• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

    Και ξένοι επίτροποι για τις Ελληνικές τράπεζες!

    Διεθνείς εταιρίες ελεγκτικών υπηρεσιών ή/και συμβούλων πρόκειται να αναλάβουν τον ρόλο των επιτρόπων στις Ελληνικές τράπεζες, με εντολή να ελέγχουν κάθε κίνηση των διοικήσεων.


    Η τοποθέτηση των επιτρόπων, που θα γίνει από την τρόικα και όχι από την Ελληνική Βουλή, προβλέπεται...

    από το Μνημόνιο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις για τη στενή παρακολούθηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών. 

    Οι επίτροποι θα παρίστανται στις συνεδριάσεις και στις συσκέψεις των διοικήσεων (όπως οι επιτροπές διαχείρισης κινδύνου και εσωτερικού ελέγχου, ώστε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει με τα δάνεια), θα έχουν άμεση πρόσβαση στα πρακτικά των διοικητικών συμβουλίων και θα υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις, αλλά και πρόσθετες εκθέσεις όποτε απαιτείται. 

    Οι επίτροποι θα δίνουν λόγο κατευθείαν στην τρόικα των δανειστών, με τους τραπεζίτες να λειτουργούν υπό ασφυκτικό πλαίσιο.

    Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα πρέπει να εγκριθούν από το ΤΧΣ, στο οποίο τοποθετείται νέα διοίκηση εντός των προσεχώς ημερών. 

    Μεταξύ των αρμοδιοτήτων που θα έχουν οι επίτροποι, θα είναι ο έλεγχος όλων των δανείων προς τα πολιτικά κόμματα και στελέχη ή υπαλλήλους των τραπεζών, προκειμένου ο ρυθμός των χορηγήσεων προς τις συγκεκριμένες «ειδικές» κατηγορίες να μην υπερβαίνει τον ετήσιο ρυθμό χορηγήσεων μιας τράπεζας. 

    Μάλιστα, ο έλεγχος των δανείων που είχαν δώσει οι τράπεζες προς μέλη του Δ.Σ. και συγγενείς τους ήταν μία από τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης και ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Οι επίτροποι θα προχωρήσουν σε αυστηρό έλεγχο του κόστους διοίκησης των τραπεζών (π.χ. κατάργηση μπόνους που δίνονται από την «πίσω πόρτα» κ.λπ.), καθώς και των ρυθμίσεων ή διαγραφών δανείων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. 

    Υπό τον έλεγχο των επιτρόπων θα βρίσκονται και οι κινήσεις των μεγαλομετόχων των τραπεζών (πλην του ΤΧΣ), των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των υψηλόβαθμων στελεχών. 

    Ειδικά για τις συμβάσεις των ανώτατων στελεχών, θα συνδεθούν με τη στρατηγική περικοπής δαπανών, κατά το πρότυπο τραπεζών της δυτικής Ευρώπης που διασώθηκαν από το Δημόσιο.

    Σε προχθεσινό άρθρο του στη «Wall Street Journal», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλος υποστηρίζει ότι στο τέλος της διαδικασίας εξυγίανσης «θα παραμείνουν τρεις μεγάλες, ισχυρές τράπεζες και κάποιες μικρότερες».


    http://24gr.blogspot.com/2012/11/blog-post_4275.html

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ