• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

    Spiegel: «Η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό πεθαίνει - Έρχεται το χάος στα νησιά και στα βόρεια ελληνικά σύνορα»

    «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πεθαίνει τα hot spot καταρρέουν και θα έρθει το χάος στα ελληνικά βόρεια σύνορα και τα νησιά» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel καθώς πλέον οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στα ελληνικά νησιά δεν αντέχουν.
     
    Οολοένα και περισσότερα άτομα συνωστίζονται σε αυτά. Ο ίδιος ο «δημιουργός» της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, Γκέραλντ Κνάους, εκτιμά ότι αυτή θα «πεθάνει» αν δεν κάνει κάτι άμεσα η Ευρώπη. Μετά, θα έρθει το χάος, όπως λέει, στα ελληνικά νησιά αλλά και τα βόρεια σύνορα της χώρας.
     
    Παράλληλα, ο Κνάους προειδοποιεί ότι θα ήταν λάθος να εφαρμοστεί η υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης, για μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, καθώς αυτό θα στείλει το λάθος μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές.
     
    «Εξαιτίας των προσφυγικών ροών, οι δομές στη Λέσβο και σε άλλα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Το ευρωπαϊκό μοντέλο πλέον δεν δουλεύει. Αν και ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε μετά από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο, οι αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν ξανά, εν μέρει εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία», αναφέρει το Spiegel.
     
    Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 6.527 πρόσφυγες διέσχισαν το Αιγαίο, διπλάσιοι από ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η κρίση στην Τουρκία δεν φαίνεται να τρομάζει μόνο τους πολίτες της χώρας, αλλά και διώχνει από εκεί πολλούς πρόσφυγες, σχολιάζει το δημοσίευμα. Μετά από το πραξικόπημα, είναι σχεδόν αδύνατο για τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά στην Τουρκία, ενώ οι περιπολίες του τουρκικού λιμενικού έχουν γίνει λιγότερο συχνές και ταυτόχρονα έπεσαν οι τιμές των λαθροδιακινητών. Αυτοί αναφέρονται ως μερικοί από τους λόγους που έχουν αυξηθεί και πάλι οι προσφυγικές ροές.
     
    Τα νησιά έχουν αυτή τη στιγμή 15.000 πρόσφυγες και οι δομές μπορούν να χειριστούν μόνο τον μισό αριθμό. Και νέες βάρκες φτάνουν κάθε ημέρα. Οι καβγάδες μεταξύ προσφύγων, αλλά και με τους ντόπιους, έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο, σημειώνει το Spiegel.
     
    Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ένα δίλημμα, λέει ο πολιτικός σύμβουλος Γκέραλντ Κνάους, του οποίου το think tank, το European Stability Initiative (Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας) βοήθησε στη σύλληψη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι Ελληνες, λέει, δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το χάος στα νησιά.
     
    «Αν ο Αλέξης Τσίπρας τηρήσει την πρόσφατη υπόσχεσή του, για τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, αυτό θα ήταν ένα μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία ότι η διαδρομή του Αιγαίου άνοιξε και πάλι», προσθέτει. «Αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι γρήγορα, η προσφυγική συμφωνία θα ''πεθάνει'' σε λίγους μήνες», προειδοποιεί ο Κνάους.
     
    «Θα έρθει το χάος»
     
    Ο Κνάους, τον οποίο πολλοί περιγράφουν ως τον δημιουργό της συμφωνίας, προειδοποιεί ότι αν αυτή καταρρεύσει, θα ακολουθήσει το χάος. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ελλάδα και θα προσπαθήσουν να περάσουν τους φράχτες στα βόρεια σύνορα, αναφέρει. «Τα Βαλκάνια θα μετατραπούν σε πεδίο μάχης για πρόσφυγες, λαθροδιακινητές, συνοριοφύλακες και στρατιώτες. Αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου», προσθέτει.
     
    «Φυλακή η Λέσβος»
     
    Η κατάσταση έχει «πνίξει» τις ελληνικές αρχές, σχολιάζει το Spiegel. Στη Λέσβο, έχει ανατεθεί σε 9 άτομα η λήψη αποφάσεων για τις αιτήσεις 6.000 προσφύγων. Ενας από αυτούς, νοσηλεύτηκε για λίγο, εξαιτίας της εξάντλησης. Πριν από αρκετούς μήνες η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι στέλνει εκατοντάδες ειδικούς ασύλου στην Ελλάδα αλλά έως τώρα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, έχουν φτάσει στα νησιά μόνο περίπου 30 αξιωματούχοι.
     
    Ο δικηγόρος Εμμανουήλ Χατζηχαλκιάς λέει ότι κανείς δεν ξέρει αν οι αιτήσεις των προσφύγων θα αξιολογηθούν σε μία εβδομάδα, ένα μήνα, ή ένα χρόνο «Η Λέσβος έχει μετατραπεί σε φυλακή», συμπληρώνει.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ