• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

    Το κόκκινο κρασί προστατεύει τη στοματική μας υγεία, σύμφωνα με έρευνα

    Οι λάτρεις του κόκκινου κρασιού έχουν τώρα έναν ακόμη λόγο να χαρούν.
    Οι ερευνητές πρόσθεσαν άλλο ένα όφελος στο απολαυστικό αυτό ποτό. Είναι πολλοί αυτοί που απολαμβάνουμε στο τέλος της ημέρας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, που πολλές φορές συνοδεύει και το δείπνο μας. Η παγίδα βέβαια σε αυτό το βελούδινο ποτό είναι ότι συχνά αφήνει λεκέδες στα δόντια, οπότε δεν αποτελεί και πολύ καλή ιδέα για πρώτο ραντεβού ή για ένα επαγγελματικό δείπνο. Επομένως, εύκολα υποθέτουμε ότι μάλλον το κόκκινο κρασί δεν κάνει και πολύ καλό στη στοματική μας υγεία.
    Κι όμως, μια έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Η έρευνα είχε κύρια ερευνήτρια την M. Victoria Moreno-Arribas και τους συναδέλφους της από το Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación στη Μαδρίτη, αλλά και από το Τμήμα Υγείας και Υγειονομικής στο Κέντρο για την Προηγμένη Έρευνα στη Δημόσια Υγεία στη Βαλένθια. Η Moreno-Arribas και η ομάδα της έχουν τώρα δημοσιεύσει αυτά τους ευρήματα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry.
    Οι πολυφαινόλες έρχονται να σώσουν την κατάσταση
    Γνωρίζαμε ήδη αρκετούς λόγους για να μην παραλείψουμε ένα ποτήρι Merlot ή Cabernet, όχι μόνο για τη βαθιά, γεμάτη γεύση τους, αλλά και για τον τρόπο που κάνουν ακόμα και ένα βαρετό γεύμα να φαίνεται πλουσιότερο και πιο εξεζητημένο.
    Το κόκκινο κρασί έχει αποδειχτεί ότι έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μπορεί ακόμα και να διατηρήσει νέο τον εγκέφαλό μας, αλλά προηγούμενες έρευνες το έχουν επίσης συνδέσει με την ορμονική ισορροπία, αλλά και με την πρόληψη ενάντια σε καρδιακές παθήσεις. Με τόσο καλές ιδιότητες, με δυσκολία θα μπορούσε να μας δημιουργήσει κάποιος ενοχές, για να αφήσουμε κάτω το αγαπημένο μας ποτήρι με κόκκινο κρασί. Κι όμως, η Moreno-Arribas και οι συνεργάτες της αποκάλυψαν ένα ακόμα όφελος αναφορικά με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού: κάποια από τα συστατικά του φαίνεται να προστατεύουν κατά της ανάπτυξης τερηδόνας και κατά της ουλίτιδας.
    Πολλά από τα οφέλη του κόκκινου κρασιού στην υγεία μας προέρχονται από την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, που αποτελούν μια σειρά μικροθρεπτικών στοιχείων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ως αντιοξειδωτικά, μπορούν να προστατεύσουν κατά της δράσης των ελεύθερων ριζών, που πρόκειται για ασταθή άτομα που παίζουν βασικό ρόλο στην κυτταρική διαδικασία της γήρανσης.
    Αλλά οι πολυφαινόλες είναι θρεπτικοί υπερήρωες με πολλά μυστικά όπλα και ένα από αυτά είναι η επίδρασή τους στα βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος. Ορισμένες πολυφαινόλες μπορούν να απορροφηθούν από το λεπτό έντερο, εκεί να αλληλεπιδράσουν με τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να ξεφορτωθούν κάποια από τα «κακά» βακτήρια που μπορεί να απειλήσουν την υγεία μας.
    Έχοντας αυτό κατά νου, η Moreno-Arribas και οι συνεργάτες της υπέθεσαν ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκουμε στο κόκκινο κρασί και στα σταφύλια θα είχαν ένα παρόμοιο, προστατευτικό αποτέλεσμα στο στόμα μας, απομακρύνοντας τα στοματικά βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα.
    Τι συμβαίνει στο στόμα
    Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες πρώτα συνέκριναν την επίδραση δύο τύπων πολυφαινόλων που τυπικά βρίσκουμε στο κόκκινο κρασί (καφεϊκό οξύ και το π – κουμαρικό οξύ), όπως επίσης και στο εκχύλισμα κόκκινου κρασιού ή σταφυλιών σε τρία επιβλαβή στοματικά βακτήρια Fusobacterium nucleatum, Streptococcus mutans, και Porphyromonas gingivalis.
    Αυτό που βρήκαν, μέσω πειραμάτων σε ένα εργαστηριακό μοντέλο στοματικού ιστού ούλων, ήταν ότι οι δύο τύποι πολυφαινόλων ήταν πιο αποτελεσματικοί στην απώθηση των επιβλαβών στοματικών βακτηρίων και στην πρόληψή τους από το να προσδεθούν σε υγιή ιστό. Ύστερα, εξέτασαν ένα μείγμα καφεϊκού οξέος, π – κουμαρικού οξέος και Streptococcus dentisani, που είναι ένα στοματικό προβιοτικό το οποίο, όπως πρόσφατες έρευνες έχουν υποδείξει, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κατά της καταστροφής των οστών.
    Το τελευταίο αυτό πείραμα ήταν πιο επιτυχημένο, καθώς η προστατευτική επίδραση των δύο πολυφαινόλων ενισχύθηκε από την παρουσία του προβιοτικού. Τέλος, η ανάλυση των φαινολικών μεταβολιτών, που πρόκειται για ουσίες που διαμορφώνονται καθώς οι πολυφαινόλες αρχίζουν να διασπώνται στο στόμα, έδειξε ότι αυτά τα μικρά υποπροϊόντα μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελούν τα «ενεργά συστατικά» που σχετίζονται με την προστατευτική επίδραση των πολυφαινόλων.
    Γι’ αυτό, μη διστάζετε, βάλτε ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού απόψε, ασφαλείς στη σκέψη ότι αυτό το ποτό, τουλάχιστον, δεν προκαλεί βλάβες στη στοματική σας υγεία. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να το παρακάνετε· το κόκκινο κρασί, εξάλλου, περιέχει αλκοόλ και το τελευταίο ποτέ δεν ήταν καλός φίλος του ανθρώπου.
    enallaktikidrasi

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ