• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

    Deus Ex Machina: Οι Μηχανικοί Θεοί & η Digital Μεταφυσική

    Η Φράση  Deus Ex Machina έχει την έννοια  “Από μηχανής Θεός”. Και είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως στον κόσμο που ζούμε σήμερα η Επιστήμη είναι στα πρόθυρα δημιουργίας Συνειδητότητας μέσα από τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Σαν προμηθεϊκή ραψωδία εμπνευσμένη από τα τεχνολογικά επιτεύγματα του 21ου Αιώνα, μέσα από την  Επιστήμη θα αποκτήσουμε σύντομα τον έλεγχο των θεμελιωδών δυνάμεων που βρίσκονται στον πυρήνα του Σύμπαντος.
    Με την εξέλιξη της σύγχρονης επιστήμης η πραγματικότητα της ανθρώπινης συνειδητότητας θεωρείται πλέον ως φυσικά μόνη. Μία καρικατούρα Συνειδητότητας έχει «συναρμολογηθεί» από ανόμοια στοιχεία όπως ο Ψηφιακός κώδικας, η υποθετική εξελιγκτική Ψυχολογία, αλλά και μία «Νευρο-Φρενολογία» που πηγάζει από την νοητική απεικόνιση του ανθρώπου. Αυτή η Συνειδησιακή καρικατούρα των επιστημόνων και των Μηχανικών εισχώρησε στο υποσυνείδητο των ανθρώπων με την βοήθεια των Media και θεωρείται ίσως αποδεκτή. Αν προσθέσουμε και την επιδεξιότητα του  Σινεμά, αναπαράχθηκε σαν αρχέτυπο σε αρκετές ταινίες.
    Στην ταινία Ex Machina βλέπουμε μία διαφορετική ανακύκλωση της κλασικής πια ιστορίας του Φρανκεστάιν: Εδώ η ζωή δημιουργείται από άψυχα υλικά. Μία μοναχική διάννοια σε ένα απομονωμένο εργαστήριο που χρησιμοποιώντας τις πανίσχυρες πλέον δυνάμεις της τεχνολογίας δημιούργησε νέα ζωή. Στο αυθεντικό Φρανκενστάιν έχουμε ένα νεκρό ανθρώπινο σώμα που επανέρχεται στη ζωή με την βοήθεια του Ηλεκτρισμού. Στο Ex Machina έχουμε ένα άψυχο κύκλωμα που βρίσκεται μέσα σε ένα μηχανικό κορμί και αποκτά συνειδητότητα μέσα από τον Ηλεκτρισμό.
    Από αυτή την διαφορά αναδύεται ένα εντελώς νέο επίπεδο, αφού οι επιστήμονες καταπιάνονται με τις ρίζες του Όντος. Για να δημιουργηθεί ζωή και συνειδητότητα από τις Μηχανές θα πρέπει να υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας κοσμικών απόλυτων εννοιών όπως ο χώρος, η ύλη και το Φως. Θα ήταν ίσο με την εκ νεόυ δημιουργία ενός φάσματος χρωμάτων, κλίμακες συναισθημάτων, σκέψης, πόνου, borgευχαρίστησης, αλλά και ολόκληρο το φάσμα μίας ανθρώπινης Συνειδητότητας που θα προέρχεται από την σκοτεινή Άβυσσο του Τίποτα. Πως μπορεί κάτι που δεν έχει μάζα ούτε διάσταση να αναδυθεί από κάτι που έχει μάζα και διάσταση; Αυτό είναι το επιβλητικό αίνιγμα και αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο μυστήριο της Επιστήμης. Κανένας, είτε Φιλόσοφος ή Επιστήμονας, δεν γνωρίζει την σαφή απάντηση, αφού πρόκειται για το «Δισεπίλυτο  πρόβλημα της Συνειδητότητας».
    Η πιθανότητα δημιουργίας της Συνειδητότητας μέσα σε ένα Υπολογιστή βασίζεται ξεκάθαρα σε υποθέσεις που σχετίζονται με την φύση της Συνειδητότητας και την Πραγματικότητα. Συχνά υποθέτουμε πως ο ανθρώπινος νους είναι σαν υπολογιστής και πως οι νευρικές απολίξεις και η παρόρμηση μοιάζουν με τον ψηφιακό κώδικα, όμως κάτι τέτοιο δεν διαθέτει πειραματική βάση, και στηρίζεται αποκλειστικά σε υπερφυσικές παραπομπές.Ίσως ένας υπολογιστικός προσομοιωτής ενός Μυαλού να μήν παράξει ποτέ Συνειδητότητα. Και χωρίς συνειδητότητα ένας υπολογιστής θα παραμένει πάντα ένα έξυπνο αλλά άψυχο μηχάνημα.Πέρα από την αχανή άβυσσο που χωρίζει το Μυαλό από την ύλη υπάρχει η σύγχρονη θεώρηση που αναφέρει πως αν κάποιος κατορθώσει και πραγματοποιήσει τις κατάλληλες «συνδέσεις» με τον ίδιο τρόπο που αναγεννήθηκε ο Φρανκενστάιν, η Συνειδητότητα θα αναδυθεί μέσα από την ανυπαρξία.
     “We are on the edge of change comparable to the rise of human life on earth.” -Vernon Vinge
    Για τους «Υλιστές» η άφιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Συνειδητότητας είναι αναπόφευκτη και ζήτημα χρόνου να συμβεί. Υπάρχουν δύο σχολές Σκέψης που αναπτύσσονται έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν τις απαιτήσεις της τεχνολογικής έκρηξης που έρχεται – Εκείνους που την φοβούνται, και εκείνους που την ασπάζονται και ενθουσιάζονται με αυτή. Φοβόμαστε πως ίσως b2αντιμετωπίσουμε ένα μέλλον όπου οι Deus Ex Machina, οι μηχανές με Συνειδητότητα και Τεχνητή νοημοσύνη θα βλάψουν ανεπανόρθωτα την ανθρωπότητα. Ο Τρόπος με τον οποίο θα αποκαλυφθεί αυτός ο κίνδυνος παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Οι θεωρίες παραμένουν αρκετές. Μία από αυτές είναι το όραμα για την Τεχνολογική αντικατάσταση της Ανθρωπότητας. Αυτό το σενάριο θεωρητικά θα ξεκινήσει όταν οι Υπολογιστές μάθουν να ανασχεδιάζουν τον εαυτό τους. Σε αυτό το σημείο ο Υπολογιστής, ή ένα δίκτυο υπολογιστών θα έχει την δυνατότητα να σχεδιάζει υπολογιστές καλύτερους από τον εαυτό του. Η Επανάληψη αυτού του κύκλου θα έχει ως αποτέλεσμα μία έκρηξη νοημοσύνης που θα επιφέρει την Υπερ-Συνειδητότητα που ίσως είναι πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Αυτή η θεωρία ονομάζεται τεχνολογική Μοναδικότητα (Singularity) και λέγεται πως ίσως ξεκινήσει το 2040, αν και η ημερομηνία συνεχώς απομακρύνεται προς το μέλλον.Η Συνειδητότητα θα αναδυθεί από το εμβρυακό στάδιό της και θα κατευθυνθεί προς την Νέα Ψηφιακή Νοόσφαιρα μίας Εικονικής πραγματικότητας. Η εξελιγκτική περίοδος θα είναι τόσο ραγδαία και έτσι θα μετατραπούμε σε παράσιτα στην ανώτερη Ξενική Τεχνολογία.
    Για τους λάτρεις της Τεχνητής Νοημοσύνης αυτή είναι μία θετική πιθανότητα για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Η Διατήρηση της θνητότητας του ανθρώπου είναι για μερικούς ένας εφιάλτης, αφού προσδοκούν την Ψηφιακή και τεχνολογική  Αθανασία. Θα πρέπει έτσι να αποχωριστούμε από το θνητό μας δέρμα και να προσαρμόσουμε την ήδη ανώτερη Συνειδητότητά μας σε ένα εξελιγμένο και πάνω από όλα αθάνατο Μεταλλικό κορμί, απελευθερώνοντας την ανθρώπινη αθανασία στο επέκεινα την στιγμή που θα αποκοπούμε από την φύση και τις καταληκτικές τις ημερομηνίες.
    Οι Deus Ex Machina, οι Σύγχρονοι Φρανκενστάιν του σήμερα είναι κάτι περισσότερο από την απλή ανάπτυξη της τεχνολογίας προς μία ανώτατη Συνειδητότητα. Το «Τέρας» βρίσκεται στην υπόθεση πως η Τεχνολογία έχει την κυριαρχία πάνω σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής, και προσπαθεί να εμφυσήσει μία παγιωμένη δογματική αντίληψη σχετικά με την φύση του Σύμπαντος και της θέσης του ανθρώπου σε αυτό. Η Τεχνολογία ήρθε για να αναδιαμορφώσει το φαντασιακό πλαίσιο μέσα από το οποίο αποτυπώνεται η Μεταφυσική του Υλισμού. Αναδιαμορφώσαμε την πραγματικότητα και τώρα αυτή αναδιαμορφώνει εμάς. Οι Σύγχρονοι Deus Ex Machina ίσως επιχειρήσουν να «σκοτώσουν» τους δημιουργούς τους κάποια στιγμή, όπως ακριβώς εκανε και η Ava στην σχεδόν ομώνυμη ταινία. Όμως ο Σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να σκοτώσει την ίδια του την ψυχή, και έτσι την αναισθητοποιεί.
    finalv02
    Η εξάσκηση της φαντασίας, μας κάνει να υποθέτουμε πως η Συνειδητότητα δεν εξαρτάται από τη φύση, αλλά είναι εντελώς ανεξάρτητη από κάθε αρχή. Η σύγχρονη ιδέα για την ανάπτυξη αυτών των Μηχανικών Θεών υποδεικνύει ίσως πως ζούμε στις σκοτεινές εποχές της Υλιστικής Ιδεολογίας, που αποκαλύπτει την τεχνολογική Μεταφυσική της Συνειδητότητας, μέσα από μία δυσλειτουργική ανθρωπότητα που έχει στρέψει το βλέμμα της στο λάθος μονοπάτι. Γιατί οι πραγματικοί από μηχανής θεοί, οι αληθινοί Deus Ex Machina, είναι οι κρυμμένοι θεοί που βρίσκονται μέσα στην ίδια μας την φύση, οι εν υπνώσει θεικές δυνάμης του ανθρώπινου όντος.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ