• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

    Παγανιστικό Samhain: Πως ξεκίνησε το Halloween

    Πως ξεκίνησε το Halloween; To έθιμο του Halloween που πλησιάζει, και έχει γίνει trend και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι η εποχή για θεματικά φοβικά parties μεταμφιέσεων  και  φάρσες που προκαλούν τον τρόμο, όπως έγινε και με την περίπτωση των Τρομερών Κλόουν.
    Πέρα όμως από όλα τα διασκεδαστικά πράγματα που αφορούν το Halloween, υπάρχει μία πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία που δεν αφορά τα parties και τις φάρσες, και που ενέπνευσε το αλλοκοσμικό έθιμο.
    happysamhain-jpgΤο Έθιμο του Halloween, που είναι γνωστό και ως All Hallows’ Eve μπορεί να εντοπιστεί περίπου 2.000 χρόνια πριν, σε ένα προ-Χριστιανικό Κέλτικο Φεστιβάλ που γινόταν περίπου την 1η Νοέμβρη και λεγόταν Samhain (Και προφερόταν ως Σαχγουίν), ένα όνομα που σημαίνει “Το τέλος του Καλοκαιριού” στην Σκωτική Γαελική γλώσσα σύμφωνα με τα Ετυμολογικά Λεξικά. Λόγω του γεγονότως πως οι αρχαίες καταγραφές είναι διάσπαρτες και αποσπασματικές, η αληθινή φύση του Samhain δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή, μιας και ήταν ένα ετήσιο κοινοτικό συνέδριο στο τέλος του έτους του Θερισμού, μία εποχή που οι άνθρωποι μάζευαν τα αγαθά για τους μήνες του Χειμώνα.Το Samhain θεωρείται πως ήταν επίσης μία περίοδος επικοινωνίας με τους Νεκρούς, σύμφωνα με τον Λαογράφο John Santino που ανέφερε χαρακτηριστικά:
    ” Υπήρχε η πεποίθηση πως επρόκειτο για μία ημέρα κατά την οποία τα πνεύματα των Νεκρών περνούσαν στον Άλλο κόσμο. Εξάλλου τέτοιες μεταβατικές στιγμές μέσα στον χρόνο ανέκαθεν θεωρούνται ιδιαίτερες και υπερφυσικές”.
    Το Halloween φαίνεται πως παρέχει στον άνθρωπο ένα ασφαλή τρόπο για να διασκεδάσει την έννοια του θανάτου. Οι άνθρωποι ντύνονται ως Νεκροζώντανοι και τριγυρνούν πραγματοποιώντας δραστηριότητες που σε άλλες εποχές θα ήταν ανεπίτρεπτες. Σύμφωνα με τον Nicholas Rogers, Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Toronto “δεν υπάρχει σαφής απόδειξη πως το Samhain ήταν ειδικά αφιερωμένο στους Νεκρούς και την λατρεία των Προγόνων.”
    “Σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους, το Samhain ήταν η εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι απέδιδαν φόρο τιμής στους κατακτητές τους. Το Samhain αφορούσε λιγότερο τον θάνατο ή το κακό και περισσότερο την μετάβαση των εποχών και την προετοιμασία για την αναγέννηση των καρπών”. Αν και δεν έχει βρεθεί σαφής σύνδεση του Halloween με το Samhain, αρκετοί είναι οι ειδικοί που πιστεύουν πως πρόκειται για την εξέλιξη της ίδιας γιορτής επειδή γιορτάζεται την 1η Νοέμβρη και επειδή αφού βρίσκονται τόσο κοντά χρονικά η γιορτή του Halloween  επηρεάστηκε από την προγενέστερή της και μετατράπηκε σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε.:

    HALLOWEEN: ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ , ΦΆΡΣΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ

    unnamedΗ παράδοση των μεταμφιέσεων ίσως οφείλεται στην πρακτική που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι άνθρωποι, που άλλαζαν μεταμφιέσεις και πήγαιναν πόρτα πόρτα σε αναζήτηση φαγητού. Η Πρακτική αυτή ίσως επίσης σχετίζεται με το Μεσαιωνικό έθιμο της Βρετανίας και της Ιρλανδίας που ονομαζόταν “Souling” και σύμφωνα με το οποίο οι φτωχοί κατά την διάρκεια του Hallowmas χτυπούσαν τις πόρτες και ζητούσαν φαγητό, με αντάλλαγμα προσευχές για τους νεκρούς. Ως τα τέλη των 1800, η παράδοση που σχετιζόταν με τις φάρσες είχε εδραιωθεί. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι φάρσες συμπεριελάμβαναν το άνοιγμα των πορτών και το ρίξιμο των αυγών στα σπίτια. Όμως κατά τις δεκαετίες 1920 και 1930 οι γιορτές σχετίστηκαν με αήθεις συνήθειες και οι πράξεις βανδαλισμού πήραν μεγάλες διαστάσεις κατά τον εορτασμό του Halloween.
    Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως επειδή οι φάρσες έγιναν επικίνδυνες και εκτός ελέγχου, οι γονείς και οι αρχηγοί των πόλεων ενθάρυνναν την τακτική της μεταμφίεσης ως μέσο για την πραγματοποίηση της εκάστοτε φάρσας.
    Κι όμως το Halloween αφορούσε πολύ περισσότερο τον εορτασμό και τα παιχνίδια παρά τις φάρσες και τα γλυκίσματα. Τα μήλα σχετίζονται με την γιορτή, και ως δώρο αλλά και ως παιχνίδι, που ξεκίνησε από την εποχή των Αποικιών στην Αμερική και χρησιμοποιήθηκε για την πρόβλεψη του Μέλλοντος. Ο Θρύλος αναφέρει πως το πρώτο άτομο που μάζευε το μήλο από τον κουβά δίχως να χρησιμοποιήσει χέρια θα ήταν και ο πρώτος που θα παντρευτεί!
    Ένα άλλο τελετουργικό του Halloween συμπεριλάμβανε το κόιταγμα μπροστά σε καθρέφτη τα μεσάνυχτα κρατώντας ένα κερί αναμένο, έτσι ώστε να εμφανσιτεί στον καθρέπτη ο μέλλον/μέλλουσα σύζυγος, τελετουργικό που μετατράπηκε σε μία τρομακτική εκδοχή με το όνομα (Bloody Mary)
    Μερικοί Ευαγγελιστές Χριστιανοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με την υπόθεση πως το Halloween είναι κατά κάποιο τρόπο σατανικό, λόγω της σχέσης του με τα Παγανιστικά Τελετουργικά. Όμως οι Αρχαίοι Κέλτες δεν λάτρευαν τίποτα που να μοιάζει με τον Χριστιανικό Σατανά, και δεν είχαν καν γνώση της πιθανούς ύπαρξής του. Για την ακρίβεια, το Samhain είχει προ πολλού εξαφανιστεί από το προσκήνιο την εποχή που η Καθολική Εκλησσία πραγματοποίησε το αβυσσαλέο κυνήγι μαγισσών.
    hw3
    Όσο για την Σχέση του με το σύγχρονο Halloween, επικρατεί η πεποίθηση πως “Οι Πεποιθήσεις του Halloween και τα έθιμά του μεταφέρθηκαν στην Αμερική από τους Ιρλανδούς Μετανάστες που εγκαταστάθηκαν κατά κύματα στα μέσα του 19ου Αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων διάφορες υπερφυσικές οντότητες – Μάγισσες και Νεράιδες, κ.α) σχετίστηκαν με το Halloween και περισσότερο από έναν αιώνα πριν στην Ιρλανδία, η γιορτή αφορούσε την επιστροφή των Νεκρών από τον Κόσμο τους…

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ