• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

    Υποψίες για ύπαρξη ζωής σε δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου

    Τα ευρήματα του δορυφόρου Cassini της NASA δημιουργήσαν περισσότερες υποψίες για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα και συγκεκριμένα στον δορυφόρο του Κρόνου, τον Εγκέλαδο.



    Το σκάφος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας εντόπισε υδρογόνο στον Εγκέλαδο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από υδροθερμική δραστηριότητα στον βυθό του ωκεανού, που η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου.
    Συγκεκριμένα, ο Cassini έφτασε το 2015 σε αρκετά κοντινή απόσταση από τον δορυφόρο, περνώντας δίπλα σε έναν από τους πίδακες αερίων και σωματιδίων πάγου που ξεπετιούνται από τις ρωγμές στην επιφάνειά του.
    Οι ελπίδες για φιλοξενία ζωής εκεί τροφοδοτήθηκαν από το ότι αντίστοιχη υδροθερμική δραστηριότητα στους βυθούς της Γης έχει τροφοδοτήσει την ύπαρξη υποθαλάσσιων μικροοργανισμών. Ορισμένοι μάλιστα υποπτεύονται πως εκεί εμφανίστηκε για πρώτη φορά ζωή στον πλανήτη.
    Οι αναλύσεις του πίδακα έδειξαν πως περιέχει διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, στοιχεία απαραίτητα για τη διαδικασία της μεθανογένεσης, όπως ονομάζεται η δημιουργία μεθανίου από βακτήρια. Τέτοια βακτήρια ζουν στα βάθη των γήινων θαλασσών, όπου δεν φτάνουν οι αχτίδες του φωτός και αφού δεν φωτοσυνθέτουν, επιβιώνουν αξιοποιώντας τη χημική ενέργεια από τα έγκατα της Γης.
    Ο Simon Rittmann, επικεφαλής αυστριακής ομάδας που μελέτησε τα ευρήματα του Cassini, συμπέρανε πως ένα γήινο μικρόβιο θα μπορούσε λοιπόν να επιβιώσει στις συνθήκες που επικρατούν κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου.
    Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έκανε ο ίδιος και η ομάδα του στο περιοδικό «Nature Communications», αν τελικώς υπάρχει ζωή στον Εγκέλαδο, τότε μπορεί να μοιάζει με τον μικροοργανισμό Metanothermococcus okinawensis.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ