• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

    ΒΟΜΒΑ ΚΟΡΔΕΛΙΟ: ΞΕΚΙΝΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΙΡΗΝΗΣ!

    Γιγαντιαία επιχείρηση στο Κορδελιό - «Επί ποδός» στρατός, Αστυνομία, ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική – Πώς θα γίνει η εξουδετέρωση της βόμβας που απομάκρυνε 72.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους
    Βόμβα Κορδελιό | Ειδήσεις: Σε εφαρμογή τίθεται από το πρωί του Σαββάτου στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα, προκειμένου έμπειροι πυροτεχνουργοί να αφαιρέσουν τον πυροκροτητή και να μεταφέρουν την βόμβα του Β Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή σε ασφαλή χώρο.

    Ξεκίνησε στις επτά σήμερα το πρωί, το πρώτο στάδιο της μεγάλης επιχείρησης στο Κορδελιό με την διαδικασία μεταφοράς από το ΕΚΑΒ ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα διανυκτερεύσουν και θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη δυτική Θεσσαλονίκη.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, 320 άτομα με αναπηρία, ασθενείς σε κατάκλιση και γενικά πολίτες που έχουν πρόβλημα μετακίνησης, καθώς και 48 παιδιά θα μπορούν να μεταφέρονται με 20 ασθενοφόρα ανά οκτάωρο στις δομές.

    Συνολικά θα απομακρυνθούν 72.000 άνθρωποι και πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο εκκένωσης που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα.
    Η επιχείρηση απομάκρυνσης και εξουδετέρωσης του βλήματος θα γίνει στις δέκα το πρωί της Κυριακής από μία έμπειρη ομάδα τριών στρατιωτικών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, όπου θα επιχειρήσει να απομακρύνει την βόμβα. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ήδη εξουδετερώσει και μεταφέρει χιλιάδες εκρηκτικά και βόμβες.
    Καρέ - καρέ η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας
    Το κλιμάκιο του στρατού έχει ήδη τοποθετήσει σάκους με άμμο περιμετρικά του σκάμματος με τη βόμβα.
    Μέσα στην τρύπα υπάρχει νερό από υπόγεια ύδατα που βρήκαν διέξοδο και βγήκαν στην επιφάνεια. Αυτό είναι θετικό διότι όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί του στρατού βοηθά στην απόσβεση των κραδασμών κατά τη διάρκεια των εργασιών για την αφαίρεση του πυροκροτητή.
    Στις 11:00 το πρωί της Κυριακής, μία ώρα μετά την πλήρη εκκένωση του Κορδελιού σε ακτίνα 1,9 χιλιομέτρων, ένας υπολοχαγός του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς, θα κατέβει από την ξύλινη σκάλα στο βάθους 5 μέτρων σκάμμα- στο πίσω μέρος του προαύλιου χώρου του πρατηρίου καυσίμων της οδού Μοναστηρίου 90- όπου εντοπίστηκε η βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
    Θα είναι το ξεκίνημα μίας πολύωρης, σχεδόν «χειρουργικής», επιχείρησης όπως ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές εξουδετέρωσης πολεμικών βομβών μέσα σε αστικό περιβάλλον.
    Ο υπολοχαγός, που θα φοράει την ειδική προστατευτική στολή, θα φροντίσει με τη συνδρομή τριών συναδέλφων του, να αφαιρέσει τον πυροκροτητή.

    Οι κινήσεις του θα είναι αργές, ψύχραιμες, προσεγμένες.
    Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των ανδρών της μονάδας υποστήριξης, που θα βρίσκεται στο χώρο, θα ανασύρουν προσεκτικά τη βόμβα από το όρυγμα και με όχημα του στρατού -συνοδεία αστυνομικών που θα φροντίζουν για τη διάνοιξη των δρόμων- θα τη μεταφέρουν στο πεδίο βολής Ασκού- Προφήτη για να γίνει η ελεγχόμενη έκρηξή της.
    Όσο κι αν για όλους εμάς και μόνο η περιγραφή του εγχειρήματος αυτού φαντάζει εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, για τους έμπειρους πυροτεχνουργούς του ΤΕΝΞ θεωρείται... υπόθεση ρουτίνας.
    Στο ενεργητικό τους άλλωστε έχουν πολλές επιχειρήσεις εξουδετέρωσης βλημάτων στη διάρκεια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑP) στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, εξουδετέρωσης ενεργών βομβών αεροπορίας στην περιοχή του αεροδρομίου “Μακεδονία” -όπου γίνεται η διαπλάτυνση του διαδρόμου προσγειώσεως- αλλά και ναρκοπεδίων στον Έβρο.
    Είναι κάτι που η ομάδα έχει κάνει χιλιάδες φορές», μας ενημερώνει ο εκπρόσωπος τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νίκος Φανιός.
    «Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι το γεγονός ότι η βόμβα εντοπίστηκε μέσα στον αστικό ιστό και μάλιστα σε πρατήριο υγρών καυσίμων».
    Για το λόγο αυτό και επειδή ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ποιά θα είναι η συμπεριφορά ενός πυρομαχικού που έχει παραμείνει θαμμένο για πάνω από 60 χρόνια, αποφασίστηκε, για λόγους ασφαλείας, η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα μετακίνηση 72.000 πολιτών που κατοικούν στη γύρω περιοχή.
    Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
    Για τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους άνω των τρεισήμισι τόνων, από τις 6 το πρωί της Κυριακής, έως τη λήξη των αστυνομικών μέτρων το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:
    – Στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης από το ύψος της συμβολής της με την Εγνατία Οδό(κόμβος Κ-1).
    – Στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, από τη συμβολή της με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών (κόμβος Λαχαναγοράς), μέχρι τη συμβολή της με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας (αερογέφυρα Σταυρούπολης).
    – Στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, από το ύψος της συμβολής της με την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς.
    Για τα οχήματα παντός τύπου, από τις 10 το πρωί της Κυριακής έως την λήξη των αστυνομικών μέτρων το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:
    – Στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης από το ύψος της συμβολής της με την Εγνατία Οδό (κόμβος Κ-1).
    – Στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, από τη συμβολή της με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών (κόμβος Λαχαναγοράς), μέχρι την συμβολή της με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας (αερογέφυρα Σταυρούπολης).
    – Στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, από το ύψος της συμβολής της με την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς.
    – Σε όλες τις οδούς που βρίσκονται εντός της ακτίνας των 1.900 μέτρων από το σημείο ανεύρεσης πυρομαχικών και περικλείονται από τον ακόλουθο οδικό άξονα – σημεία: οδός Αριστοτέλους (δήμου Ευόσμου) – Λεωφόρος Δενδροποτάμου – Κυκλικός Κόμβος ΚΤΕΛ «Μακεδονία» – Επαρχιακή οδός Θεσσαλονίκης -Καλοχωρίου – Αυτ/μος ΑΘΕ (ύψος Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης) – Συμβολή οδών Πόντου & Μαγνησίας – Συμβολή εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Έδεσσας & παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Κιλκίς – δημοτικοί δρόμοι περιοχής ΕΛ.ΠΕ. – οδός Ορεστιάδος (δήμου Ευόσμου) – οδός Ρεθύμνου – οδός Παλλήνης – οδός Χανίων – οδός Φερενίκης – οδός Τραπεζούντος – Προέκταση οδού Μαιάνδρου – Περιφερειακή οδός – οδός Σμύρνης – οδός Μακεδονομάχων – οδός Τζαβέλλα – οδός Αριστοτέλους.
    Κατά την διάρκεια των αστυνομικών μέτρων η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται ως εξής:
    – Από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης προς την Εγνατία Οδό.
    – Από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας προς την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης Κιλκίς.
    – Από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και την περιφερειακή οδό προς την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας (οδός Λαγκαδά).
    – Από την οδό 26ης Οκτωβρίου προς την Λ. Δενδροποτάμου.


    newsbomb.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ