Για περισσότερο από δέκα χρόνια τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων ήταν ο φόβος και ο τρόμος δεκάδων επιχειρηματιών σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Σέρρες. Η δράση τους είχε συγκεκριμένο σχέδιο και αποτέλεσμα. Πρόσφεραν «προστασία» σε νυχτερινά κέντρα και έδιναν χρήματα με υπέρογκους τόκους σε επιχειρηματίες που είχαν ανάγκη ρευστού. Οι τοκογλύφοι σε περίπτωση που δεν εισέπρατταν από τα θύματα τους τα ποσά που είχαν δανείσει τότε κατέφευγαν σε εκβιασμούς. Στη συνέχεια τα κέρδη που είχαν «ξεπλένονταν» μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ.
«Αδίστακτους» χαρακτήρισε τους συλληφθέντες ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, που ανέφερε ότι τα θύματα φοβούνταν να μιλήσουν και γι’ αυτό καθυστέρησε η διαλεύκανση της υπόθεσης. Η αστυνομία συνδέει το κύκλωμα εκβιαστών με αυτοκτονία επιχειρηματία της συμπρωτεύουσας που στο σημείωμα τους ανέφερε λεπτομέρειες για τις απειλές που δεχόταν χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τους δράστες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ένας ακόμη επιχειρηματίας φαίνεται ότι δεν άντεξε τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς, έπεσε από το μπαλκόνι του 4ου ορόφου της εταιρείας του και τραυματίστηκε σοβαρά.
Οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από τα τέλη του 2003, με την καθοδήγηση και εποπτεία 58χρονου επιχειρηματία. Κύριο αντικείμενο της οργάνωσης ήταν οι συνάψεις δανείων με επιτόκιο τοκογλυφικού δανεισμού, που κυμαίνονταν μεταξύ 5% ως 15% μηνιαίως. Η οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων το ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, το γνωστό δημοσιογράφο, ένα απότακτο αστυνομικό και δύο τραπεζικά στελέχη. Ο αρχηγός εντόπιζε τα θύματα και ερχόταν σε επικοινωνία μαζί τους, το στέλεχος του ΣΔΟΕ παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα για καταγγελίες που δεχόταν το Σώμα, ενώ ο δημοσιογράφος είχε το ρόλο να εισπράττει τα χρήματα είτε ο ίδιος είτε μέσου λογαριασμού του.
Το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2004-2011, υπερβαίνει τα 40.000.000 ευρώ. Τα χρηματικά ποσά από τον τοκογλυφικό δανεισμό τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. Μάλιστα, κατά το διάστημα 2005-2010, ο αρχηγός της οργάνωσης εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία, από τα οποία αποκόμισε πάνω από 5.000.000 ευρώ.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2008 και δάνειζαν με επιτόκιο από 8,33% ως 12,5% μηνιαίως. Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 53χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος για τα έτη 2006 ως 2010 δεν εμφάνισε οποιαδήποτε νόμιμη πηγή εισοδήματος. Η οργάνωση διέθετε 13 επιπλέον ενεργά μέλη, ενώ υπολογίζεται ότι τα κέρδη της οργάνωσης για το διάστημα 2008-2010, υπερβαίνουν τα 2.200.000 ευρώ. Η νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα πραγματοποιόταν μέσω αγοράς κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ. Μέλη της οργάνωσης φέρονται ότι έπαιξαν δελτία αξίας 207.790 ευρώ, από όπου κέρδισαν 824.244 ευρώ.
Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2009 με αντικείμενο τους τοκογλυφικούς δανεισμούς, με επιτόκιο 10% μηνιαίως, καθώς και τις εκβιάσεις και απάτες. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 150.000 ευρώ. Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 38χρονος, ο οποίος δεν έχει υποβάλλει Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος για κανένα από τα έτη 2005-2010. Η οργάνωση απαρτιζόταν από 14 μέλη, μεταξύ των οποίων ένας γιατρός και ένας έγκλειστος φυλακών, οι οποίοι έδιναν τα χρήματα για να τα δανείζουν στα θύματα.
Η τέταρτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2001 και ενέχεται σε τοκογλυφικό δανεισμό με επιτόκιο 6,5 ως 80% μηνιαίως. Τα μέλη της προέβαιναν σε εκβιάσεις 33 καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας. Την αρχηγία της οργάνωσης, η οποία αριθμούσε συνολικά 19 μέλη, είχαν αναλάβει τρία αδέρφια, ηλικίας 43,43 και 32 ετών. Μεταξύ των μελών ήταν ένας εφοριακός, ο οποίος συνέδραμε στη σύνταξη φορολογικών δηλώσεων, ώστε να υποκρύπτεται η προέλευση των παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων και ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ο οποίος στρατολογούσε νέα μέλη.
Η απάντηση Βενιζέλου
Στην υπόθεση αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, καθώς ένας από τους συλληφθέντες, ο Χρήστος Παπαχατζής, που φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα ήταν ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ.
«Το σημαντικό είναι ότι το ίδιο το ΣΔΟΕ αυτό-καθάρθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος ενώ παράλληλα κατηγόρησε το «παραδημοσιογραφικό κομμάτι του διαδικτύου» για τα δημοσιεύματα που συνδέουν τον ίδιο με τον εφοριακό.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.