάσεις μιας κυβέρνησης που είχαν μοναδικό στόχο να κρατηθεί όρθια η χώρα μέσα στο κάδρο της Ευρώπης».

    «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συρραφή απόψεων αρκετών συνιστωσών: των δικονομιστών, των αντικαπισταλιστών. Απουσιάζει όμως η συνιστώσα της πολιτικής. Ο στόχος σας προφανώς δεν είναι να διερευνήσετε αν και ποιος έχει ευθύνες, αλλά να δημιουργήσετε ένα φόρουμ εντυπώσεων με δημαγωγικό τρόπο, ώστε να αντλήσετε μικροκομματικά οφέλη», συμπλήρωσε ο Ρήγας.

    Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς τονίζοντας ότι ο Ελληνικός λαός απαιτεί να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι παρέδωσαν τη χώρα στους δανειστές.

    «Αυτό είναι το μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας -και ότι άλλο κι αν λέτε εσείς είναι γιατί θέλετε να κουκουλώσετε τις ευθύνες σας», ανέφερε ο Μαριάς, προειδοποιώντας ότι το κόμμα του -αν απορριφθεί σήμερα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική- θα καταθέσει τη δική του για Προανακριτική Επιτροπή.

    «Θέλετε να κουκουλώσετε τις ευθύνες σας. Εμείς θα φέρουμε την πρότασή μας με τις 30 υπογραφές και μην νομίζετε ότι θα περάσετε τη διαδικασία για παραγραφές. Υπάρχει τεράστια απαίτηση του ελληνικού λαού να μην υπάρξει κουκούλωμα για το πώς η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ. Η συγκάλυψη επιτείνει το πρόβλημα», σημείωσε.

    Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο τάχθηκε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Μιχαήλ Αρβανίτης, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν απλώς αποχρώσες ενδείξεις αλλά ατράνταχτες αποδείξεις για ενοχή αυτών των ανθρώπων που οδήγησαν τη χώρα στην υποταγή των δανειστών της».

    Σημείωσε ακόμη ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, ηθελημένα ή αθέλητα, συνέβαλε και αυτός σε αυτή την κατάσταση που οδηγήθηκε η χώρα, γιατί με τις πολιτικές του προσπάθησε να εξασθενήσει το εθνικό φρόνημα.

    «Η ΔΗΜΑΡ, απαντώντας σε προκατειλημμένες αντιλήψεις ότι συγκαλύπτουμε ή κουκουλώνουμε, απαντά ότι θέλει και να αποκαλύψει και να αναδειχθούν οι ευθύνες- αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ήταν η απάντηση του εισηγητή του κόμματος Νίκου Τσούκαλη.

    Ο Τσούκαλης εξήγησε ότι το κόμμα του θα υπερψήφιζε μια πρόταση για Εξεταστική που θα στηριζόταν στη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή και βασίζεται στις δηλώσεις του πρώην στελέχους του ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

    «Υπάρχει καθολική απαίτηση για να υπάρξει πολιτική διερεύνηση. Αλλά με ποιους όρους θα διεξαχθεί η έρευνα; Αν είχαμε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών θα κάναμε ό,τι επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Θα ανταποκρινόμασταν στην πρόσκληση του εισαγγελέα. Θα τολμούσα να πω στον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει το θέμα στη Βουλή με βάσει και τον φάκελο που ήρθε στη Βουλή», υπογράμμισε ο Τσούκαλης.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οδηγεί στον αποπροσανατολισμό.

    «Βεβαίως υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση. Δεν θα αλλάξει όμως τίποτα με μια εξεταστική. Τα αποτελέσματα, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, θα είναι μικρά έως ανύπαρκτα. Δεν κάνουμε δίκη προθέσεων, αλλά αυτά είναι εργαλεία συγκάλυψης σκανδάλων, αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού», τόνισε ο Καραθανασόπουλος.



    http://24gr.blogspot.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ