• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

  1991. Ο Σαμαράς πηγαίνει στην Μπίλντεμπεργκ και έπειτα υπογράφει την αναγνωριση των Σκοπίων ως σκέτο «Μακεδονία»

  Οι παλαιότεροι θυμούνται κάποια lifestyle περιοδικά μεπρωτοσέλιδο τον Αντώνη Σαμαρά και ένα αόρατο χέρι να του δίνει το χρίσμα. Ήταν το 1991 όταν ο Σαμαράς είχε προσκληθεί στη λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Αμέσως μετά, προέβη στο εθνικό ανοσιούργημα να υπογράψει ως υπουργός εξωτερικών την αναγνώριση των Σκοπίων ως σκέτο Μακεδονία, χωρίς να έχει καμία νομιμοποίηση! Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ο εφιάλτης για την Ελλάδα.

  Με υπογραφές Σαμαρά

  Την αρχή έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το 1991, υπήρξε ο πρώτος ο οποίος υπέγραψε συμφωνία που αποκαλούσε την ΠΓΔΜ, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ανοίγοντας έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. 

  Τον Δεκέμβριο 1991 οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ συναντήθηκαν για να εγκρίνουν την εγκαινίαση εμπορικών σχέσεων με τις δημοκρατίες που είχαν προκύψει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η συμφωνία που υπέγραψε ο τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη έφερε τον τίτλο «ΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΟΚ αριθ 3567/9 1 ΤΟΥΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ας Δεκεμβρίου 1991 περί του καθεστώτος που εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής των Δημοκρατιών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Μακεδονίας και της Σλοβενίας». Ήταν η πρώτη αναγνώριση. Ο Σαμαράς ήταν εξάλλου αυτός που υπέγραψε στην ΕΟΚ την αναγνώριση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας χωρίς όρους, για το πώς θα ονομάζεται η ΠΓΔΜ. 

  Όπως σημειώνει ο Κ. Βαξεβάνης στο ρεπορτάζ του στην Documento: «Όπως μου εξομολογήθηκε πριν από μερικά χρόνια ο Κ. Μητσοτάκης, ο Σαμαράς δεν απαντούσε στα τηλέφωνα του Ελληνα πρωθυπουργού προκειμένου να πάρει οδηγίες για τους όρους που έπρεπε να θέσει. Μόνο αφού λήφθηκε η απόφαση και δημιουργήθηκε τετελεσμένο ο Σαμαράς τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη. Στη Σύνοδο της Λισσαβόνας αργότερα ο Μητσοτάκης κατάφερε να αποκαλούνται τα Σκόπια FYROM». 

  Η συνέχεια γνωστή… Έριξε την κυβέρνηση και έγινε «Μακεδονομάχος» με την Πολιτική Άνοιξη.

  Πληροφορίες από το Documento


  olympia.gr

  greeknation

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

  Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  Από το Blogger.

  ΣΕΝΑΡΙΑ