• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

    Ετσι δημιουργούνται οι μνήμες -Μια «όμορφη» ανακάλυψη

    Εχετε αναρωτηθεί πως γίνεται να θυμόμαστε κάποιες καταστάσεις της ζωής μας και πώς κάποιες άλλες τις ξεχνάμε;
    Επιστήμονες δίνουν την απάντηση και μας αποκαλύπτουν πως ακριβώς γίνονται οι μνήμες.
    Ο εγκέφαλος δημιουργεί δύο αντίγραφα σε κάθε περίπτωση. Ολες οι μνήμες ξεκινούν από τη βραχυπρόθεσμη και στη συνέχεια μετατρέπονται σιγά-σιγά στη μακροπρόθεσμη μνήμη.
    Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα ευρήματα του ΜΙΤ των ΗΠΑ και μιας ομάδας από την Ιαπωνία ήταν «όμορφα και πειστικά», όπως σημειώνει η Telegraph.
    Δύο τμήματα του εγκεφάλου εμπλέκονται στη συλλογή και την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων. Ο ιππόκαμπος συλλέγει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, ενώ ο φλοιός διατηρεί τη μακροχρόνια.

    Ανακάλυψη σχετικά με τη μνήμη και τα δύο μέρη του εγκεφάλου έγινε τη δεκαετία του 1950, μετά από υπόθεση ανθρώπου που του καταστράφηκε ο ιππόκαμπος ως αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης για επιληψία.

    Τότε, οι επιστήμονες θεώρησαν πως οι μνήμες σχηματίζονται στον ιππόκαμπο και έπειτα «μετακομίζουν» στον φλοιό.

    Το νέο πείραμα από το Riken-MIT Center for Neural Circuit Genetics, που πραγματοποιήθηκε, σε ποντίκια δημιούργησαν μια διαφορετική θεωρία.

    Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, αναφέρουν πως στην πραγματικότητα οι μνήμες σχηματίστηκαν τόσο στον ιππόκαμπο όσο και στον φλοιό.

    Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η μακροπρόθεσμη μνήμη του φλοιού φαίνεται να μην χρησιμοποιείται κατά τις πρώτες ημέρες μετά την διαμόρφωση των αναμνήσεων, όταν είναι «ανώριμες».

    Η έρευνα διαπίστωσε, ακόμη, πως η μακροπρόθεσμη μνήμη δεν ωριμάζει ποτέ εάν η σύνδεση μεταξύ ιππόκαμπου και φλοιού έχει αποκλειστεί, κάτι που σημαίνει πως με το πέρασμα του χρόνου, η ισορροπία αλλάζει και η ισχύ μεταφέρεται στον φλοιό.


    iefimerida.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ