• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

    Η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει νέους πρόσφυγες

    Οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν και οι σύγχρονες κοινωνίες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τη μετανάστευση. Αυτό υποστήριξαν οι ομιλητές του πάνελ Chaning Places: Migration, Urbanization, Ethics Shifts, στο Φόρουμ των Δελφών.

    Ο Claus Haugaard Sorensen αντιπρόσωπος της Δανίας στην Κομισιόν ανέφερε ότι οι πολιτικοί δεν προβλέπουν, απλά αντιδρούν στις καταστάσεις. Η Ευρώπη, όπως είπε, ξέχασε να ενισχύσει τη Frontex και βρέθηκε απροετοίμαστη απέναντι στην μεταναστευτική κρίση.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει τις δομές προκειμένου να αφομοιώσει τους μετανάστες καθώς ο πληθυσμός της γερνάει Οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και των γεωπολιτικών εντάσεων.



    Ο Marek Bella, πρώην πρωθυπουργός και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας , τόνισε ότι στη χώρα του υπήρξαν τρεις βασικοί παράγοντες που προκάλεσαν την αρνητική στάση κατά των μεταναστών και αυτοί ήταν

    η εκρηκτική άνοδος των μεταναστευτικών ροών
    η ισλαμική τρομοκρατία και
    η άνοδος του ριζοσπαστικού εθνικισμού.
    Παράλληλα, ανέφερε ότι παραδοσιακά η Πολωνία δεν είχε προβλήματα ένταξης μεταναστών στην κοινωνία της καθώς υπάρχουν 70.000 Βιετναμέζοι που ζουν αρμονικά, ενώ πάνω από 1 εκατ. Ουκρανοί εργάζονται στη χώρα, βοηθώντας την οικονομία της.

    Το πρόβλημα όπως είπε είναι το γεγονός ότι πλέον οι Πολωνοί έχουν αρχίσει να φοβούνται τους μετανάστες σε τέτοιο βαθμό που, όπως τόνισε, υπάρχει ένα αντι-ουκρανικό ρεύμα κάτι που όπως είπε είναι αδιανόητο για την Πολωνία. Η θέση της κυβέρνησης της Πολωνίας στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης είναι να αυξηθούν οι πόροι της ΕΕ, ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες, με την προϋπόθεση να παραμένουν στη χώρα τους.

    Ο Kemal Kirisci διευθυντής στο Brookings στο πρόγραμμα US & Europe Turkey project, ανέφερε ότι λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, η Τουρκία μετατράπηκε από χώρα που έστελνε μετανάστες σε χώρα εισαγωγής, καθώς φιλοξενεί πλέον 4 εκατ. μετανάστες από τα 22 συνολικά εκατομμύρια, που υπάρχουν παγκοσμίως σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ. Τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα άργησε να κινηθεί στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης και για αυτό το λόγο κορυφώθηκε το 2015. Όπως ανέφερε, η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές καθώς χρειάζονται, σύμφωνα με έρευνες του ΟΗΕ, 25 χρόνια για να γυρίσουν πίσω στις χώρες τους μετά τη κρίση, όποτε το πρόβλημα είναι υπαρκτό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ρεαλιστικά.

    Η Nancy Green καθηγήτρια στην ανώτατη σχολή CRH , ανέφερε ότι η μετανάστευση είναι μια πολιτισμική πραγματικότητα. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία επωφελήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες από τις μεταναστευτικές ροές. Τόνισε ότι οι σύγχρονες κοινωνίες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τη μετανάστευση καθώς είναι μια οικονομική πράξη και ότι χρειάζεται μια ολόκληρη γενιά για να αφομοιωθούν στις νέες χώρες που τους φιλοξενούν.

    Τέλος, η δρ. Ruby Gropas από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Στρατηγικής Πολιτικής ανέφερε ότι τα αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς εκεί πηγαίνουν οι μετανάστες αφού εκεί μπορούν να βρουν εργασία πιο εύκολα. Στόχος, όπως τόνισε, είναι να αποκτήσει η Ευρώπη μια βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική.

    Η κα. Gropas τόνισε ότι η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη το 2015 και χρειάστηκε να ληφθούν άμεσες αποφάσεις που δεν ήταν εύκολο να υλοποιηθούν λόγω του εκλογικού χάρτη της Ευρώπης. Χρειάζεται όπως είπε κοινό σύστημα ασύλου, καλύτερος έλεγχος των ευρωπαϊκών συνόρων και παροχή υποστήριξης σε γείτονες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν προβλήματα (Συρία, Λιβύη) αλλά και σε χώρες που έχουν μετατραπεί σε διακομετακομιστικα κέντρα.

    slpress.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ