• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

    Στου φορομπήχτη την πόρτα… η ανάπτυξη δεν πλησιάζει


    Η πολυνομία, η αδιαφάνεια και οι συχνές αλλαγές που χαρακτηρίζουν το φορολογικό σύστημα επιτρέπουν τις ηθελημένες ή αθέλητες παρερμηνείες. Ολη η Ελλάδα γνωρίζει ότι όχι μόνο κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της… φορολογίας, αλλά ότι είναι ολόκληρο σάπιο. Αποκαλυπτική της απαράδεκτης κατάστασης η ερμηνεία νόμων με εγκυκλίους και εγκυκλίων με άλλες εγκυκλίους.
    Το γαϊτανάκι των εγκυκλίων κρατάει δεκαετίες τώρα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά. Και τις συνέπειες πληρώνουν οι φορολογούμενοι, ιδίως οι συνεπείς, καθώς και οι συνειδητά εργαζόμενοι υπάλληλοι, ενώ το χάος και την αδιαφάνεια αξιοποιούν οι φοροφυγάδες και οι επίορκοι υπάλληλοι. Με τη φορολογική μεταρρύθμιση περίμενε κανείς σημαντικές αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση. Η προσδοκία είχε καλλιεργηθεί και με τις κατά καιρούς δηλώσεις για απλοποίηση, διαφάνεια, σύγχρονο φορολογικό σύστημα. Αλλά τελικά το σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας μυρίζει μούχλα και φανερώνει πως τελικά επικράτησαν οι φορομπήχτες της Καραγεώργη Σερβίας.
    Ενα απλό παράδειγμα. Την ώρα που όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται στην πάση θυσία ανάπτυξη, μόνο αναπτυξιακό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η κατάργηση της απαλλαγής των τόκων του στεγαστικού δανείου για την αγορά πρώτης κατοικίας. Κι είναι να απορεί κανείς πώς θα πάρει εμπρός η οικονομική μηχανή αν δεν ξεκινήσει η ατμομηχανή της, η οικοδομή.
    Την απάντηση την ξέρουν μόνο οι εμπνευστές της ρύθμισης που εμφορούνται από τη φορομπηχτική λογική, που μετά την κρίση κατάντησε την οικονομία κρανίου τόπο.
    Θανάσης Λυρτσογιάννης

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ