• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

    Τα δέκα σημαντικότερα πράγματα για να έχεις καλή μνήμη

    ... και ένα υγιές μυαλό

    Ίσως νομίζεις πως η μνήμη σου είναι προκαθορισμένη και πως έχεις συγκεκριμένες δυνατότητες. Ίσως μάλιστα πιστεύεις πως αυτές οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και πως δε μπορείς να κάνεις τίποτα για να το αλλάξεις αυτό.
    Δεν ισχύει.
    Πριν όμως ξεκινήσω να σου λέω οτιδήποτε, θέλω να πιστέψεις πως έχεις καλή μνήμη και πως η μνήμη σου μπορεί να γίνει καλύτερη. Βλέπεις, όλοι έχουμε καλή μνήμη. Εκείνο που δεν έχουμε είναι η απαραίτητη γνώση για να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο.
    Μερικά δεδομένα για την ιστορία...
    Υπολογίζεται πως η μνήμη ενός μόνο εγκεφάλου ανέρχεται στα 2,5 πεντάκις εκατομμύρια bytes. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα μπορούσες να αποθηκεύσεις σε αυτό περίπου 3 εκατομμύρια ώρες τηλεοπτικών εκπομπών.
    Ξέρω τι σκέφτεσαι και όχι, δεν αποτελείς εξαίρεση… Είσαι ο κανόνας και αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μου θα δεις πως με τον καιρό θα αρχίσεις να θυμάσαι πολύ περισσότερα. Το καλύτερο; Θα αρχίσεις να “εθίζεσαι” στο πόσα πράγματα μπορεί να καταφέρει αυτό το μαγικό πραγματάκι που λέγεται μυαλό και που πολλές φορές ξεχνάμε πως υπάρχει επειδή απλά δεν το βλέπουμε. Μόνο που αυτό κάνει όλη τη δουλειά για εμάς και θαρρώ πως ήρθε η ώρα να του δώσουμε εκείνα που ζητάει για να την κάνει πιο αποδοτικά και να μας αποδείξει πόσο πιο ικανό είναι.
    Λοιπόν… Είναι δέκα και είναι υπέροχα εκείνα που μπορείς άμεσα να κάνεις για να αρχίσεις να θυμάσαι καλύτερα. Πέρα από τη μνήμη σου όμως θα επωφεληθούν και όλες οι υπόλοιπες γνωστικές σου λειτουργίες, αλλά και η σωματική σου υγεία κι ίσως αλλάξει ακόμα και η ζωή σου. Είναι στο χέρι σου το αν θα έχεις καλή μνήμη ή όχι και όλα εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσεις να κάνεις αφού διαβάσεις όσα ακολουθούν. Μετά από εδώ μην πεις πως δεν ήξερες… Δε θα σε πιστέψω. ;)

    1. Διατροφή

    Είμαστε ό,τι τρώμε και, όσο κι αν ακούγεται κλισέ και τετριμμένο, είναι μια μεγάλη αλήθεια. Το σώμα και το μυαλό αναγεννιέται διαρκώς. Κύτταρα πεθαίνουν και γεννιούνται κάθε στιγμή και μάντεψε με τι πρώτη ύλη το κάνουν…
    Σωστά μάντεψες! Η πρώτη τους ύλη είναι όλα εκείνα που εσύ επιλέγεις κάθε φορά να φας ή να πιεις.
    Απλή και κατανοητή αναλογία εκείνη με το αυτοκίνητο: όπως δε θα έβαζες κακής ποιότητας βενζίνη στο αυτοκίνητό σου, έτσι δε θέλεις να επιβαρύνεις το σώμα σου και τον νου σου με τροφές που λειτουργούν επιβαρυντικά. Ο εγκέφαλός μας αποτελείται κατά 60% επί ξηρού από λίπους. Αν εσύ επιλέγεις να τρως κακής ποιότητας λιπαρά τότε καταλαβαίνεις απόλυτα τη φράση “κάηκε ο εγκέφαλός μου”…
    Σε καταλαβαίνω. Το πέρασα κι εγώ, μέχρι που δοκίμασα να αλλάξω διατροφή και άλλαξε μαζί με αυτό και ο τρόπος που σκέφτομαι.
    Περισσότερα για το κομμάτι της διατροφής που θα ενισχύσει το μυαλό σουθα μάθεις στη συνέντευξη που μου έδωσε η Διατροφολόγος Δάφνη Νταλάπα για το podcast Phyllisophies εδώ.

    2. ΑΝΤs

    Τι είν’ τούτο πάλι, σκέφτεσαι κι έχεις και δίκιο.
    Πρόκειται απλά για ένα αρκτικόλεξο που χρησιμοποιεί ο ψυχίατρος Dr. Daniel Amen για να περιγράψει τις αρνητικές σου σκέψεις (ναι, τις δικές σου!). ANTs σημαίνει απλά Automatic Negative Thoughts, δηλαδή αυτόματες αρνητικές σκέψεις.
    Εκείνο που εσύ καλείσαι κάπου εδώ να κάνεις είναι να αρχίσεις να σκοτώνεις αυτές τις σκέψεις άμα τη γενέσει τους.
    Θα στο εξηγήσω με μια μεταφορά: Ο εγκέφαλός σου είναι ένας υπερυπολογιστής. Οι σκέψεις που κάνεις και τα ερεθίσματα που δέχεσαι είναι τα προγράμματα που εγκαθιστάς. Αν τα προγράμματα είναι αρνητικά, αρνητικό θα είναι και το αποτέλεσμα που εκδηλώνεται στη ζωή σου.
    Αν λοιπόν είσαι από εκείνους που σκέφτονται πως δεν έχουν καλή μνήμη, άλλαξε την πρόταση προσθέτοντας ένα απλό “ακόμα”. Δεν έχεις καλή μνήμη ακόμα. Με εξάσκηση όμως και φροντίζοντας το μυαλό σου σα να ήταν το παιδί σου, θα δεις πως σύντομα αυτό η λειτουργία -που χωρίς αυτήν δεν υπάρχουμε- θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ισχυρή.

    3. Σωματική άσκηση

    Αν ζητούσες να διαλέξω μόνο ένα από τα δέκα σημαντικότερα πράγματα που θα ενισχύσουν τη μνήμη σου, αυτό θα ήταν η σωματική άσκηση. Το θέμα εδώ είναι οποιαδήποτε άσκηση σου αρέσει, αν και υπάρχουν συγκεκριμένα είδη που ενισχύουν σύμφωνα με μελέτες κατά κώρον τις γνωστικές μας λειτουργίεςκαι φυσικά τη μνήμη. Μερικά παραδείγματα είναι ο χορός, το πινγκπονγκ, και γενικότερα τα αθλήματα που απαιτούν συντονισμό σώματος, πνεύματος, αντανακλαστικών. Πέρα από αυτό, η σωματική άσκηση μας κάνει πιο χαρούμενους, μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα και ρυθμίζει το στρες στη ζωή μας.

    4. Συμπληρώματα διατροφής

    Εδώ δε θα επεκταθώ πολύ γιατί θα τα ακούσεις και στη συνέντευξη που ανέφερα παραπάνω, αλλά μια καλή πολυβιταμίνη και λίγο μουρουνέλαιο ή Ω3 λιπαρά θα το κάνουν το θαύμα τους. Καλό είναι βέβαια να παίρνεις όσα χρειάζεσαι από τη διατροφή σου, αλλά αφού αυτό, ειδικά στις μέρες μας δεν είναι πάντα εφικτό, καλό θα ήταν να ενισχύσεις το πνεύμα και το σώμα σου παίρνοντας καλής ποιότητας συμπληρώματα.

    5. Περιβάλλον και Συναναστροφές

    Είμαστε ό,τι τρώμε αλλά και… ό,τι σκεφτόμαστε και ό,τι (όποιος) συναναστρεφόμαστε, θα συμπληρώσω εγώ.
    Είπαμε πριν για τις αρνητικές σκέψεις και τα ερεθίσματα. Αυτά τα ερεθίσματα σχετίζονται άμεσα με το περιβάλλον και τις συναναστροφές μας και καλό είναι να το έχεις και αυτό στον νου.
    Δεν εννοώ φυσικά να κάνεις πέρα όλους σου τους φίλους εάν η στάση τους και όσα λένε είναι αρνητικόστροφα, αλλά σίγουρα μπορείς να έχεις συναίσθηση του ότι όλο αυτό επηρεάζει κι εσένα. Από εκεί και πέρα μπορείς μόνος να αποφασίσεις τι θα κάνεις.
    Κάτι ακόμα που αξίζει να αναλογιστείς είναι το κατά πόσο εσύ είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που επιλέγουν να εστιάζουν πάντα στο αρνητικό. Αν ναι, τότε ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις και μαζί με τις αρνητικές σου σκέψεις να αρχίσεις να αλλάζεις και τη στάση σου απένταντι στους ανθρώπους που σε αγαπούν.
    Αυτά ήταν τα πέντε από τα δέκα σημαντικότερα πράγματα για μια καλή μνήμη και ένα υγιές μυαλό.
    Θα επανέλθω σύντομα με τα υπόλοιπα πέντε. Μέχρι τότε, δοκίμασε να κάνεις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου σύμφωνα με τα παραπάνω και είμαι σίγουρη πως θα με θυμηθείς…

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ