• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

    Νόμος: Δεν έχετε λεφτά για φόρους; Δώστε μας το ακίνητό σας

    Του Λιακόπουλου Δημοσθένη
    Φτάσαμε στην ταμπακιέρα. Μάθαμε, για έναν «βολικό» τρόπο που προτάθηκε, ώστε οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς, ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια κτλ να απαλλάσσονται από τα βάρη.  Φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως τουλάχιστον σημειώνει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου την μέθοδο....απαλλαγής των πολιτών από τα βάρη, που το ίδιο το κράτος δημιούργησε.
    Δώσανε δηλαδή τους φόρους, το ΠΡΟΒΛΗΜΑ και τώρα θα δώσουν και την ΛΥΣΗ, που ουσιαστικά είναι εκείνο που θέλουν να πετύχουν.
    Πιο συγκεκριμένα στο υπουργείο εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο νόμος, βάσει του οποίου προβλέπεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να το παραχωρήσει στο... δημόσιο, από τη στιγμή που αδυνατεί να πληρώσει τον φόρο κληρονομιάς, ή ότι άλλο τέλος πάντων προκύπτει από αυτό.
    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους διάταξη υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία, αλλά χρειάζεται μία υπουργική απόφαση, προκειμένου από τη μία πλευρά να τεθεί σε ισχύ και από την άλλη να ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες, βάσει των οποίων θα υλοποιηθεί.
    Στην Ελλάδα βλέπετε, μπορεί να ψηφίζονται νόμοι, αλλά δεν ισχύουν, μέχρι να το πει ο αφέντης υπουργός, αλλά και να διευκρινίσει πως θα εφαρμόζεται ο νόμος και πολλές φορές, άλλα λέει ο νόμος, άλλα λένε οι εφαρμοστικές αποφάσεις του. Χάος δηλαδή και έτσι ξαναβγαίνουν πρόσθετες διευκρινήσεις επί των διευκρινήσεων και γίνετια αυτό που ονομάζουμε THE GREEK BAHALO.
    Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, τα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ύψος του φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να γίνεται χρήση του μέτρου αυτού, όπως και τον τρόπο που θα γίνεται η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρείται. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν  παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο δεν θα αφορά στην πληρωμή άλλων φόρων π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ. Αυτό όμως ισχύει για την ώρα. Θα εφαρμόζεται υποτίθεται αποκλειστικά για τη φορολογία κληρονομιών, αλλά κλασικά τα ίδια μας λέγανε και πριν δύο χρόνια, ότι αυτό αποκλείεται να εφαρμοστεί για τις αποποιήσεις κληρονομιών.
    Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα συγκεκριμένο όριο πάνω από το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο, με το πιθανότερο αυτό να μπορεί να ισχύσει εάν ο φόρος κληρονομιάς ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.
    Στο ΥΠΟΙΚ εξετάζουν ακόμη εάν η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου θα γίνει βάσει των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν ή όχι, καθώς αυτό -αν και έχει αδυναμίες, όπως παραδέχονται οικονομικοί παράγοντες - θεωρείται το πλέον αξιόπιστο αυτή τη στιγμή απαλλάσσοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες από χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί ο προσδιορισμός της εμπορικής αξίας των ακινήτων και από τριβές με τους φορολογούμενους.
    Εννοείται, ότι  υπάρχουν και επιπλέον θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν, όπως για παράδειγμα με τι κριτήρια θα επιλέγεται το ακίνητο που θα παραχωρείται από τον φορολογούμενο για την εξόφληση του φόρου κληρονομιάς. Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισαν ότι σε κάθε περίπτωση η αξία του ακινήτου που θα επιλέγεται, θα πρέπει να είναι στα επίπεδα του φόρου, αφού δεν θα προβλέπεται διαδικασία επιστροφής χρημάτων προς τον φορολογούμενο, ούτε η αξιοποίηση του και για πληρωμές άλλων φόρων τώρα ή στο μέλλον.
    Επομένως θα δίνεις ακίνητο αξίας 300.000 ευρώ και θα γλυτώνεις από φόρους 10.000 ευρώ.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή το 2016 υπέβαλλαν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς 54.422 φορολογούμενοι έναντι 45.628 το 2015, 41.388 το 2014 και 29.199 το 2013.
    Τι θα τα κάνει το κράτος τα ακίνητα;
     
    Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Θα βάζει μέσα μετανάστες και Έλληνες που δεν έχουν που να μείνουν, επειδή τους φτωχοποίησε. Αυτό έκανε και ο αριστερός Ομπάμα και έφερε τον Τραμπ, μια και η δυστυχία που δημιούργησε ο Ομπάμα στην Αμερική ξεπερνάει κάθε όριο, αφού φτωχοποίησε πάνω από 40 εκατομμύρια Αμερικάνους πολίτες.
    Έτσι, μετανάστες και φτωχοί θα παρακαλούν το κράτος για ένα πιάτο φαΐ και ένα δωμάτιο μέσα σε ένα από τα κρατικά πλέον ακίνητα, χωρίς να έχουν άποψη για οτιδήποτε, αφού θα τους λείπουν τα στοιχειώδη, που οι κρατικές πολιτικές θα τους τα έχουνε στερήσει.
    Μέχρι να πάρουνε είδηση οι άνθρωποι ότι έχουνε κοινό εχθρό τη νέα τάξη, θα είναι πολύ αργά, αφού οι θρησκείες, και οι συνήθειες που απέκτησαν εξ αιτίας τους, τους εμποδίζουν να δούνε πέρα από τη μύτη τους.
    Το μέλλον
    Ετοιμαστείτε για πιο μεγάλους και πιο παράλογους φόρους στα ακίνητα, ειδικά σε εκείνα τα ακίνητα που είναι μονοκατοικίες, ή με πολλά τετραγωνικά. Η μόνη ελπίδα, είναι να μπορέσει ο Τραμπ να διοικήσει στις ΗΠΑ και να επηρεάσει έτσι την πολιτική των υπολοίπων κρατών.
    Ο Τραμπ όμως, αν τελικά γίνει υποχείριο της νέας τάξης όπως έγινε και ο Ομπάμα, στην κυριολεξία, μόνο ένας πόλεμος μας σώζει.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ