• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

    Πόλεμος νεύρων στην Κύπρο: Οι Τούρκοι απειλούν να βυθίσουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000


     Νέο επεισόδιο του ιταλικού γεωτρύπανου σήμερα 23/02/2018 - Απείλησαν να το βυθίσουν οι Τούρκοι - Τείχος από 6 τουρκικά πολεμικά πλοία βρήκε μπροστά του και χθες 22/02/2018 το γεωτρύπανο Saipem 12000 όταν επιχείρησε για μια ακόμη φορά να φτάσει στον στόχο του - Στήνουν σκηνικό Ιμίων και στην Κυπριακή ΑΟΖ επιθυμώντας θερμό επεισόδιο

    Αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκε σήμερα 23/02/2017 το πρωί το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 το οποίο επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί στον στόχο Σουπιά, στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αυτό να γίνει τελικά εφικτό λόγω των τουρκικών απειλών.
    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής εταιρείας ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, o καπετάνιος επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο Σουπιά, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας.
    Oι τούρκοι απείλησαν να το βυθίσουν. Με ελιγμούς ο καπετάνιος απέφυγε και πάλι την σύγκρουση και σύμφωνα με πληροφορίες αποχωρεί για το Μαρόκο!
    NEO1

     Απίστευτη προκλητικότητα από εχθές το βράδυ 

    Το βράδυ της Πέμπτης και ενώ η ιταλική ENI είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί προσωρινά από την περιοχή μετά το αδιέξοδο, αφού το γεωτρύπανό της είναι καθηλωμένο στο ίδιο σημείο από τις 9 Φεβρουαρίου έγινε μια τελευταία προσπάθεια.
    Το γεωτρύπανο Saipem 12000 φούλαρε τις μηχανές και προσπάθησε να συνεχίσει την πορεία του προς το οικόπεδο 3 και την περιοχή – στόχο «Σουπιά».
    Όμως, έξι τουρκικά πολεμικά πλοία σχημάτισαν τείχος και δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει την πορεία του προς τον στόχο. 
    Το διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 αποκαλύπτει το πρακτορείο Ντογάν επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα ’οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή’. Σύμφωνα με το πρακτορείο το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγο να συγκρουστούν.
    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».
    Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».
    Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».
    Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
    Την ίδια ώρα ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα επιτρέψει «μονομερείς ενέργειες» (όπως τις χαρακτήρισε, από την Κύπρο.
    Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.
    Μετά από τα παραπάνω επεισόδια, το ακινητοποιημένο – λόγω τουρκικών προκλήσεων - γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ αναχωρεί τις επόμενες ημέρες για το Μαρόκο.
    Ωστόσο η ιταλικός ενεργειακός κολοσσός δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τα συμφέροντά της στην περιοχή, όπως διαβεβαιώνει.
    Την αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου για την προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο, ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Ντομένικο Σπίνα.





    newsbomb.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ