• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

    Τα πρώτα άστρα που φώτισαν το Σύμπαν!

    Συντάκτης: Λευτέρης Ρήγας


     Τα πρώτα άστρα που φώτισαν το Σύμπαν περιστρέφονταν ασυνήθιστα γρήγορα, σαν σβούρες, με ταχύτητα περίπου 250 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και "πέθαιναν" με εντυπωσιακές εκρήξεις!
      Αυτά είναι τα συμπεράσματα νέας μελέτης που δημοσίευσαν Γερμανοί ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature». Οπως αναφέρουν στην έκθεση <<  Διακόσια εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το Σύμπαν ήταν παγωμένο και σκοτεινό. Αυτό άλλαξε 100 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, όταν το φώτισαν τα πρώτα άστρα. Τα άστρα αυτά, πέρα από φως, παρήγαγαν και όλα τα βαριά στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα. Στοιχεία τα οποία προέκυψαν από τη θερμοπυρηνική σύντηξη του υδρογόνου και του ήλιου, των αποκλειστικών συστατικών από τα οποία σχηματίστηκαν τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος.>>














    Εσβηναν με θεαματικές λάμψεις

     
     
    Ο θάνατος των πρώτων αστεριών, ήταν εντυπωσιακός, αφού οι επιστήμονες πιστεύουν ότι
    τέλειωναν τη ζωή τους ως σουπερνόβα που εκπέμπουν εκλάμψεις ακτίνων γάμμα. Πρόκειται για το φωτεινότερο φαινόμενο στο Σύμπαν, το οποίο εκπέμπεται από τους πόλους γερασμένων άστρων, καθώς καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος και μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες ή άστρα νετρονίων.

       Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτός ο εντυπωσιακός θάνατος των πρώτων αστεριών, μπορεί να ήταν τόσο φωτεινός ώστε το απόφωτό τους να ταξιδεύει ακόμα στο Σύμπαν. Οι ερευνητές μάλιστα, ελπίζουν πως μια μέρα θα καταφέρουν να καταγράψουν τις επιθανάτιες εκλάμψεις τους!

      Μέχρι να συμβεί αυτό, περιοριζόμαστε να απολαμβάνουμε το θέαμα μέσα από καλλιτεχνικές απεικονίσεις των θεαματικών εκρήξεων, όπως αυτή της φωτογραφίας (NASA/ESA/ESO/Wolfram Freudling/STECF)

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ