• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

    Έμεινε 15 χρόνια στη φυλακή γιατί γέννησε νεκρό μωρό κι αυτό θεωρήθηκε άμβλωση

    Θα ξεκινήσω ξανά από την αρχή για να κερδίσω τον χαμένο χρόνο, δήλωσε η 34χρονη μετά την αποφυλάκισή της


    Ελεύθερη είναι και πάλι μία 34χρονη γυναίκα στο Ελ Σαλβαδόρ, η οποία πέρασε 15 χρόνια στη φυλακή επειδή κρίθηκε πως είχε προχωρήσει σε διακοπή κύησης. Η Maira Verónica Figueroa Marroquín βγήκε από τη φυλακή επειδή η ποινή φυλάκισής της, για φόνο, που ήταν 30 χρόνια, μειώθηκε.
    Όπως εξηγεί το BBC, στο Ελ Σαλβαδόρ ισχύει ολική απαγόρευση αμβλώσεων.
    Η Figueroa επέμενε όλο αυτό το διάστημα στην αθωότητά της, εξηγώντας πως γέννησε ένα νεκρό μωρό στο σπίτι όπου εργαζόταν ως οικιακή βοηθός, το 2003. Είχε τότε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, συλληφθεί και τελικά καταδικαστεί για άμβλωση.
    Οι γονείς της, μαζί με δημοσιογράφους και ακτιβιστές, περίμεναν έξω από τη φυλακή για να την υποδεχθούν. «Είμαι χαρούμενη που είμαι με την οικογένειά μου. Θέλω να σπουδάσω νομική για να καταλάβω τι μου συνέβη και να βοηθήσω άλλες γυναίκες. Θα ξεκινήσω ξανά από την αρχή για να κερδίσω τον χαμένο χρόνο» δήλωσε η ίδια.
    Η Figueroa είναι η δεύτερη γυναίκα που αφήνεται φέτος ελεύθερη μετά τη μείωση της ποινής της για πρόκληση άμβλωσης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η 35χρονη Teodora Vasquez είδε την ποινή της να μειώνεται πριν από έναν μήνα, ενώ είχε ήδη περάσει δέκα χρόνια στη φυλακή. Το μωρό της είχε βρεθεί νεκρό και η ίδια είχε καταδικαστεί για φόνο.
    Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται πλήρως και συνοδεύονται από πολύ βαριές ποινές. Κανονικά προβλέπεται ποινή οκτώ ετών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις που υπάρχει νεογέννητο νεκρό, η κατηγορία γίνεται πιο αυστηρή, και επισείει ποινή φυλάκισης τριάντα ετών. Μάλιστα, οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές εάν κρίνουν πως μία γυναίκα επιχείρησε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της κι αν δεν το κάνουν, είναι και οι ίδιοι αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης.
    Ακτιβιστές καταγγέλλουν πως αυτό οδηγεί σε ποινικοποίηση των αποβολών ή των περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης λόγω ιατρικού προβλήματος.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ