• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

  Και όμως: Υπάρχει παρασιτικό σκουλήκι που επιδρά θετικά σε ασθενείς με άσθμα

  Είναι τρομακτικό και αποκρουστικό στην όψη και σίγουρα η πρώτη σκέψη καθενός που το αντικρύζει είναι αρνητική και αμυντική απέναντι σε κάτι που θεωρείται απειλητικό. Και όμως!
   
  Αυτό το παρασιτικό σκουλήκι φαίνεται πως βοηθά ασθενείς που πάσχουν από άσθμα. Το Αγκυλόστομα (Ancylostoma duodenale) είναι ένας παρασιτικός νηματώδης σκώληκας, που ζει στο λεπτό έντερο ξενιστών όπως άνθρωποι, γάτες και σκύλοι.
   
  Παράγει μια αντιφλεγμονώδη πρωτεΐνη (ΑΙΡ-2), η οποία, όπως έδειξαν τα πειράματα, καταπολεμά αποτελεσματικά την φλεγμονή των πνευμόνων και το άσθμα στα ποντίκια.
   
  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλεξ Λούκας του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τζέημς Κουκ, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine» δήλωσαν ότι μετά από τα ελπιδοφόρα ευρήματα σε καλλιέργειες κυττάρων ασθματικών ασθενών και σε πειραματόζωα, θα συνεχίσουν με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αφού πρώτα παράγουν ένα χάπι με την εν λόγω πρωτεΐνη.
   
  Η ίδια πρωτεΐνη έχει δοκιμαστεί με ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αν και πρόκειται για διαφορετική ασθένεια από το άσθμα, και οι δύο έχουν το κοινό γνώρισμα ότι προκαλούνται από φλεγμονή και από υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
  Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η πρωτείνη ΑΙΡ-2 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί όχι μόνο εναντίον του άσθματος, αλλά ευρύτερα για άλλες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις.
   
  Το αγκυλόστομα είναι ένας από τους αρχαιότερους οργανισμούς στη Γη. Όταν ζει μέσα στο ανθρώπινο σώμα και πίνει το αίμα μας (κυριολεκτικά), προκαλεί ναυτία, αναιμία κ.α.

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

  Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  Από το Blogger.

  ΣΕΝΑΡΙΑ