• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

    «Περίεργα» σήματα από το Διάστημα πυροδοτούν νέες συζητήσεις περί ιχνών εξωγήινων πολιτισμών

    Αναζωπύρωση των συζητήσεων περί ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών προκαλεί paper δύο αστρονόμων από πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, που προβαίνουν σε ενδιαφέροντες ισχυρισμούς.
    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό paper των Ερμάνο Μπόρα και Ερίκ Τροτιέ, του Πανεπιστημίου Λαβάλ (Κεμπέκ), με τίτλο «Discovery of peculiar periodic modulations in a small fraction of solar type stars», οι δύο ερευνητές ανέλυσαν έναν μεγάλο όγκο δεδομένων από παρατηρήσεις μακρινών άστρων, που κατεγράφησαν από το Sloan Digital Sky Survey, αναζητώντας περιοδικές μεταβολές στα φασματικά χαρακτηριστικά του φωτός τους.
    Σε 234 περιπτώσεις, βρέθηκαν τέτοιου είδους (περιοδικές) μεταβολές στο φασματικό μοτίβο τους, κυρίως στο φως που προερχόταν από άστρα τα οποία έμοιαζαν με τον Ήλιο.
    Όπως αναφέρουν οι δύο ερευνητές, «λαμβάνουμε υπόψιν το ενδεχόμενο...τα σήματα να προκαλούνται από παλμούς φωτός που παράγονται από εξωγήινη νοημοσύνη (Extraterrestrial Intelligence- ΕΤΙ), ώστε να μας πληροφορήσουν για την ύπαρξή τους. Διαπιστώνουμε πως τα σήματα που ανιχνεύθηκαν έχουν ακριβώς το σχήμα ενός ΕΤΙ σήματος που προβλέφθηκε σε προηγούμενη έρευνα και οπότε συνάδουν με αυτή την υπόθεση. Το γεγονός ότι βρίσκονται μόνο σε ένα πολύ μικρό μέρος των άστρων εντός ενός στενού εύρους φασμάτων, που βρίσκονται κοντά στον φασματικό τύπο του Ήλιου συνάδει επίσης με την υπόθεση περί ΕΤΙ. Ωστόσο, σε αυτό το επίπεδο, η υπόθεση αυτή πρέπει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω μελέτη. Αν και απίθανο, υπάρχει επίσης ένα ενδεχόμενο τα σήματα να οφείλονται σε πολύ ασυνήθιστες χημικές συνθέσεις σε έναν μικρό αριθμό άστρων στο “φωτοστέφανο” του γαλαξία ».
    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Geekwire, η προηγούμενη έρευνα στην οποία αναφέρονται οι ερευνητές ήταν έρευνα του Μπόρα όπου προέβλεπε πως τέτοιου είδους παλμοί ίσως να αποτελούν απόδειξη περί ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών.
    Σε σχετική ανακοίνωσή του, το πρόγραμμα Breakthrough Listen αναγνωρίζει πως τα άστρα που υποδεικνύουν οι δύο αστρονόμοι αξίζουν σίγουρα περαιτέρω μελέτη, ωστόσο παράλληλα τονίζεται ότι «ασυνήθιστοι ισχυρισμοί απαιτούν ασυνήθιστα στοιχεία...είναι πολύ νωρίς για να αποδώσουμε κατηγορηματικά αυτά τα σήματα σε δραστηριότητες εξωγήινων πολιτισμών». Παράλληλα, επισημαίνεται πως αυτά τα μοτίβα θα μπορούσαν να οφείλονται σε λάθη στα όργανα ή στην ανάλυση δεδομένων- ή σε όχι και τόσο κατανοητά φυσικά φαινόμενα.
    Σημειώνεται πως τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει έλλειψη παρεμφερών ισχυρισμών, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον περί των ερευνών για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ