• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

    H Ανθρώπινη Ευφυΐα σε συνεχή παρακμή από τη γένεσή της


    Είναι άραγε το ανθρώπινο είδος καταδικασμένο σε πνευματική παρακμή; Άραγε η νοημοσύνη μας θα χαθεί μέσα στους αιώνες που ακολουθούν, κάνοντας τους απογόνους μας ανίκανους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία που πρόγονοί τους εφήυραν; Με λίγα λόγια θα μείνει ο Homo χωρίς sapiens;
    Αυτό που διαβάσατε παραπάνω αποτελεί σε περίληψη μία αμφιλεγόμενη υπόθεση που κάνουν κάποιοι από τους καλύτερους γενετιστές σήμερα:
    Υποστηρίζουν ότι η τεράστια ικανότητα που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος να μαθαίνει νέους τρόπους και τρικ δέχεται την επίθεση από μία σειρά γενετικών μεταλλάξεων που έχουν συγκεντρωθεί από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να ζει σε πόλεις, δηλ. πριν μερικές χιλιάδες χρόνια πριν.
    Ο επικεφαλής καθηγητής στο εργαστήριο γενετικής του παν/μιου Stanford στην Καλιφόρνια, Gerald Crabtree έθεσε αυτή την ανατρεπτική ιδέα, ότι δηλαδή αντί να γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, η ανθρώπινη νοημοσύνη έχει ήδη φθάσει στο ζενίθ τις εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, και από τότε παρουσιάζεται μία αργή παρακμή στις πνευματικές μας και συναισθηματικές μας ικανότητες.
    Αν και σήμερα είμαστε περιτριγυρισμένοι από τα τεχνολογικά και ιατρικά επιτεύγματα μίας επιστημονικής επανάστασης, όλα αυτά δεν αποτελούν παρά το παραπέτασμα μπροστά σε μία παρακμή της δύναμης τους εγκεφάλου μας, ο οποίος είναι προγραμματισμένος ώστε στο μέλλον να οδηγήσει στην απόλυτη αποβλάκωση το ανθρώπινο είδος, συμπληρώνει ο καθηγητής.
    Τα επιχειρήματά του βασίζονται στο γεγονός ότι πολύ περισσότερο από το 99% της ανθρώπινης εξελικτικής πορείας ζούσαμε σαν κυνηγοί-καρποσυλλέκτες σε κοινότητες όπου επιβιώναμε βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις έχοντας μεγάλους εγκεφάλους. Με τον ερχομό της γεωργίας και των πόλεων, ωστόσο, η φυσική επιλογή της πνευματικότητάς μας έχει σταματήσει να είναι αποτελεσματική και μεταλλάξεις άρχισαν να συσσωρεύονται στα πολύ σημαντικά «γονίδια της εξυπνάδας».
    Εντάξει δεν λέει κάτι καινούργιο, άλλωστε γενετιστής είναι ο άνθρωπος, ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ, μια απλή ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟΥ και στοιχειώδης ΔΙΑΚΡΙΣΗ χρειάζεται για να αντιληφθείς αυτό που «βγάζει μάτι». Σκέψου τι γνώμη θα είχε η γιαγιά σου για τις τηγανιτές πατάτες ή για το κρέας ή τα τυριά που τρως σήμερα και τρέφεις τα παιδιά σου !Να μην μιλήσω για τον απόλυτον εκφυλισμόν το γνωστό One night stand, και τις γελοιότητες που το συνοδεύει ή τα ναρκωτικά που σε ακούει να τα αποκαλείς με τον βαρύγδουπο και ξωτικό όνομα “Ενθεογενή” για να δώσεις στην κατώτατη εξάρτηση σου και στα υπάνθρωπα ένστικτα σου, δήθεν σημαντικά ονόματα και πέπλο πνευματικότητας στις ευτελείς πράξεις σου (άπειρα LOL)
    Πόσο βλάκα και καθυστερημένο θα σε θεωρούσε η γιαγιά σου; …και μιλάω για μόλις δυο γενιές πριν …
    12
    «Θα έβαζα στοίχημα ότι αν ένας μέσος πολίτης της Αθήνας από το 1000πκε παρουσιαζόταν ξαφνικά μπροστά μας θα ήταν σίγουρα περισσότερο ευφυής και έξυπνος από όλους τους εν ζωή συναδέλφους και συντρόφους μας, με μία δυνατή μνήμη, ένα μεγάλο φάσμα ιδεών και έχοντας μία ξεκάθαρη ματιά μπροστά σε σημαντικά ζητήματα,» αναφέρει ο καθηγητής σε ένα ανατρεπτικό κείμενο που δημοσίευσε στο περιοδικόTrends in Genetics.
    «Επιπλέον, προσθέτει, υποθέτω ότι θα ήταν πιο σταθερός συναισθηματικά από εμάς. Θα έβαζα στοίχημα ακόμα το ίδιο και για τους αρχαίους κατοίκους των περιοχών της Αφρικής, της Ασίας, της Ινδίας ή της Αμερικής περίπου 2,000 έως και 6,000 χρόνια πριν.»
    «Η βάση αυτού του συλλογισμού μου προέρχεται από τις πρόσφατες έρευνες στη γενετική, στην ανθρωπολογία και τη νευροβιολογία που προβλέπουν ξεκάθαρα ότι οι πνευματικές και συναισθηματικές μας ικανότητες είναι εξαιρετικά γενετικά ευάλωτες.» Μία σύγκριση των γενότυπων μεταξύ των γονέων και των απογόνων τους αποκάλυψε ότι κατά μέσο όρο παρουσιάζονται περίπου 25 με 65 νέες μεταλλάξεις στο DNA κάθε γενιάς. Ο καθηγητής λέει ότι με αυτή την ανάλυση προβλέπει περίπου 5,000 νέες μεταλλάξεις έχουν ήδη παρουσιαστεί στις προηγούμενες 120 γενεές, καλύπτοντας μία χρονική περίοδο περίπου 3,000 ετών.
    Μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις, αναφέρει, ότι θα παρουσιαστούν μέσα σε 2,000 έως 5,000 γονίδια που συνδέονται με την πνευματική ικανότητα του ανθρώπου για παράδειγμα αυτά που δομούν και καταγράφουν τα δισεκατομμύρια των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου ή αυτά που παράγουν τις εκατοντάδες των χημικών νευροδιαβιβαστών που ελέγχουν τις συνάψεις ανάμεσε σε αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα.
    Η ζωή του κυνηγού-καρποσυλλέκτη είχε πιθανόν περισσότερες πνευματικές απαιτήσεις από όσο θεωρούμε εμείς σήμερα. «Ένας κυνηγός-καρποσυλλέκτης που δεν υπολόγισε σωστά τον τρόπο για να εξασφαλίσει την τροφή του και τη στέγη του πιθανόν πέθαινε μαζί με τη γυναίκα του, ενώ ένα στέλεχος σήμερα του χρηματιστηρίου αν έκανε ένα ανάλογο σφάλμα θα έπαιρνε ένα σημαντικό μπόνους και θα ήταν ένας περισσότερο ελκυστικός σύντροφος.»
    Παρόλο αυτά, οι άλλοι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί, «Με μία πρώτη ματιά έχουμε να κάνουμε με μία κλασική περίπτωση επιστημονικής θεωρίας που συνδέεται με την τέχνη. Δεν με ενδιαφέρει η υπόθεση, παρουσίασέ μου στοιχεία για αυτό και δεν υπάρχει τίποτα,» αναφέρει ο γενετιστής στο University College του Λονδίνου, Steve Jones. «Θα μπορούσα να υποστηρίξω και εγώ ότι οι μεταλλάξεις έχουν καταστείλει την επιθετικότητά μας, την κατάθλιψή μας και το μέγεθος του πέους μας, αλλά κανένα περιοδικό δεν θα το δημοσίευε.
    Γιατί δημοσίευσαν αυτό;»συμπληρώνει ο Jones. «Είμαι υποστηρικτής της επιστήμης Gradgrind—δηλ. αποδείξεις, αποδείξεις και περισσότερες αποδείξεις. Χρειαζόμαστε και ιδέες φυσικά, και εδώ έχουμε να κάνουμε με ιδέες γραμμένες σε ένα χαρτί, αλλά δεν έχω ιδέα πώς αυτή η ιδέα θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί.
    Παρατήρησε, λοιπόν γύρω σου και αποφάσισε τι πραγματικά συμβαίνει. Εξέλιξη ή Αντι-εξέλιξη του «καταπληκτικού αυτού πλάσματος, του ανθρώπου έτοιμου να πετάξει στην 5η διάσταση;» Για να σε βοηθήσουμε δες τα παρακάτω βήματα της «πνευματικής ανέλιξης» του ανθρώπου τα τελευταία χιλιάδες χρόνια:
    *Ο Κυνηγός-Καρποφάγος: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και η τεράστια πνευματική του ικανότητα αναπτύχθηκαν σε αυτό το στάδιο της προϊστορίας όταν είχε να αντιμετωπίσει τα στοιχεία της φύσης.
    *Ο Αθηναίος: ο ερχομός της γεωργίας πριν περίπου 10,000 χρόνια και η επακόλουθη ανάπτυξη αστικών κέντρων, όπως η αρχαία Αθήνα «χαλάρωσε» την εντατική φυσική επιλογή των «γονιδίων ευφυΐας.»
    *Ο Άνθρωπος-καναπές: καθώς οι γενετικές μεταλλάξεις αυξάνονταν με το πέρασμα των γενεών, είμαστε άραγε καταδικασμένοι να παρακολουθούμε σαπουνόπερες στην τηλεόραση χωρίς να γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε το τηλεχειριστήριο;
    *Ο Άνθρωπος i-Pad: οι καρποί της επιστήμης και της τεχνολογίας βοήθησαν τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα εμπόδια της φύσης «προστάτεψαν» την εύθραυστη εξυπνάδα μας από γενετικές μεταλλάξεις.
    Εξαιρούνται φυσικά οι Ελληνες με το ΘΕΙΚΌ DNA (πολλά LOL ) και τις Ανδρομέδιες, Πλειάδιες, Κθούλιες,Εωσφορικές, Ελλ-ιες, Κουνέλιες και λοιπές αναλόγου κάλλους καταβολές.
    22

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ