• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

    Βρέφος γεννήθηκε με ένα... πόδι μέσα στον εγκέφαλο





    Έκπληξη στο χειρουργείο
    Ενα βρέφος λίγων ημερών χειρουργήθηκε στις ΗΠΑ για την αφαίρεση ενός όγκου στον εγκέφαλο μέσα στον οποίο υπήρχαν ένα μικροσκοπικό αλλά καλοσχηματισμένο πέλμα και άλλα ατελή όργανα. Ίσως προήλθαν από το έμβρυο ενός δίδυμου αδελφού που απορροφήθηκε νωρίς στην εγκυμοσύνη.
    «Η ανεύρεση μιας τέλειας σχηματισμένης δομής [μέσα στο κεφάλι] είναι σχεδόν πρωτοφανής» σχολίασε ο παιδοχειρουργός Πολ Γκραμπ που πραγματοποίησε την επέμβαση στον μικρό Σαμ Εσκιμπέλ.
    Το μωρό ήταν μόλις τριών ημερών όταν η μαγνητική έδειξε την παρουσία ενός όγκου στον εγκέφαλό του. Όταν μπήκε στο χειρουργείο του Νοσοκομείου Παίδων Μεμόριαλ του Κολοράντo Σπρινγκς, οι γιατροί βρήκαν μέσα στον όγκο ένα σχεδόν τέλεια σχηματισμένο πέλμα καθώς και τα ίχνη ενός ακόμα πέλματος, ενός μηρού και μιας παλάμης.
    Ο Σαμ αναρρώνει τώρα στο σπίτι χωρίς επιπλοκές, αν και θα πρέπει να υποβάλλεται σε μηνιαίες εξετάσεις αίματος για τυχόν επανεμφάνιση όγκων.
    Η περίπτωση είναι απίθανο να οφείλεται σε συγγενή όγκο του εγκεφάλου, ή τεράτωμα, καθώς οι όγκοι αυτού του είδους σπάνια περιλαμβάνουν περίπλοκες δομές.
    Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για σπάνια περίπτωση «εμβρύου μέσα σε έμβρυο». Στις περιπτώσεις αυτές, ένα από τα δίδυμα έμβρυα που αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα απορροφάται από ένα δίδυμο έμβρυο και συνεχίζει να αναπτύσσεται μέσα του.
    Περίπου 100 τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία, ωστόσο τα περιστατικά που αφορούν τον εγκέφαλο είναι ελάχιστα.


    ΠΗΓΗ



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ