• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

    Perito Moreno: Τμήμα του γιγαντιαίου παγετώνα της Αργεντινής ετοιμάζεται να καταρρεύσει

    Η κατάρρευση μιας αψίδας πάγου από τον γιγαντιαίο παγετώνα της Αργεντινής Perito Moreno στην Παταγονία άρχισε το Σάββατο και αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες μέχρι την κορύφωση του φαινομένου, το οποίο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες. Το νερό άρχισε να εισχωρεί στον παγετώνα χθες, Σάββατο στις 8.40' τοπική ώρα (13.40' ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Εθνικός Δρυμός Los Glaciares στην Παταγονία, που βρίσκεται 2.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπουένος Άιρες.
    Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φαινόμενο "έγινε πιο εμφανές και μεγάλο", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Το νερό διαβρώνει τον παγετώνα και η διαδικασία τελειώνει όταν οι όγκοι πάγου που σχηματίζουν αψίδα ή γέφυρα καταρρέουν.
    Η στιγμή της κατάρρευσης της αψίδας "είναι πάντα εντυπωσιακή. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι αυτή τη φορά συσσωρεύτηκε περισσότερο νερό σε σχέση με τις τελευταίες τρείς ή τέσσερις φορές που σημειώθηκε το φαινόμενο", εξηγεί στο τηλεοπτικό δίκτυο TN ο Λουτσιάνο Μπερνάτσι, διευθυντής του μουσείου Glaciarium που βρίσκεται κοντά στον Εθνικό Δρυμό των Παγετώνων.
    Σύμφωνα με τον ειδικό αυτό, πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται σε αυτόν τον τύπο παγετώνα, που σημαίνει ότι ο παγετώνας διατηρεί κατά μέσο όρο τις διαστάσεις του, σε αντίθεση με άλλους που συρρικνώνονται.
    Video: Εντυπωσιακή αποκόλληση όγκων πάγου από τον παγετώνα Περίτο Μορένο
    Η κατάρρευση του παγετώνα Περίτο Μορένο συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, παρότι παρατηρείται τον Μάρτιο, δηλαδή στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο.
    Το φαινόμενο αυτό, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά θεάματα παγκοσμίως, συμβαίνει κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια από το 2004, ενώ δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα 16 χρόνια. Την τελευταία φορά, το 2016, σημειώθηκε μέρα μεσημέρι και χιλιάδες τουρίστες το παρακολούθησαν.


    cnn.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ