• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

    Η τρόικα ας μάθει και τη λέξη ανάπτυξη


    Κάποιος θα πρέπει να μιλήσει στην τρόικα για το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Γιατί οι Τόμσεν και Σία φαίνεται πως το αγνοούν πλήρως και είναι οπαδοί τού «τι μας νοιάζει εμάς για τις επαναλαμβανόμενες αμαρτίες μας, εμείς πληρώνουμε το μάρμαρο;». Είναι η μόνη έλλογη εξήγηση για την επιμονή τους στην πολιτική που προτείνουν παρότι έως τώρα απέτυχε παταγωδώς. Αδιάψευστη απόδειξη της αποτυχίας οι αριθμοί για την πορεία της οικονομίας.
    Ιδού λοιπόν τα αποδεικτικά στοιχεία. Από το 2010 έως το 2012 ελήφθησαν μέτρα 49 δισ. ευρώ, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 700.00 περίπου. Ναι, αλλά το έλλειμμα μειώθηκε από το 15,6% στο 6,6%, μπορεί να αντιτείνει η τρόικα. Ασφαλώς, αλλά το χρέος, παρά το γενναίο «κούρεμα», ανέβηκε από το 129% του ΑΕΠ στο 169%, που σημαίνει αύξηση κατά 80 έως 90 δισ. ευρώ. Εδώ υπάρχει μία τεράστια «μαύρη» τρύπα που ρουφά κυριολεκτικά δεκάδες δισεκατομμύρια και κάτι δραστικό πρέπει να γίνει για να κλείσει, γιατί αλλιώς θα ρουφήξει ολόκληρη τη χώρα.
    Ομως, η τρόικα περί λιτότητας και μόνον τυρβάζει και θεωρεί επιτυχημένες τις πολιτικές που επιβάλλει. Αλλά αν οι παραπάνω αριθμοί συνιστούν παράδειγμα επιτυχίας και όχι προς αποφυγήν, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλες οι αντιλήψεις που επικρατούν στον δυτικό κόσμο για την επιτυχία και την αποτυχία. Ομως, παρά την αποτυχημένη συνταγή, η τρόικα επιμένει σαν χαλασμένο γραμμόφωνο να επαναλαμβάνει: Λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα. Επιτέλους κάποιος θα πρέπει να της μάθει και τη λέξη ανάπτυξη…
    ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ