• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

    Το σχέδιο της Νέας Τάξης για Κίνα

    Τον Ιούλιο η Κίνα παρουσίασε το σχέδιο
    με το οποίο φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κορυφαία δύναμη παγκοσμίως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνη, μέσω της οποία επιδιώκεται να διακυβερνηθεί ο πλανήτης.

    Διαβάζουμε στην «Καθημερινή»:


    Για τους επαγγελματίες της τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση του Πεκίνου, έκτασης 28 σελίδων όσον αφορά στην αγγλική του μετάφραση, ερμηνεύτηκε ως αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της Αμερικής σε αυτόν τον τομέα. Περιγράφει το επιθετικό σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης να χειριστεί την τεχνητή νοημοσύνη σαν τη δική της εκδοχή του «Απόλλων 11», σαν μια προσπάθεια να τονώσει την εθνική της υπερηφάνεια και να δώσει ώθηση σε τεχνολογικά επιτεύγματα που θα θέσουν νέες προτεραιότητες.

    Η παρουσίαση του κινεζικού σχεδίου είχε κοινά στοιχεία με τα σχέδια που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Ομπάμα από τα τέλη του 2016 για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

    «Είναι σημαντικό να δούμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίχθηκε σε άμεση προτεραιότητα της κινεζικής ηγεσίας και πόσο γρήγορα έχουν προχωρήσει τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα», σχολιάζει η Eλσα Κάνια, συνεργάτρια του Κέντρου Νέας Αμερικανικής Ασφάλειας, η οποία βοήθησε στη μετάφραση της κινεζικής ανακοίνωσης και παρακολουθεί τις ενέργειες της Κίνας σε αυτόν τον τομέα. Οπως τονίζει η ίδια, «φαίνεται ότι τα σχέδια των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν το 2016, έδωσαν την έμπνευση και την ώθηση για τη δημιουργία του κινεζικού προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης».

    Ωστόσο, έξι μήνες έπειτα από αυτό το κινεζικό σχέδιο, που φαίνεται να αντιγράφει το αντίστοιχο της κυβέρνησης Ομπάμα, οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης και των επιστημών στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει πολλά για να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα το πρόγραμμα του προκατόχου του.

    Σύμφωνα με τον Τιμ Χουάνγκ, στέλεχος κατά το παρελθόν στον τομέα τεχνητής νοημοσύνης της Google και σήμερα διευθυντή του Τμήματος Ηθικής και Διακυβέρνησης της πρωτοβουλίας για την τεχνητή νοημοσύνη, η επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα «περιμένει ακόμα τον Λευκό Οίκο να την κατευθύνει».

    Η Κίνα στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας και ενώ αρχίζει να εξανεμίζεται το προβάδισμα που είχαν οι ΗΠΑ στον τομέα. Η τεχνητή νοημοσύνη αφορούσε περισσότερο τη μυθοπλασία παρά την επιστήμη.

    Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος στον κλάδο, που έχει ωθήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Silicon Valley, του Ντιτρόιτ, αλλά και την Κίνα να επενδύσουν δισ. δολάρια σε οτιδήποτε σχετικό: από τα αυτόνομα αυτοκίνητα μέχρι τις οικιακές συσκευές που αντιδρούν στην ανθρώπινη ομιλία. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τμήμα της αμυντικής πολιτικής. Απασχολεί τόσο τους στρατιωτικούς όσο και τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας ο βαθμός αυτονομίας που μπορεί να δοθεί σε όπλα που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ανεξάρτητα.

    pentapostagma.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ