• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 10 Απριλίου 2011

    Μεγάλο ηλιακό ρήγμα στον Ήλιο παρακολουθούν οι επιστήμονες



    Ένα μεγάλο ρήγμα -διαταραχή στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου- παρακολουθούν οι επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον 4 ημέρες και ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να έχει επηρεάσει σε διάφορα επίπεδα την γήινη φυσική δραστηριότητα. Το ρήγμα, που εμφανίστηκε στις αρχές Απριλίου, υπολογίζεται πως έχει μήκος τουλάχιστον 700.000 χιλιόμετρα, σχεδόν η διπλάσια απόσταση που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη.
    Το ρήγμα έχει εντοπιστεί στο νοτιοανατολικό κομμάτι της ηλιακής σφαίρας. Εικόνα από δορυφόρο του προγράμματος της NASA παρακολούθησης του Ήλιου Solar Dynamics Observatory στο υπεριώδες φάσμα κατέγραψε το τεράστιο αυτό ρήγμα.
    Τα μαγνητικά αυτά ρήγματα διαπιστώνονται όταν το αέρια (σωματίδια) ακολουθούν τις γραμμές του μαγνητικού του πεδίου, ενώ κινούνται με μικρότερη ταχύτητα καθώς η ένταση του μαγνητικού πεδίου στη συγκεκριμένη περιοχή είναι χαμηλότερη.

    Τα μαγνητικά ρήγματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μια ημέρα και να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες έως και ολόκληρους μήνες. Όταν το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας, τότε τα αέρια που επηρεάζονται από το ρήγμα αυτό, εκτοξεύονται στο διάστημα, παρουσιάζοντας τις γνωστές ηλιακές εκρήξεις οι οποίες εκτείνονται εκατοντάδες χιλιάδων χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου, εκπέμποντας ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια.
    Όταν τα σωματίδια αυτά φτάσουν στη Γη, επηρεάζουν με τη σειρά τους το μαγνητικό της πεδίο προκαλώντας πολλές φορές δυσλειτουργίες στο Η/Μ φάσμα, όπως τις λειτουργίες δορυφόρων, ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σημάτων.
    Προς τα παρών το συγκεκριμένο μαγνητικό ρήγμα δείχνει σταθερό στην ανάπτυξή του, αλλά η παρακολούθηση είναι συνεχής καθώς όταν αυτό «καταρρεύσει» η ηλιακή έκρηξη κατά πρώτον θα είναι εντυπωσιακή και κατά δεύτερον οι επιστήμονες θέλουν να παρακολουθήσουν πως η εκτόξευση αυτή των σωματιδίων στο διάστημα θα επηρεάσει το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλά και τις λοιπές δραστηριότητες που σχετίζονται με το Η/Μ φάσμα.


    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ