• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

    Διαμέσιο: Πώς φαίνεται το νέο “όργανο” του σώματος που ανακάλυψαν οι επιστήμονες [διάγραμμα]

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο ανθρώπινο όργανο που “κρυβόταν” μέχρι σήμερα από τα συστήματα απεικόνισης του...
    ανθρωπίνου σώματος. Αλλά μια νέα τεχνολογία με τη βοήθεια ενός συνεστιακού ενδομικροσκοπίου λέιζερ, το οποίο “βλέπει” τους ζωντανούς ιστούς, έδωσε στους επιστήμονες την ευκαιρία να “δουν” κάτι εντελώς καινούργιο.


    Μάλιστα, ελπίζουν ότι το διαμέσιο όργανο θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν την εξάπλωση του καρκίνου μέσα στο σώμα.
    Τι είναι το διαμέσιο όργανο

    Τα στρώματα των ιστών του σώματος θεωρούνται ανέκαθεν πολύ πυκνά. Αλλά τώρα είδαμε, ότι ο συνδετικός ιστός είναι στην πραγματικότητα μια σειρά υγρών “διαμερισμάτων”, που οι ερευνητές ονόμασαν "interstitium". Αυτή η λέξη αποδίδεται ως “η μικρή περιοχή, χώρος ή κενό στην ύλη ενός οργάνου ή ιστού”. Αυτό αποδίδεται στα ελληνικά ως “διαμέσιο”, δηλαδή το υγρό στο “ενδιάμεσο” της σύστασης των ιστών.

    Αυτά τα διαμερίσματα του ιστού βρίσκονται κάτω από το δέρμα, καθώς και από την επένδυση του εντέρου, των πνευμόνων, των αιμοφόρων αγγείων και των μυών και ενώνονται, για να σχηματίσουν ένα δίκτυο που υποστηρίζεται από ένα πλέγμα ισχυρών, εύκαμπτων πρωτεϊνών.

    Η νέα ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, είναι η πρώτη που αναγνωρίζει το δίκτυο αυτό,ενιαία, ως ένα νέο όργανο και προσπαθεί να κατανοήσει τη λειτουργία του.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι το διαμέσιο είχε προηγουμένως περάσει απαρατήρητο, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο ανθρώπινο σώμα.
    Δείτε μια απεικόνιση του νέου οργάνου στο παρακάτω διάγραμμα:




    Το νέο όργανο, εδώ απεικονίζεται κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος, βρίσκεται επίσης σε στρώματα ιστών που καλύπτουν το έντερο, τους πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία και τους μυς. Το όργανο είναι ένα ολόκληρο δίκτυο διασυνδεδεμένων, ρευστών διαμερισμάτων, που υποστηρίζονται από ένα δίκτυο ισχυρών, εύκαμπτων πρωτεϊνών. [mucosa: βλεννογόνος στρωμάτωση, collagen bundles: δεσμοί κολλαγόνου, CD34 positive lining cells: "θετικά" κύτταρα επένδυσης, fluid filled space: ενδιάμεσος χώρος γεμάτος υγρό]

    Ελληνική συμμετοχή στην σπουδαία ανακάλυψη

    Η επιστημονική ομάδα πίσω από την ανακάλυψη υποδεικνύει ότι τα διαμερίσματα αυτά μπορεί να λειτουργούν ως "αμορτισέρ" που προστατεύουν τους ιστούς του σώματος από ζημιές.

    Οι ιατροί του Ιατρικού Κέντρου Mount Sinai Beth Israel, δρ. Carr-Locke και ο ελληνικής καταγωγής δρ. Πέτρος Μπένιας, “είδαν” το διαμέσιο όργανο, ενώ ανέλυαν την χοληδόχο οδό ενός ασθενούς, αναζητώντας σημάδια καρκίνου.


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ