• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

  Η μισή Ελλάδα πνίγεται και η άλλη μισή διψά!!!

  τι συμβαίνει με τον καιρό και παρατηρούμε βίαια καιρικά φαινόμενα;

  Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αύξηση των έντονων καιρικών φαινομένων σε παγκόσμια κλίμακα.  Ειδικά για την περιοχή της Ελλάδας, η φετινή χρονιά δείχνει να έχει τελείως διαφορετικό καιρικό προφίλ από το περσυνό, όπου διανύσαμε μια μεγάλη περίοδο ανομβρίας, από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε αρκετές περιοχές, όταν σε κάποιες άλλες κάνει... χαλασμό!!!

  Φέτος παρατηρούμε από πολύ νωρίς, μια έντονη κινητικότητα στον καιρό, ο οποίος όμως εκφράζεται βίαια.  Για παράδειγμα, όπως θα δούμε παρακάτω, η μίση Ελλάδα πνίγεται και η άλλη μίση διψά!!! Παραδείγματα για τις βίαιες εκφράσεις του καιρού, υπάρχουν πολλά.
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή των Αθηνών, η οποία σε γενικές γραμμές δεν έχει δεχτεί σημαντικές ποσότητες βροχής. Εντούτοις, η πρωτεύουσα βίωσε μέσα σε λίγες ημέρες, δυο έντονες καιρικές καταστάσεις, καθώς  ξέσπασε μια ισχυρή θύελλα και μια ισχυρή καταιγίδα τον Οκτώβριο, με μόλις μια εβδομάδα διαφορά.
  Στη φωτογραφία παρακάτω, βλέπετε το πέρασμα της καταιγίδας από την Αθήνα το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016. Να θυμίσουμε πως τον Οκτώβριο του 2015, η πρωτεύουσα για πρώτη φορά στην καιρική ιστορία της, κατέγραψε εμφάνιση ανεμοστρόβιλου μέσα στον αστικό ιστό, μετά τον ανεμοστρόβιλο που είχε εμφανιστεί το 2004 στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος!!!
  athens storm
  Άλλο παράδειγμα, είναι οι απανωτές καταστροφές που προκάλεσαν οι έντονες καταιγίδες τους τελευταίους μήνες. Τα ποιο έντονα φαινόμενα εμφανίστηκαν στη Δυτική Πελοπόννησο, με τα κυριότερα γεγονότα από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι σήμερα. Αντίθετα, η ΝΑ χώρα πλήττεται από ξηρασία, αφού οι τελευταίες σημαντικές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν τον περασμένο Μάιο, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα της βροχόπτωσης παρακάτω. Η πορεία της βροχόπτωσης από πέρυσι μέχρι σήμερα, με την καφέ σκιαγραφημένη περιοχή, δείχνει την απόκλιση από τον μέσο όρο (το πάνω όριο είναι ο μέσος όρος και το κάτω ο φετινός υετός).
  «Είναι φυσιολογικό για την περιοχή των Δωδεκανήσων το καλοκαίρι να μη σημειώνονται βροχοπτώσεις αφού δεν υπάρχουν συνοπτικά συστήματα να τροφοδοτήσουν την κατώτερη και μέση τροπόσφαιρα με υγρασία, ενώ το ισχυρό μελτέμι μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες βροχόπτωσης», τόνισε στη Greenagenda.gr o Σταύρος Ντάφης - Φυσικός, Μετεωρολόγος - Πολυτεχνείο Παρισιού, Εργαστήριο Δυναμικής Μετεωρολογίας Επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
  rodos
  Ανέφερε, δε, ότι «τον Σεπτέμβριο ο μέσος όρος ύψους βροχόπτωσης (υετού) δεν υπερβαίνει τα 10mm, με τις πρώτες σημαντικές βροχές να πέφτουν από τα μέσα Οκτωβρίου και κυρίως το δεύτερο μισό του Νοέμβρη. Το πρόβλημα το φετινό υδρολογικό έτος είναι ότι εκδηλώθηκαν λίγες βροχοπτώσεις και με μεγάλη ραγδαιότητα και έτσι δεν έγινε σωστή πλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα. Το ύψος υετού φέτος υπολογίζεται περίπου στο 1/3 του μέσου όρου».
  «Η Κρήτη», σημείωσε ο κ. Ντάφης  «αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανομβρίας αν και ο μέσος όρος υετού είναι μεγαλύτερος από αυτόν των Δωδεκανήσων, ιδιαίτερα στα δυτικά του νησιού, το τελευταίο εξάμηνο εκδηλώθηκε μόλις μία ισχυρή καταιγίδα η οποία προκάλεσε και καταστροφές σε καλλιέργειες».
  katastrofes
  Στον παραπάνω χάρτη, βλέπεται την κατανομή των ακραίων φαινομένων, με κόκκινο οι ανεμοστρόβιλοι, με πράσινο το μεγάλο χαλάζι, με κίτρινο καταστροφικοί άνεμοι, με μπλε πλημμύρες και με το σύμβολο του κεραυνού ζημιές από κεραυνούς. «Τα βαρομετρικά χαμηλά της Κεντρικής Μεσογείου παραμένουν μακριά, δυτικά από τη χώρα μας, και τα μέτωπα που στέλνουν στην περιοχή μας βρίσκουν στο "τείχος" της Πίνδου, περνώντας δύσκολα ανατολικότερα και εξασθενώντας πολύ γρήγορα», πρόσθεσε ο κ. Ντάφης.
  Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτό φαίνεται και στον χάρτη κατανομής του υετού για το 2016 μέχρι σήμερα, με δεδομένα από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως βλέπεται στον παρακάτω χάρτη, περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Πελ/νήσου, της Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας έχουν φτάσει ή ξεπεράσει σημαντικά τον μέσο όρο υετού της τελευταίας 30ετίας.
  noa
  Στον αντίποδα, η Θράκη, τα νησιά του Αν. Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη και η Αν. Στερεά καταγράφουν τιμές υετού πολύ χαμηλότερα από το μέσο ύψος υετού. «Βλέπουμε λοιπόν μια χώρα χωρισμένη στα δύο χώρα, από πλευράς κατανομής της βροχόπτωσης φέτος, και αυτό οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο. Η τροχιά των βαρομετρικών χαμηλών διατηρήθηκε αρκετά δυτικότερα από τη χώρας μας, από ό,τι συνήθως, και οι δυτικές περιοχές της Ελλάδας επωφελήθηκαν από αρκετά μέτωπα το πρώτο 6μηνο του 2016.
  «Το καλοκαίρι επίσης αρκετές καταιγίδες σημειώθηκαν στις βορειοδυτικές ηπειρωτικές περιοχές καθώς η αστάθεια στην ατμόσφαιρα ήταν παρατεταμένη (ψυχρή ανώτερη ατμόσφαιρα) κάτι που όμως δεν επηρεάζει τις θαλάσσιες περιοχές (η θάλασσα είναι πιο ψυχρή από την ξηρά το καλοκαίρι)», υπογράμμισε ο κ. Ντάφης.
  Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας ότι «θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη 1-2 μήνες πριν ανησυχήσουμε για την ξηρασία στα ανατολικά της χώρας μας αφού ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι πιο υετοφόροι μήνες του έτους και αν το φαινόμενο επιμείνει τότε τα προβλήματα θα είναι σημαντικά τη νέα χρονιά, εκτός αν δούμε εντυπωσιακή αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τους χειμερινούς μήνες με επικράτηση νοτιάδων. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε πλημμύρες και αλλού σε καταστροφικές ξηρασίες, οπότε η έρευνα συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον».
  Με πληροφορίες από: Greenagenda.gr

  xalazi.gr

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

  Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  Από το Blogger.

  ΣΕΝΑΡΙΑ