• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

    Αστρονόμοι ισχυρίζονται ότι έλαβαν μηνύματα από 234 εξωγήινους πολιτισμούς

    Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αστέρων ανήκουν στην ίδια φασματική κατηγορία με τον Ήλιο.
    Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, δύο αστρονόμοι επιμένουν ότι έχουν λάβει 234 μηνύματα από εξωγήινους πολιτισμούς. Η είδηση έχει ανοίξει μια έντονη συζήτηση μεταξύ των αστρονόμων, τονίζει το «New Scientist». Πρόκειται για τον Ermanno Borra, από το Πανεπιστήμιο Laval του  Κεμπέκ και τον μαθητή του Eric Trottier.
    Το 2012, Borra δήλωσε ότι ένας εξωγήινος πολιτισμός μπορεί να χρησιμοποιεί το λέηζερ ως μέσο διαστρικής επικοινωνίας. Αν αυτοί στέλνουν μια ακτίνα λέιζερ στη Γη, ές στέλνοντας μια ακτίνα λέιζερ για τη Γη σαν ένα στροβοσκοπικό φως, θα βλέπαμε περιοδικές εκρήξεις του κρυφού φωτός στο φάσμα του αστέρος του, συνέχισε ο Borra. Θα είναι πολύ αδύναμοι και γρήγοροι, αλλά με μια μαθηματική ανάλυση θα μπορούσαμε να τους ανακαλύψουμε.
    Με αυτό κατά νου, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής του Borra, ο Eric Trottier, παρακολουθεί τα  2,5 εκατομμύρια αστέρια που καταγράφονται από το Sloan Digital Sky Survey (ο πιο λεπτομερής τρισδιάστατος χάρτης του σύμπαντος) ψάχνοντας για ένα σήμα αυτού του τύπου. Ανακάλυψε ότι 234 αστέρια θα μπορούσαν να εκπέμπουν μια δέσμη «πράσινα ανθρωπάκια».
    Η συντριπτική πλειονότητα των αστέρων αυτών ανήκουν την ίδια φασματική κατηγορία με τον Ήλιο, λέει ο Borra, για να υποστηρίξει την υπόθεσή του. Και με τα δεδομένα που κατέχει, πιστεύει ότι 234 διαφορετικοί πολιτισμοί μεταδίδουν ερεθίσματα με την ίδια συχνότητα (περίπου 1,65 picoseconds) στη Γη.
    Ένα συμπέρασμα ιδιαιτέρως πρώϊμο;
    Άλλοι αστρονόμοι διαφωνούν με την διαίσθηση των Borra και Trottier. «Χωρίς να έχουμε όλες τις φυσικές δυνατότητες, κάνουμε άλμα στο υπερφυσικό», εξηγεί ο Peter Plavchan του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μιζούρι στο Σπρίνγκφιλντ. «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς», λέει.
    «Είναι ένα απίστευτα βαθύ θέμα και, φυσικά, είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς περνούμε όλη τη ζωή μας [μελετώντας] αυτό το θέμα και καταναλώνουμε πολλή ενέργεια στην προσπάθεια να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις πριν εξαντλήσουμε όλες τις μεθόδους μελέτης τους», είπε ο διευθυντής του Κέντρου για το SETI Ερευνών (University of California, Berkeley) Andrew Siemion.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ