• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

    Σοκ: Ετοιμάζουν μέτρα 1 δισ. αν αποτύχουν οι αποκρατικοποιήσεις


    Νέα μέτρα ως 1 δισ. ευρώ θα επιβληθούν το 2013 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό αναφέρεται ρητά στην Εκθεση της Τρόικα που είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου.
    Η Εκθεση προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξάνεται αυτόματα αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.
    Ολα τα χρήματα στους δανειστές
    Εντός 10 ημερών τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους. Αυτό προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ετοίμασε η κυβέρνηση, μετά από μαραθώνια 12ωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, την περασμένη Κυριακή.
    Αναλυτικά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται ότι το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων από την πώληση ή αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων μεταφέρεται το αργότερο εντός 10 ημερών από την είσπραξή του στον ειδικό λογαριασμό. Προηγουμένως αφαιρούνται τα αναλογούντα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου και το τίμημα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους.
    Με το μαχαίρι στο λαιμό οι αποκρατικοποιήσεις
    Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών από αποκρατικοποιήσεις το 2013 έχει προϋπολογίσει έσοδα 2,58 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός στόχος είναι έως το 2016 να εισπραχθούν 26 δισ. ευρώ περίπου.
    Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2013 τα 2,58 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων θα προέλθουν από τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, το IBC, τη ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ, την Κασσιόπη, από την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων, από τα ΕΛΠΕ, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, την ΛΑΡΚΟ, την Αφάντου Ρόδου, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την αξιοποίηση του αποθηκευτικού χώρου «Νότιας Καβάλας».
    Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.
    Αναλογικά θα πηγαίνουν και τα μέτρα
    Για παράδειγμα αν αντί για 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εισπραχθούν το 2013 1,6 δισ. ευρώ, θα απαιτηθούν περικοπές για το 50% του 1 δισ. ευρώ που δεν εισπράχθηκε εγκαίρως, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ. Στην Εκθεση της Τρόικα ορίζεται ότι τα νέα μέτρα θα αποφασίζονται κάθε φορά σε διαβούλευση με την τρόικα και ότι δεν θα ξεπερνούν κάθε φορά το 1 δισ. ευρώ.
    Νέα μέτρα ως τον Μάρτιο για το 2014!
    Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται και τα νέα μέτρα που θα ληφθούν από το 2014:
    Αναλυτικά:
    • 25.000 υπάλληλοι του δημοσίου θα μπουν στη νέα διαθεσιμότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει σχέδια για την αποχώρηση υπαλλήλων ανά τρίμηνο ως το τέλος του 2014.
    • Νέα εξέταση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα για «αύξηση αποτελεσματικότητας-καταπολέμηση» ανεργίας.
    • Αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε δύο φάσεις τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο.
    • Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων ως τον Μάρτιο του 2013
    Παράλληλα στο προσχέδιο της έκθεσής της, η Τρόικα εμφανίζεται θετική για την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ όπως εμφανίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο της έκθεσης που φέρει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2012, μια ημέρα μετά το Eurogroup της Δευτέρας.
    Το έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη διαδικασία ανταλλαγής ομόλόγων.
    Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου η τελική μορφή αυτής της έκθεσης θα απασχολήσει το Κολέγιο των Επιτρόπων και στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση στο Εurogroup.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ