• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

    Παράξενα επαγγέλματα του παρελθόντος

    Δεν σας αρέσει η δουλειά που κάνετε;


     Σκεφτείτε πόσα απαξιωτικά και περίεργα επαγγέλματα υπήρχαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας, που τώρα έχουν αντικατασταθεί από καινούργια ή που απλά η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη τα έχει καταστήσει ξεπερασμένα. Οι άνθρωποι όμως, ασκούσαν κάποια επαγγέλματα στο παρελθόν, τα οποία δεν θα φανταζόσασταν ποτέ ότι υπήρχαν. Ας δούμε μερικά από αυτά:

    - Ειδικό άτομο υπεύθυνο για τις υπηρεσίες τουαλέτας και μπάνιου. Ήταν ο πιο στενός υπηρέτης του βασιλιά ή της βασίλισσας και βοηθούσε σε οτιδήποτε είχε σχέση με τις "προσωπικές" ανάγκες του/της. Λέγεται πως ήταν μία από τις πιο αξιοζήλευτες δουλειές.
     - Άτομα που προσλαμβάνονταν για να χτυπάνε τα παράθυρα των σπιτιών με ξύλα ή φυσοκάλαμα μέχρι να ξυπνήσουν οι ιδιοκτήτες. Στην ουσία είχαν τον ρόλο του ανθρώπινου ξυπνητηριού.
     - Οι γελωτοποιοί προσλαμβάνονταν για να προσφέρουν ψυχαγωγία στον βασιλιά και στους καλεσμένους του. Η δουλειά ενός γελωτοποιού μπορούσε κάποιες φορές να αποδειχτεί επικίνδυνη ή ακόμα και θανατηφόρα, ειδικά όταν περιελάμβανε ζογκλερικά με σπαθιά ή άλλα αιχμηρά και φλογερά αντικείμενα.
     - Από το 1000 μ.Χ. και μετά, έγινε πολύ συνηθισμένο να προσλαμβάνονται γυναίκες για να θηλάζουν τα μωρά των άλλων. Ωστόσο, αυτό αποτέλεσε έναν ισχυρό παράγοντα στην εξάπλωση ασθενειών σε νεογέννητα.
     - Οι συλλέκτες βδελλών ήταν άτομα που υδροβατούσαν μέχρι να τους δαγκώσουν οι βδέλλες, τις οποίες αργότερα πουλούσαν στην αγορά. Οι συχνές ανοιχτές πληγές και η απώλεια αίματος έκανε τους συλλέκτες επιρρεπείς σε μολύνσεις.
     - Μία παράδοση που ξεκίνησε στην Κίνα περίπου το 156 π.Χ. είχε να κάνει με την πρόσληψη ατόμων που θα έκλαιγαν και θα σπάραζαν έντονα στις κηδείες, ώστε να κάνουν τους συγγενείς να μπορούν να θρηνήσουν πιο άνετα.
     - Για την παραγωγή απαλότερου υφάσματος, το μαλλί έπρεπε να τοποθετηθεί σε βαρέλια με παλιά ούρα. Άτομα προσλαμβάνονταν για να ποδοπατούν το μαλλί όλη μέρα μέσα στα βαρέλια.
     - Από την αρχαία Σουμερία μέχρι και την Ιταλία του 20ου αιώνα, αγόρια περνούσαν από ευνουχισμό πριν την εφηβεία τους, με αποτέλεσμα η έλλειψη τεστοστερόνης να οδηγήσει σε μία διαφορετική ανάπτυξη του σώματός τους. Τα άκρα τους και τα πλευρά τους μεγάλωναν περισσότερο, προσφέροντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη πνευμονική χωρητικότητα. Τα άτομα αυτά ονομάζονταν καστράτος και μπορούσαν να παράγουν υψηλότερες νότες σε όπερες και εκκλησιαστικές μουσικές.
     - Οι κλέφτες πτωμάτων ξέθαβαν και πουλούσαν φρέσκα πτώματα σε ιατρικές σχολές. Αυτό το φαινόμενο πολλές φορές οδήγησε σε δολοφονίες με σκοπό την πώληση των πτωμάτων. Στην Αγγλία, η κλοπή αντικειμένων από τάφους (τυμβωρυχία) ήταν παράνομη, αλλά ο νόμος για απαγόρευση της κλοπής πτωμάτων πρωτοεμφανίστηκε το 1832.
     - Σε εποχές πριν το αποχετευτικό σύστημα, υπήρχαν άτομα που έπρεπε να μαζεύουν τα περιττώματα και να τα μεταφέρουν έξω από την πόλη, σε χωματερές. Οι άνθρωποι αυτοί δούλευαν μόνο τις νύχτες και ζούσαν μόνο σε καθορισμένες περιοχές.
     - Στην Αγγλία, ειδικά κατά την Βικτωριανή περίοδο, προσλαμβάνονταν άτομα που θα κυνηγούσαν και θα έπιαναν αρουραίους, συχνά με τα γυμνά τους χέρια, αλλά και με διάφορες άλλες μεθόδους, όπως δηλητήριο, παγίδες και σκυλιά. Ο τεράστιος αριθμός των τρωκτικών στις μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξάπλωση των ασθενειών.
     - Οι πλούσιοι και οι ισχυροί της αρχαίας Ρώμης προσλάμβαναν ειδικούς οργανωτές οργίων, που προετοίμαζαν όλα όσα χρειάζονταν, όπως για παράδειγμα το φαγητό, την τοποθεσία, την λίστα καλεσμένων κλπ. Ο πιο διάσημος οργανωτής οργίων ήταν ο Γάιος Πετρώνιος, ο οποίος έγραψε και σατιρικό βιβλίο περιγράφοντας τις εμπειρίες του.
     - Πριν τους υπολογιστές που έχουμε σήμερα όλοι στα σπίτια μας, υπολογιστές ονομάζονταν ειδικά άτομα, κυρίως γυναίκες, που έκαναν γρήγορα και αποτελεσματικά μαθηματικούς υπολογισμούς χωρίς λάθη. Τέτοια άτομα δούλευαν και για την NASA.
     - Σε εργοστάσια με πολλούς εργάτες, υπήρχαν καμιά φορά άτομα που διάβαζαν δυνατά τις ειδήσεις των εφημερίδων και λογοτεχνικά βιβλία, για να σπάσουν την μονοτονία της δουλειάς.
     - Οι κουρείς πριν από 500 περίπου χρόνια, συμπεριλάμβαναν στη δουλειά τους, εκτός από το κούρεμα και το ξύρισμα, την απομάκρυνση ψειρών, την εξαγωγή δοντιών και την αφαίμαξη.
     - Πριν την ύπαρξη ειδικών μηχανών που στοιβάζουν αυτόματα τις κορύνες στις αίθουσες μπόουλινγκ, για αυτή τη δουλειά προσλαμβάνονταν συνήθως έφηβα αγόρια. Η δουλειά αυτή είχε χαμηλό μισθό, αλλά ήταν από τις πιο συνηθισμένες για τα αγόρια της εποχής, μαζί με την διανομή εφημερίδων.
     - Κατά την Ελισαβετιανή περίοδο, προσλαμβάνονταν άτομα για να απομακρύνουν τα σκυλιά και τα απείθαρχα παιδιά από τις εκκλησίες την ώρα των λειτουργιών.
     - Οι δοκιμαστές φαγητών του βασιλιά ήταν ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα, αφού έβαζαν την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο, για να δουν αν το γεύμα του βασιλιά ήταν δηλητηριασμένο.
     - Την Βικτωριανή περίοδο, υπήρχαν ειδικοί κούριερ που μετέφεραν καθημερινά υπολείμματα κρεάτων από τα σφαγεία στις πόρτες των αγγλικών σπιτιών με μορφή σουβλακιού. Μόνο που τα κρέατα αυτά δεν προορίζονταν για τους ανθρώπους, αλλά για τις γάτες τους. Κάποια στιγμή, ο αριθμός των γάτων που λάμβαναν αυτήν την υπηρεσία έφτασε τις 300.000.
     - Ειδικοί "κρανιολόγοι" υποτίθεται πως μπορούσαν να "διαβάσουν" την νοημοσύνη των ανθρώπων μόνο από το σχήμα του κεφαλιού τους.
     - Πριν τα σημερινά ψυγεία και τους καταψύκτες, υπήρχαν ειδικά άτομα που πήγαιναν στις παγωμένες λίμνες για να κόψουν τον πάγο, τον οποίο ύστερα μετέφεραν και πουλούσαν.
     - Νεαρά αγόρια προσλαμβάνονταν σε πολεμικά πλοία για να γεμίζουν γρήγορα τα κανόνια με μπαρούτι.
     - Οι αλχημιστές είχαν συχνά στην υπηρεσία τους τους λεγόμενους "πνεύμονες", οι οποίοι δεν ήταν τίποτε άλλο από άτομα που απλώς κρατούσαν την φωτιά στο εργαστήριό τους ζωντανή.
    Mr. Fantastic

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ