• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

    Πώς θα είναι τα κινητά τηλέφωνα σε 10 χρόνια; Το πραγματικά τρελό μέλλον που μας περιμένει

    Πώς θα είναι τα κινητά τηλέφωνα σε 10 χρόνια; Το πραγματικά τρελό μέλλον που μας περιμένει
    Μετά την επόμενη δεκαετία, τα πράγματα θα είναι τόσο ξένα και ανοίκεια που δύσκολα θα τα αντιλαμβανόμαστε. 



    Μέσα στη δεκαετία άλλωστε όλες οι επενδύσεις και τα παρατραβηγμένα στοιχήματα του τεχνολογικού κόσμου βασίστηκαν σε πράγματα που φοράς ή κρατάς, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για ένα ζευγάρι έξυπνα γυαλιά.


    Τώρα όμως -στην επόμενη και πλέον δεκαετία- όλες οι παραδοσιακές σημερινές συσκευές θα είναι ολότελα διαφορετικές. Τα κινητά θα είναι παρελθόν, όπως και οι ταμπλέτες ή τα laptops, ακόμα και τα PC με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα. Ο κβαντικός υπολογιστής θα έχει αντικαταστήσει το desktop, μόνο που δεν ξέρουμε αν το νέο κβαντικό PC θα είναι για τον καθένα.


    Μέχρι τότε βέβαια θα έχουμε ζήσει όλα αυτά που περιμένουμε και μας έχουν υποσχεθεί σε επίπεδο φορητής επικοινωνίας. Τα smartphones θα έχουν αγγίξει αστρονομικές ταχύτητες και ο ουρανός θα είναι μάλλον το όριο του τι θα μπορούν να κάνουν. Μόνο που πλέον η παρελθούσα αισιοδοξία ότι το πεδίο παραμένει ανοιχτό και όλα μπορούν να γίνουν θα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

    Τα νέα γενιάς κινητά θα φανεί ότι δεν έχουν απομακρυνθεί και τόσο από τα παλιότερα, καθώς μέχρι τότε θα έχει κυκλοφορήσει το τέλειο σχήμα, το τέλειο πάχος, η τέλεια οθόνη και όλα αυτά τα τέλεια που μας δένουν ακόμα με τα smartphones μας. Τα οποία, όπως είπαμε, θα αναδιπλώνουν, θα κάμπτονται, θα είναι σαν μικροσκοπικά PC με δυνατότητες που ούτε να διανοηθούμε δεν μπορούμε ακόμα. Μόλις όμως το κάνουμε, τα smartphones θα είναι νεκρά!

    Αν περιμένουμε μάλιστα μερικές ακόμα δεκαετίες, τότε οι απρόβλεπτες εξελίξεις θα πάνε πολλά βήματα παρακάτω. Ο Musk παρουσίασε άλλωστε πέρυσι τη Neuralink του, μια νέα προσπάθεια που θέλει να φτιάξει υπολογιστές μέσα στο κεφάλι μας! Στη βάση μιας «νευρωνικής δαντέλας», όπως λέει, ενός δικτύου που εδράζεται στον εγκέφαλό μας και επικοινωνεί 


    με έναν εξωτερικό υπολογιστή.

    Τεχνολογία στα σπάργανα ακόμα, αν προχωρήσει όμως καταλαβαίνετε πως μιλάμε για βήμα ακόμα μακρύτερο και από τη διασύνδεση εμπειρικού και ψηφιακού κόσμου. Άνθρωπος και μηχανή θα γίνουν ένα και δεν θα ξέρουμε προφανώς ποιος κρατά τα ηνία. Και όπως έχει αποδείξει ο Musk, αλλά και οι άλλοι οραματιστές γίγαντες της τεχνολογίας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε πως τα πράγματα που φτιάχνουν δεν θα δουλέψουν. Θα δουλέψουν σίγουρα, απλώς δεν ξέρουμε πότε ακριβώς.


    Αυτό θα είναι και το λογικό τέλος του δρόμου που ξεκίνησε με την παρουσίαση του πρώτου έξυπνου τηλεφώνου που σήμερα ξέρουμε ως smartphone. Αν τα smartphones μάς έδωσαν πρωτοφανή πρόσβαση στην πληροφορία και η επαυξημένη νοημοσύνη τη βάλει μπροστά στα μάτια μας κάθε φορά που τη χρειαζόμαστε, τότε κάτι «νευρωνικές δαντέλες» και τσιπ στον εγκέφαλό μας εγκαταλείπουν τελείως αυτή την οδό και πάνε για άλλα.

    Διαβάστε επίσης Σελήνη, μια ανεξερεύνητη πηγή πρώτων υλών. Ποια χημικά στοιχεία υπάρχουν

    Και ο Musk ψάχνει μάλιστα τρόπο να μας κάνει cyborgs για το καλό μας, καθώς θεωρεί πως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά το γεγονός ότι ο άνθρωπος θα προσπαθεί απλώς να συμβαδίσει με την επαυξημένη νοημοσύνη, μια κούρσα στην οποία θα χάνει ολοένα και περισσότερο 


    . Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτή την ιδέα και πώς θα τελειώσει ο κόσμος όπως τον ξέρουμε μέχρι το 2040, ο Ρέι Κούρτσβαϊλ είναι εδώ σταθμός.

    Το τέλος της εποχής του smartphone θα σημάνει λοιπόν αναγκαστικά πολλά περισσότερα από τον θάνατο μιας τεχνολογίας καταδικασμένης εκ των προτέρων να έχει ημερομηνία λήξης. Κι αυτό γιατί θα πέσει θύμα κι αυτό του τέλους της εποχής που κουβαλάμε μαζί μας τις μηχανές παθητικά και αλληλεπιδρούμε επιδερμικά. Και τότε θα πράγματα θα γίνουν περίεργα!

    Η ανθρωπότητα θα θυμάται με νοσταλγία αυτά τα μικροσκοπικά μαραφέτια που μας είχαν δώσει κάποτε υπερδυνάμεις, χαρίζοντάς μας απαράμιλλη πρόσβαση στη γνώση, την πληροφορία και την επικοινωνία. Μόνο που ο τσιπαρισμένος εγκέφαλός μας θα έχει φύγει από αυτή τη ρομαντική εποχή και θα έχει ανοιχτεί σε έναν κόσμο που θα τρέχει να προλάβει, να κατανοήσει και να συμβαδίσει…

    newsbeast

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ