• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

    Ο ΤΡΟΜΟΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ

    Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 07:40(τοπική ώρα), στην Ιταλία σήμερα 30 Οκτωβρίου, προκαλώντας την κατάρρευση κτηρίων σε μικρές πόλεις οι οποίες είχαν ήδη πληγεί από σεισμούς τους δύο τελευταίους μήνες.
    Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 34 χιλιόμετρα δυτικά του Άσκολι Πιτσένο και 67 χιλιόμετρα ανατολικά της Περούτζια του Παλέρμο, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.


    Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στη Ρώμη.
    Κτήρια έχουν καταρρεύσει εξαιτίας του σεισμού σε πολλά σημεία στην κεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Πρόκειται όμως, κατά κύριο λόγο, για οικήματα που βρίσκονταν στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», όπου είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στους κατοίκους. 
    Στην πόλη Νόρτσια κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου, η οποία είχε ήδη υποστεί ζημιές από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις.

    Ο δήμαρχος του χωριού Ούσιτα δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι σχεδόν όλα τα οικήματα του ιστορικού κέντρου, που είχαν εκκενωθεί, έχουν πλέον καταρρεύσει. 
    Eπαληθεύσεις από την Πολιτική Προστασία γίνονται στην κωμόπολη Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε, για να εξακριβωθεί το μέγεθος των ζημιών καθώς και αν υπάρχουν κάτοικοι που χρειάζονται την βοήθεια των πυροσβεστών.
    Ισχυροί μετασεισμοί «χτυπούν» αλλεπάλληλα την περιοχή με διαφορά λίγων λεπτών. 

    Δείτε την ακολουθία των ισχυρών σεισμών:

    06:40 - 6,5 Ρίχτερ
    06:44 - 4,6 Ρίχτερ
    06:58 - 3,5 Ρίχτερ
    07:00 - 4,1 Ρίχτερ
    07:12 - 4,3 Ρίχτερ
    07:13 - 4,8 Ρίχτερ
    07:24 - 3,8 Ρίχτερ
    07:31 - 3,4 Ρίχτερ
    07:34 - 4,0 Ρίχτερ
    07:38 - 3,9 Ρίχτερ
    07:40 - 3,6 Ρίχτερ
    07:46 - 3,4 Ρίχτερ
    07:51 - 3,1 Ρίχτερ
    07:55 - 3,3 Ρίχτερ
    08:10 - 3,8 Ρίχτερ
    08:22 - 3,1 Ρίχτερ

    Ο σημερινός σεισμός ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που είχε πλήξει στις 24 Αυγούστου την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων. Χιλιάδες μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις εβδομάδες που έχουν περάσει έκτοτε, περιλαμβανομένων δύο ιδιαίτερα ισχυρών δονήσεων την περασμένη Τετάρτη.
    Οι ιταλικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν πως σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σήμερα σε πολλές τοποθεσίες στις κεντρικές περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια.

    Η Βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στην περιτειχισμένη πόλη της Νόρτσια, σχεδόν 100 χλμ. από την Περούτζια, καταστράφηκε από τον σεισμό, δήλωσαν οι μοναχοί. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την μια πλευρά της εκκλησίας να έχει μετατραπεί σε ερείπια και να έχει καταρρεύσει άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.
    Τοπικές αρχές έκαναν γνωστό πως σε πολλές κωμοπόλεις και χωριά, που είχαν ήδη πληγεί από τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών του Αυγούστου, καταγράφηκαν περαιτέρω σοβαρές ζημιές.
    «Ο σεισμός σήμερα το πρωί έπληξε τα λίγα πράγματα που στέκονταν ακόμη όρθια. Θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή», δήλωσε στην τηλεόραση της RAI ο Μικέλε Φράνκι, ο αντιδήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο.
    Πολλά από τα μέρη αυτά είχαν εκκενωθεί μετά την καταστροφή του Αυγούστου και ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημα όταν σημειώθηκε ο σεισμός σήμερα στις 07:40 το πρωί.
    Η Εθνική Επιτροπή της Ιταλίας για την Πρόβλεψη και την Πρόληψη των Μεγάλων Κινδύνων (CGR) είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου ότι περισσότεροι ισχυροί σεισμοί αναμένονταν να πλήξουν την Ιταλία στο άμεσο μέλλον, προσδιορίζοντας τουλάχιστον τρεις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο για περαιτέρω σεισμική δραστηριότητα. 
    «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η (σεισμική) ακολουθία που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει φθάσει στο τέλος της», είχε προειδοποιήσει η Επιτροπή.

    Η σημερινή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή προς βορράν μέχρι το Μπολτσάνο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, και νότια μέχρι την περιφέρεια της Απουλίας στο νότο άκρο της ιταλικής χερσονήσου.
    Έγινε επίσης πολύ αισθητή στη Ρώμη, όπου οι Αρχές έκλεισαν το μετρό για ελέγχους.
    Η Ιταλία βρίσκεται πάνω σε δύο ρήγματα, πράγμα που την καθιστά μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στην Ευρώπη.
    Πριν από τη φετινή χρονιά, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχε πλήξει τη χώρα είχε σημειωθεί στην πόλη Λ' Άκουιλα (κεντρική Ιταλία) το 2009 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.
    Ο πιο φονικός από την αρχή του 20ου αιώνα είχε σημειωθεί το 1908. Ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε είχαν προκαλέσει τότε τον θάνατο 80.000 ανθρώπων στις νότιες περιφέρειες του Ρήγιου της Καλαβρίας και της Σικελίας.
    17246518
    Τηλεοπτικό διάγγελμα Ρέντσι: «Μας παρηγορεί ότι δεν υπάρχουν θύματα»
    «Μας παρηγορεί το ότι δεν υπάρχουν θύματα, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής 30 Οκτωβρίου ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε την Ιταλία στις 7 και 40 λεπτά σήμερα το πρωί.

    «Υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με τον Ρέντσι, «τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως και θα βρεθούν τα χρήματα που θα χρειασθούν», και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

    Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, ζήτησε να αποφευχθούν οι πολιτικές συγκρούσεις και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθήσουν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για μεταφορά σε ξενοδοχεία. «Στη συνέχεια θα φτιάξουμε ξύλινα σπίτια και η ζωή θα ξαναρχίσει», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

    Παράλληλα, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, δήλωσε ότι «δεκαπέντε χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και οι άστεγοι θα μεταφερθούν σε άλλες, ασφαλείς περιοχές».
    01

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής έχουν ελέγξει σχεδόν όλες τις απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί.

    Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, όμως, πρόσθεσε ότι οι άστεγοι θα πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά από τις πληγείσες περιοχές, για να προστατευθεί η ακεραιότητά τους. Ο συνολικός αριθμός των αστέγων υπολογίζεται, μέχρι αυτή τη στιγμή, σε δεκάδες χιλιάδες. Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει τη Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί σε πολλά σημεία, εξαιτίας κατολισθήσεων και οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην προσπαθήσουν να πλησιάσουν, αν δεν χρειάζεται, στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι τραυματίες είναι περίπου είκοσι, αν και δεν μπορεί ακόμη να γίνει μια οριστική εκτίμηση της κατάστασης.

    newsbomb.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ