• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

    Λύση «βλέπει» τώρα και το ΔΝΤ


    Αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup θα είναι θετικό εκφράζεται -για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα- από τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, που αρνήθηκε να σχολιάσει το ΔΝΤ, τα εναλλακτικά σχέδια και σενάρια που εκπονούνται στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, επιτρέπουν στο Ταμείο να αποδείξει βιωσιμότητα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι αριθμοί και στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
    Η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μία κίνηση-ματ μέσω του Πολ Τόμσεν, όταν αποφάσισε να «αφαιρέσει» από το διαπραγματευτικό τραπέζι για ένα διάστημα το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας.
    Συνδυασμός προτάσεωνΗ κίνηση αυτή ανάγκασε τους Ευρωπαίους να υποχωρήσουν με τη σειρά τους, με αποτέλεσμα η απαισιοδοξία που επικρατούσε στις δύο πρωτεύουσες μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι να αντικατασταθεί από αισιοδοξία. Το ΔΝΤ δεν σχολίασε ούτε αυτήν την πληροφορία.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί σειρά προτάσεων από τις πλευρές και συνδυασμοί λύσεων, που πιστεύεται πως με τις ανάλογες αυξομειώσεις θα επιτύχουν τον στόχο του 120% του ελλείμματος το 2020.
    Το Ταμείο, όπως διεφάνη και από τις δημόσιες δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ και του εκπροσώπου του, Μπιλ Μέρι, αρνείται κατηγορηματικά να αλλάξει τον στόχο του 120%, όχι επειδή φοβάται τι θα συμβεί σε οκτώ χρόνια στην Ελλάδα, αλλά το τώρα, και ειδικά εν μέσω μίας οικονομικής κρίσης, που επηρεάζεται και από ψιθύρους, πόσω μάλλον από τα γεγονότα. Εκτός των άλλων, τονίζεται πως η επιμήκυνση της βιωσιμότητας στο 2022 θα κοστίσει ακριβά στους δανειστές της Ελλάδας και θα «τρομάξει» τις αγορές, οι οποίες, έτσι και αλλιώς, δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.
    Το «κοκτέιλ» των λύσεων στις οποίες έχουν καταλήξει το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι περιλαμβάνει την επιμήκυνση του Προγράμματος, τη δραματική μείωση του επιτοκίου δανεισμού προς τη χώρα μας, την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και την επαναγορά ομολόγων. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να αποδέχεται να μοιράσει τα κέρδη της στις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και αυτές στις κυβερνήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διαθέσουν στην Ελλάδα.
    Πηγή εκτός Ταμείου υποστήριξε σε συνομιλία της με το «Εθνος της Κυριακής» ότι το παραπάνω μείγμα προτάσεων θα δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα ιδιαίτερα εάν συμφωνηθεί η δραματική μείωση των επιτοκίων. Ενα από τα σενάρια αναφέρει ότι το ευρωπαϊκό επιτόκιο θα ξεκινά από σχεδόν μηδενική βάση. Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου απέκλεισε κάθε πιθανότητα μείωσης των δανείων του ΔΝΤ.
    Επίσπευση διαδικασιών
    Στην Ουάσιγκτον θεωρούν θετική εξέλιξη και «καλό σημάδι» την απόφαση της κ. Λαγκάρντ να διακόψει την περιοδεία της στην Ασία και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες. «Αυτό», τόνισε η πηγή στο «Εθνος της Κυριακής» «δείχνει πως επιθυμεί να υπάρξει λύση στις 20 Νοεμβρίου, όχι αργότερα».
    Η πηγή σημείωσε επίσης πως η γενική διευθύντρια «δεν θα διακινδύνευε τη συμμετοχή της στο Eurogroup της Τρίτης εάν δεν ένιωθε πως υπήρχαν περιθώρια συμφωνίας που θα καθιστούσαν το χρέος βιώσιμο».
    Στην περίπτωση που «τσιμεντωθεί» η συμφωνία την Τρίτη, το Ταμείο θα επισπεύσει τις διαδικασίες και θα στοχεύσει σε εκταμίευση της δόσης το πρώτο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου.
    Τονίστηκε μάλιστα με σιγουριά πως η Ελλάδα διαθέτει μέχρι τότε τα κονδύλια για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
    «Δεν συμφέρει κανέναν η μη λύση»
    Ο χρυσός συμβιβασμός μετά τη «μετωπική» στο Eurogroup…
    Αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον, που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου, σε συνομιλία του με το «Εθνος της Κυριακής», ανέλυσε τη στάση της κ. Λαγκάρντ ως εξής:
    «Η κ. Λαγκάρντ εξήγησε στους ομολόγους της στο Eurogroup ότι το ΔΝΤ δεν ήταν σε θέση να αποδείξει τη βιωσιμότητα του χρέους για την Ελλάδα, είτε το 2020 είτε το 2022, εκτός αν υπήρχε ένα σημαντικό “κούρεμα”. Ως αποτέλεσμα αυτού (του “κουρέματος”), το μάνατζεμεντ θα ήταν σε θέση να παρουσιάσει την πρώτη επιθεώρηση του προγράμματος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την εξέταση και έγκρισή του.
    Η κ. Λαγκάρντ τους εξήγησε ότι οι κανόνες δανεισμού του ΔΝΤ απαιτούν τη βιωσιμότητα του χρέους ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της επιθεώρησης. Και τους είπε πως δεν υποχωρεί του στόχου του 120%. Τους ενημέρωσε επίσης ότι η ολοκλήρωση της πρώτης επιθεώρησης αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των κεφαλαίων του ΔΝΤ.
    Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι ξέχασαν πως στο Ταμείο έχουν κανόνες, τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να τηρούν. Και προσπάθησαν να κλωτσήσουν την μπάλα εκτός γηπέδου. Γι’ αυτό η κ. Λαγκάρντ αναγκάστηκε να τους το υπενθυμίσει. Ως αποτέλεσμα αυτού, ήταν η αλλαγή της στάσης τους και η πραγματική προσπάθεια που καταβάλλουν από την περασμένη Τρίτη για να προσεγγίσουν τις θέσεις του Ταμείου. Πιστεύω ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να μην επέλθει συμφωνία την Τρίτη».
    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
    Πηγή: ΕΘΝΟΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ