• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

    ΑΣΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ...ΠΡΟΔΟΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ > Λ.Παπαδήμος: "Λύση εντός της εβδομάδας - Τα σκληρά μέτρα είναι προς το συμφέρον του έθνους"!

    Την πεποίθησή του πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει επιτευχθεί συμφωνία στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αλλά και με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής αλλά και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χ. Ρομπέι, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Επίτροπο Οικονομίας Όλι Ρεν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουνσεν.

    «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για το PSI», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 
    Όπως αναφέρει το protothema.gr, ο κ. Παπαδήμος τόνισε πως από τους εταίρους μας ζητήθηκε να δεσμευθούν αμετάκλητα τα πολιτικά κόμματα ότι θα στηρίξουν το πρόγραμμα, το νέο Μνημόνιο. Και σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα γίνει αυτό, εάν δηλαδή απαιτείται έγγραφη δέσμευση, περιορίσθηκε να απαντήσει πως ο προσδιορισμός της δέσμευσης θα διευκρινισθεί στις επόμενες ημέρες.
    Ειδικότερα όσον αφορά το φλέγον θέμα, στο οποίο εξάλλου «κολλάει» η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αυτό δηλαδή για το 13ο και 14ο μισθό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές, αλλά όταν μία διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη οι συγκεκριμένες θέσεις δεν είναι λογικό να αναφερθούν δημόσια.
    Ξεκαθάρισε πάντως πως ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων.
    Ερωτηθείς για το κατά πόσον θεωρεί εφικτό να περάσει από τη Βουλή ένα πακέτο σκληρών μέτρων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θεωρεί ότι οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους με γνώμονα το συμφέρον του έθνους. Σε κάθε περίπτωση δήλωσε πως πρέπει να γίνουν πρόσθετα βήματα προκειμένου η ελληνική οικονομία να βελτιωθεί.
    Κατά τον κύριο Παπαδήμο επιδίωξη της κυβέρνησης, όσον αφορά στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους και στο κρίσιμο σημείο της συνολικής συμμετοχής των ομολογιούχων, είναι να αποφευχθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη από τους βασικούς πιστωτές της χώρας. Με δυο λόγια να μην παρουσιασθεί χάσμα στη χρηματοδότηση της χώρας που θα κληθούν να καλύψουν οι εταίροι μας.
    Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα ενισχύσουν την απασχόληση στη χώρα και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας τονίζοντας μάλιστα πως παρουσίασε στους Ευρωπαίους στοιχεία που καταδεικνύουν πως μέσα σε μια διετία (2010 – 2011) η χώρα έχει καταφέρει να ανακτήσει σημαντικό κομμάτι της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της κατά τη δεκαετία 2000 – 2009.
    Τέλος δήλωσε πως στη Σύνοδο δεν έγινε καμία κουβέντα για την τοποθέτηση Επιτρόπου στην Ελλάδα, ούτε καν τέθηκε τέτοιο θέμα, ενώ το μήνυμά του προς τους Έλληνες πολίτες ήταν: "οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δείξει την χρηματοδοτική και τεχνική υποστήριξή τους στην Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται θυσίες αλλά πρόοδος έχει σημειωθεί. Πρέπει να στηρίξουμε τη χώρα για να ξεπεράσει την κρίση, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας”.
    Νωρίτερα πάντως, την ανάγκη η Ελλάδα να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία, τόσο με τους ιδιώτες ομολογιούχους, όσο και με την τρόικα, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
    Αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν μια συμφωνία για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους αλλά και για το νέο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.«Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιήσουν τη συμφωνία με τον ιδιωτικό κλάδο και να υιοθετήσουν ένα νέο πρόγραμμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά από το πέρας της Συνόδου και ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. 
    Ειδικότερα ο κύριος βαν Ρομπάι, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής να επανέλθει σε σωστή τροχιά. 
    Την ίδια στιγμή "αποκρούστηκε" η προοπτική τοποθέτησης Ευρωπαίου επιτρόπου στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με προηγούμενη γερμανική πρόταση. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν συμφωνεί με κάτι τέτοιο, ότι δεν θα ήταν δημοκρατικό και δήλωσε ότι και η κυρία Ανγκελα Μέρκελ συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις, παρόλο που είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη συνεργασία και συνεννόηση για την εφαρμογή του προγράμματος.



    greeknation.blogspot.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ