• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

    32,6 δισ.€ χρηματοδοτικό κενό φέρνει η παράταση


    Χρηματοδοτικό κενό ύψους 32,6 δισ. ευρώ προκύπτει στο ελληνικό πακέτο στήριξης με τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2016.
    Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η έκθεση της τρόικας, το προσχέδιο της οποίας εξετάστηκε στο χθεσινό Eurogroup.
    Επίσης, όπως αναφέρεται, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία στην παρούσα φάση χαρακτηρίζονται «αδιευκρίνιστα» και φθάνουν έως τα 4 δισ. ευρώ στη διετία 2015-2016, δηλαδή 1 δισ. ευρώ επιπλέον των όσων υπολογίζονται για την ίδια περίοδο στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.
    Ειδικότερα στο προσχέδιο της έκθεσης επισημαίνεται πως χωρίς τη διετή παράταση, τα μέτρα της διετίας 2013-2014 θα έπρεπε να είναι 20,7 δισ. και όχι 13,5 δισ. ευρώ.
    Επίσης αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς τονίζεται ότι η δημοσιονομική διόρθωση είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει σε χώρα της ΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια.
    Η τρόικα θεωρεί ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού αύξησε αισθητά τον βαθμό συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις επιταγές της τρόικας, αλλά αναφέρεται και στις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στην υλοποίηση του προγράμματος τους τελευταίους μήνες λόγω και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.
     32,6 δισ.€ χρηματοδοτικό κενό φέρνει η παράταση
    Εξάλλου προειδοποιεί πως η χορήγηση διετούς παράτασης, για να υποχωρήσει δηλαδή το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2016 και όχι το 2014, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση χαλάρωση των προσπαθειών από την πλευρά της Ελλάδας, τονίζοντας πως η χορήγησή της θα μετριάσει τις επιπτώσεις της προσαρμογής στην οικονομία και θα διευκολύνει τη δημιουργία μιας διατηρήσιμης δημοσιονομικής θέσης.
    Τι αναφέρεται
    Πιο αναλυτικά στην έκθεση, η οποία αριθμεί 127 σελίδες, αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα:
     32,6 δισ.€ χρηματοδοτικό κενό φέρνει η παράταση
    Τα κεφάλαια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, από τη διετή παράταση, την πτωτική αναθεώρηση των προβλεπόμενων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και τη μεγαλύτερη ύφεση εκτιμώνται σε 32,6 δισ. ευρώ χωρίς όμως να προσδιορίζεται από ποιες πηγές θα εξευρεθούν. Το κενό για την περίοδο έως το 2014 είναι 15 δισ. ενώ επιπλέον 17,6 δισ. είναι το κενό για τη διετία 2015-2016. Τα 17,6 δισ. ενσωματώνουν την παράταση, τη δυσμενέστερη δυναμική του χρέους αλλά και την αβεβαιότητα όσον αφορά στην ανάκτηση πρόσβασης στις αγορές. Το 2013 θα είναι το έκτο έτος ύφεσης με μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2% κατόπιν ύφεσης 6% φέτος.
    Σημείο καμπής για την ύφεση αναμένεται να είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 ώστε το 2014 να υπάρξει ασθενική ανάπτυξη 0,6% η οποία θα επιταχυνθεί στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016.
    Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά πρωτογενούς πλεονάσματος, στο 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο σταδιακά θα κλιμακωθεί στο 4,5% το 2016. Το χρέος αναμένεται στο 189,4% του ΑΕΠ το 2013 και στο 190,1% ή 351,5 δισ. το 2014 ενώ έως το 2016 εκτιμάται πως θα έχει αποκλιμακωθεί στο 175,7% του ΑΕΠ ή 352 δισ. ευρώ
     32,6 δισ.€ χρηματοδοτικό κενό φέρνει η παράταση
    ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ
    Τριπλός κίνδυνος απειλεί την υλοποίηση του προγράμματος
    Σοβαροί είναι οι κίνδυνοι που απειλούν την ομαλή υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας.
    Οι βασικότεροι σχετίζονται με την κυβερνητική συνοχή, καθώς, όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση συνασπισμού «παραμένει εύθραυστη» αλλά και με το ενδεχόμενο βαθύτερης ύφεσης. Επίσης γίνεται αναφορά στις δικαστικές προσφυγές για τα νέα μέτρα αλλά και την αντίσταση από «τις πανίσχυρες ομάδες συμφερόντων».
    Μάλιστα τονίζεται πως αν οι κίνδυνοι αυτοί «επιβεβαιωθούν», η ελληνική οικονομία δεν θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά το 2014, που είναι και ο βασικός στόχος.
    Από την άλλη σημειώνεται ότι υπάρχουν πιθανότητες και για «θετικές εκπλήξεις», με εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και ανάκαμψη των επενδύσεων.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, «οι πολύ μεγάλοι κίνδυνοι» αφορούν τη συνολική επιβολή της στρατηγικής, δεδομένου ότι η κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει εύθραυστη και ορισμένα συστατικά του προγράμματος αντιμετωπίζουν πολιτικές αντιστάσεις, παρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.
    Εξάλλου, όπως υπογραμμίζεται, οι επιπτώσεις της αποδυνάμωσης της οικονομίας μπορεί να είναι ισχυρότερες απ’ όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί. Μπορεί να γίνουν νομικές προσφυγές σε σημαντικά μέτρα στον Προϋπολογισμό και αυτό θα δημιουργήσει την ανάγκη να συμπληρωθούν τα κενά που θα προκύψουν εξαιτίας τους.
    Η τρόικα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως «αν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, δεν θα επιστρέψει η ανάπτυξη το 2014, που είναι ο στόχος».
    Οπως τονίζεται, η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη θα επιτευχθεί μόνο όταν η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων εφαρμοστεί πλήρως και ταχέως. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να «σπάσει» η αντίσταση των πανίσχυρων ομάδων συμφερόντων και πιέσεων. Από την άλλη γίνεται αναφορά σε «θετικές εκπλήξεις». Αυτές θα υλοποιηθούν αν αρθεί η αβεβαιότητα για την εφαρμογή της ζητούμενης πολιτικής και παρατηρηθεί δυναμική επιστροφή της εμπιστοσύνης.
    «Η επιστροφή της εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη της δυναμικής ανάκαμψης των επενδύσεων, θα ευνοηθεί σε αυτή την περίπτωση περαιτέρω από την πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
    Επίσης, θα δοθεί αρτιότερη υποστήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του, η οποία με τη σειρά της θα ευνοηθεί από την επιστροφή ξένων κεφαλαίων, καθώς θα ξεθυμαίνει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ», προστίθεται στην έκθεση.
    ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
    Κάθε αστοχία θα φέρνει νέες περικοπές δαπανών
    Πρόσθετα μέτρα και συγκεκριμένα περικοπές δαπανών θα φέρει κάθε αστοχία στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων όπως προβλέπεται στην έκθεση της τρόικας.
    Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν τρέξει οι ιδιωτικοποιήσεις, η υλοποίησή τους εντάσσεται στον μηχανισμό αυστηρότερης επιτήρησης της εφαρμογής του Μνημονίου.
    Ειδικότερα σημειώνεται πως «τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής απογοητευτικά, αλλά από τον Σεπτέμβριο του 2012 η προσπάθεια έχει πάρει νέα πνοή».
    Πλέον προβλέπεται διαδικασία σύνδεσης των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού.
    Βάσει των στόχων που έχουν τεθεί για τα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, θα παρακολουθείται κατά βήμα αν υπάρχει υστέρηση και ανάλογη με το ύψος της απόκλισης από τον ποσοτικό στόχο θα είναι η περικοπή δαπανών για να αυξάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα.
    Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013, αναμένονται έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ περίπου.Αν τον επόμενο Δεκέμβριο τα έσοδα κλείσουν χαμηλότερα στο 1,6 δισ. ευρώ, θα προκύψει κενό 1 δισ. ευρώ, το οποίο και θα πρέπει να καλυφθεί από περικοπές δαπανών.Θα αναγκαστεί συνεπώς η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων.
    Φορολογική μεταρρύθμιση
    Νέες κλίμακες και συντελεστές
    Νέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, μίνι φορολογική κλίμακα με δύο συντελεστές για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ, κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και των πρόσθετων αφορολογήτων για τα προστατευόμενα παιδιά φέρνει η φορολογική μεταρρύθμιση, τα βασικά σημεία της οποίας περιγράφονται στο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας.
    Επίσης προωθείται μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις με την επιβολή φόρου 10% στα μερίσματα και 26% στα αδιανέμητα κέρδη.
    Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τα τρία νομοσχέδια της φορολογικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, τα έξτρα έσοδα που θα προκύψουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013, θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ και θα έχουν αντίκτυπο κυρίως στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014. Οι βασικές φορολογικές αλλαγές αφορούν:
    Ελεύθερους επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις. Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θεσπίζεται μίνι φορολογική κλίμακα με δύο συντελεστές, 26% και 35%, στα καθαρά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων.
    Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 35%.
    Μισθωτούς – συνταξιούχους. Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές, αντί για οκτώ σήμερα, και καταργείται το έξτρα αφορολόγητο για τα παιδιά, καθώς και η πλειονότητα των φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφαλιστήρια συμβόλαια κτλ.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα έχει τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια, στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου από 21%, 36% και 45%. Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα αντικατασταθεί με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ. Οπως αναφέρεται στο προσχέδιο, με το νέο σύστημα, περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα είναι αφορολόγητοι.
    Κώστας Τσαχάκης
     32,6 δισ.€ χρηματοδοτικό κενό φέρνει η παράταση 32,6 δισ.€ χρηματοδοτικό κενό φέρνει η παράταση 32,6 δισ.€ χρηματοδοτικό κενό φέρνει η παράταση 32,6 δισ.€ χρηματοδοτικό κενό φέρνει η παράταση
    Πηγή: ΕΘΝΟΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ