• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

    «Θα θρηνήσουμε θύματα όπως το 2010 στις ψυχιατρικές κλινικές»

    Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση μετατράπηκε εδώ και μια 20ετία στην χώρα μας σε ένα απόστημα που δεν σπάει με τίποτα και πονάει όλο και περισσότερο!

    Τώρα γιατροί του ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία με ψυχιατρικές κλινικές, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι κλινικές "ξεχειλίζουν" με ασθενείς εκ των οποίων οι μισοί έχουν εισαχθεί με εισαγγελική εντολή. Δηλαδή είναι ψυχικά πάσχοντες σε άσχημη κατάσταση που είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους άλλους.
     
    Με μία σύσκεψη στις αρχές του καλοκαιριού, και άλλη μία που έπεται την επόμενη εβδομάδα, φιλοδοξούν από την Αριστοτέλους να λύσουν το πρόβλημα με τους ψυχικά πάσχοντες που δεν έχουν που να πάνε για να βρουν ηρεμία και σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση...
    Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί αυτήν την στιγμή στο ΕΣΥ και τις ψυχιατρικές κλινικές του είναι ότι στην ψυχιατρική κλινική του "Ευαγγελισμού" με δυναμικότητα 20 κλινών, νοσηλεύονταν χθες 52 ασθενείς και ομοίως στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου νοσοκομείου με δυναμικότητα 19 κλινών, νοσηλεύονταν 35 ασθενείς!
    Στον "Ευαγγελισμό", από τους 52 ψυχικά πάσχοντες, οι 31 είχαν φτάσει με εισαγγελική εντολή. Ποιος τους φυλάει αυτούς τους ανθρώπους; Και ποιος εγγυάται για την ασφάλεια των υπολοίπων ασθενών αλλά και των γιατρών και νοσηλευτών της κλινικής; Η Πολιτεία; Μάλλον όχι. Η Πολιτεία διαχρονικά, και όχι μόνο με αυτήν την κυβέρνηση, δεν ανέλαβε τις ευθύνες της στο μέγεθος που της αναλογούν!
    Το 2010 στον "Ευαγγελισμό", μια γυναίκα με σοβαρή ψυχική νόσο, κατάφερε να βάλει φωτιά στην απομόνωση όπου την κρατούσαν, με αποτέλεσμα να πεθάνει από τις αναθυμιάσεις και να κινδυνεύσουν κι άλλοι άνθρωποι. Ο μόνος που κατηγορήθηκε για το τραγικότατο αυτό συμβάν ήταν ένας νοσηλευτής που καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Αλλά μία ανθρώπινη ζωή είχε χαθεί!
    Το iatropedia επικοινώνησε με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό", Ηλία Σιώρα ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, για να μάθει τι συμβαίνει στο νοσοκομείο... "Κάνω έκκληση άμεσης αποσυμφόρησης της ψυχιατρικής μας κλινικής. Η κατάσταση χειροτερεύει και φοβάμαι μην θρηνήσουμε πάλι θύματα", μας είπε ο κ. Σιώρας. Και συνέχισε λέγοντας ότι "η λύση είναι να ενισχυθούν με προσωπικό τα 3 ψυχιατρεία της χώρας, να ανοίξουν όλες οι κλίνες που δεν λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία και να οργανώσει το σύστημα η Πολιτεία χωρίς να συμπεριλάβει σε αυτό ΜΚΟ και λοιπούς".
    Αυτό που προωθούν τώρα από το υπουργείο Υγείας είναι να παίρνουν τους ασθενείς του λεκανοπεδίου με εισαγγελική εντολή μόνο το "Αττικό" και το "Αιγινήτειο" και τα υπόλοιπα νοσοκομεία να μοιράζονται τους υπόλοιπους ασθενείς χωρίς να ενισχυθούν με κάποιο τρόπο. Κάτι τέτοιο, μας σχολίασε ο κ. Σιώρας, θα κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα.
    Προ μηνών μάλιστα η ΟΕΝΓΕ είχε αναλύσει όσα προωθούνται από αυτήν την κυβέρνηση στην Ψυχική Υγεία:
    "Αναβαθμίζεται, ενισχύεται αποφασιστικά ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα και των Μ.Κ.Ο. Μέσω των εκπροσώπων τους στις Επιστημονικές Επιτροπές θα έχουν λόγο, θα συμμετέχουν ενεργητικά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, προωθώντας τα συμφέροντά τους. Διευρύνεται και ενισχύεται ο ρόλος και η λειτουργία της ΑΕΜΥ ως φορέας που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία μονάδων ψυχικής υγείας. Θα έχει τη δυνατότητα να ιδρύει μονάδες ψυχικής υγείας ή να συνεχίζει τη λειτουργία αυτών που ήδη υπάρχουν και αυτό για ένα χρόνο. Από κει και πέρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ή να ιδιωτικοποιηθούν μέσω της ΑΕΜΥ ΑΕ. Ταυτόχρονα η ΑΕΜΥ αποτελεί το όχημα ανατροπής εργασιακών σχέσεων αφού θα συνάπτει συμβάσεις έργου με τους εργαζόμενους ενώ θα μπορεί να ενισχύει την λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας με αποσπάσεις εργαζομένων από το δημόσιο.
    Επιβεβαιώνεται από τα παραπάνω ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί μέτρα στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνοντας παράλληλα τις αναγκαίες προσαρμογές για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής στην Ψυχική Υγεία. Με βάση τα παραπάνω η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε απορρίπτει τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
    Απαιτεί την άμεση απόσυρση τους. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση, στη συρρίκνωση και το κλείσιμο των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους".
    iatropedia

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ