• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

    Ανακαλύφθηκε μια νέα ομάδα «γιγαντιαίων» ιών

    Μια νέα ομάδα γιγάντιων ιών, που ονομάστηκαν «Klosneuviruses», ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ και στην Αυστρία, στην ομάδα των οποίων είχε σημαντική θέση και ένας Έλληνας μικροβιολόγος.
    Η νέα ομάδα γιγάντιων ιών, που ανακαλύφθηκε κατά την ανάλυση δειγμάτων από ένα εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στην πόλη Κλοστερνόϊμπουργκ της ανατολικής Αυστρίας, μοιάζει με τους μονοκύτταρους οργανισμούς περισσότερο από κάθε άλλο ιό.
    Οι ερευνητές του Κοινού Ινστιτούτου Γονιδιώματος του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Τάνια Βόϊκε και τον Νίκο Κυρπίδη, εκτιμούν ότι ο Klosneuvirus ζει μέσα στα πρώτιστα (μονοκύτταρους ευκαρυωτικούς μικροοργανισμούς με πυρήνα), ασκώντας μεγάλη επίδραση πάνω τους.
    Οι γιγάντιοι ιοί φαίνεται να έχουν εξελιχθεί από τους μικρότερους ιούς, αποκτώντας (ή κλέβοντας) στην εξελικτική πορεία τους εκατοντάδες γονίδια από άλλα κύτταρα, ενώ οι συνήθεις μικροί ιοί έχουν ελάχιστα γονίδια (π.χ. ο HIV του AIDS έχει μόνο εννέα, αλλά ο Mimivirus – που είχε ανακαλυφθεί το 2003 από Γάλλους μικροβιολόγους- 1.018, ενώ ο Klosneuvirus περίπου 700).
    Οι ιοί στον πλανήτη μας είναι περισσότεροι και από τα άστρα στο γαλαξία μας. Κάθε είδους και μεγέθους ιοί είναι πανταχού παρόντες στη Γη και ο πληθυσμός τους υπολογίζεται ότι φθάνει στον αστρονομικό αριθμό των 10^31 (ο αριθμός 1 ακολουθούμενος από 31 μηδενικά), δεκαπλάσιος από τον εκτιμώμενο αριθμό των μικροβίων που υπολογίζονται σε 10^30.
    Ο Νίκος Κυρπίδης σπούδασε βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πήρε το διδακτορικό του στη μοριακή βιολογία και βιοτεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και έκανε μεταδιδακτορική έρευνα με τον διάσημο μικροβιολόγο Carl Woese στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Από το 2004 εργάζεται στο Joint Genome Institute του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, όπου διευθύνει σημαντικά ερευνητικά προγράμματα πάνω στην ανάλυση των γονιδιωμάτων των μικροοργανισμών.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ