• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

    Επανεμφανίστηκαν κοριοί και ψύλλοι στις πόλεις!


    Ραγδαία αύξηση της παρουσίας κοριών και ψύλλων στις πόλεις παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω των κλιματικών αλλαγών και της εγκατάλειψης της χρήσης ισχυρών εντομοκτόνων που αποδείχτηκαν επιβλαβή για την Δημόσια Υγεία.
    Επανεμφανίστηκαν κοριοί και ψύλλοι στις πόλεις!
    Οι ειδικοί παρατηρούν την τελευταία δεκαετία την επιστροφή των κοριών στο αστικό περιβάλλον πολλών μεγάλων πόλεων, φαινόμενο που άρχισε να παρατηρείται από το 2007 και στην Ελλάδα. Σε μια εκ των περιπτώσεων, οι κοριοί εντοπίστηκαν από συνεργεία απεντόμωσης σε φωλιές πουλιών που βρίσκονταν σε κτίσματα νοσοκομειακών συγκροτημάτων.
    Σύμφωνα με τον βιολόγο κ. Γ. Ιατρού «η επέκταση του αστικού περιβάλλοντος στο αγροτικό περιβάλλον, οι σχετικά ήπιοι χειμώνες που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές, η αύξηση των αδέσποτων ζώων, η εγκατάλειψη της χρήσης εντομοκτόνων ευρέος φάσματος, π.χ. DDT, γιατί αποδείχθηκαν επιβλαβή για τη δημόσια υγεία, είναι οι κυριότεροι λόγοι της επανεμφάνισης κοριών και ψύλλων στις πόλεις», ανέφερε.
    Ακόμη τονίζεται πως σήμερα επιβάλλεται ο επαναπροσδιορισμός του προβλήματος των κουνουπιών και λοιπών παρασίτων, αλλά και των έργων καταπολέμησης τους από την οπτική της δημόσιας υγείας με έμφαση στο αστικό περιβάλλον όπου η δυνατότητα παρεμβάσεων είναι περιορισμένη.
    Μεγάλο το πρόβλημα με τα κουνούπια
    Σύσκεψη για τα κουνούπια έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη όπου τοπικοί φορείς εξέφρασαν την ανησυχία τους για το θέμα λόγω των ενδεχόμενων κινδύνων από την επανεμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου.
    «Τα κουνούπια κάνουν παρέλαση στο Κιλκίς» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Χρήστος Γκουντενούδης, και απέδωσε το πρόβλημα της περιοχής του στις πλημμύρες που σημειώθηκαν πέρσι και τις αυξημένες εστίες με λιμνάζοντα νερά που έχουν δημιουργηθεί.
    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, στο νομό Πιερίας, Γιώργος Πολυχρονίδης, τόνισε ότι «τα κουνούπια έχουν κατακλύσει την περιοχή» και επισήμανε ότι τα μέτρα άργησαν να ληφθούν.
    Μελέτη προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από τα κουνούπια θα πραγματοποιήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
    Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί σοβαρότατες ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών.
    Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα είδη και κυρίως στο κουνούπι (Culex Pipiens) και στον εισαγόμενο «Τίγρη της Ασίας» (Αedes Αlbopictus) τα οποία σχετίζονται με την μετάδοση αρμποϊώσεων, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου που εμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Κεντρική Μακεδονία, ο ιός του δάγγειου, ο ιός «τσινκουνκούγια» ή παρασιτώσεις όπως η ελονοσία.
    Στη μελέτη θα γίνει χαρτογράφηση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους 50 σημαντικότερους υγροβιότοπους της ηπειρωτικής Ελλάδας μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης που επηρεάζουν κατοικημένες περιοχές, καταγραφή της έκτασης του προβλήματος αλλά και ανάλυση δεδομένων για την ανάδειξη περιοχών υψηλού κινδύνου σχετικά με την εκδήλωση νόσων που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών.
    ΠΗΓΗ: 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ