• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

    7 όπλα που άλλαξαν τον κόσμο



    Ακόμα και η πολεμική βιομηχανία εξελίσσεται. Οι κατασκευαστές στην προσπάθεια τους να κάνουν τα όπλα ακόμη πιο μεγάλα, αποτελεσματικά και καταστροφικά έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ιστορία. Κάποια όπλα τελικά κατάφεραν ν’ αλλάξουν τον κόσμο.



    Εκτοξευτής βλημάτων 

    Η πολιορκία είναι από τις πιο γνωστές μορφές πολέμου και στα μεσαιωνικά χρόνια μπορεί να κρατούσε μήνες. Συνήθως από κάποιο ύψωμα, ο εχθρός πολιορκούσε την πόλη του αντιπάλου, μιας και τα τείχη ή τα κάστρα ήταν πολλές φορές απόρθητα. Μέχρι που εφευρέθηκε αυτός ο νέος καταπέλτης και οι ισορροπίες στην πολιορκία άλλαξαν. Τώρα ο εχθρός μπορούσε να ρίξει μεγαλύτερα βλήματα, σε μεγαλύτερη απόσταση και τα τείχη της πόλης ήταν θέμα ημερών να καταστραφούν. Η εισβολή γινόταν άμεσα και έτσι η πολιορκία έσπαγε σε χρόνο ρεκόρ για την εποχή.


    Mark I 

    Αν και τα πρωτότυπα σχέδια για τανκ ανήκουν στον Leonardo Da Vinci, φτάσαμε στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι να κατασκευαστούν και να μπουν στη μάχη. Το Mark I ήταν το πρώτο μοντέλο τανκ που κατασκευάστηκε, έτοιμο για κάθε είδους μάχη. Με ρόδες για κάθε είδους έδαφος, ακόμη και για γραμμές τρένου, με βαρύ οπλισμό και μεγάλη πυραυλική ισχύ, το Mark I άλλαξε τα στάνταρ στα πολεμικά οχήματα. Ήταν πολύ πιο δύσκολο να το σταματήσουν, σε σχέση με τα άλογα που χρησιμοποιούσαν πριν κι έτσι οι αγγλικές δυνάμεις τα χρησιμοποίησαν για να διεισδύσουν στα γερμανικά οχυρά. Στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε μαζικά και έβαλε τέλος στον πόλεμο των χαρακωμάτων.


    Hellebore 

    Αν και δεν είναι όπλο με τη γνωστή έννοια του όπλου, ήταν το πρώτο είδος που χρησιμοποιήθηκε για βιολογικό πόλεμο. Πρόκειται για ένα δηλητηριώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των veratrum. Χρησιμοποιήθηκε από τους Κιργήσιους το 585 πΧ για να δηλητηριάσουν το νερό του εχθρού ώστε να είναι αδύναμοι στη μάχη. Και κάπως έτσι ξεκίνησε ο βιολογικός πόλεμος. Από τότε άρρωστοι άνθρωποι, δηλητήρια άλλα και πιο πρόσφατα ο άνθρακας, έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποδυνάμωση του εχθρού.


    Fokker 

    Ακόμη και όταν η αεροναυπηγική δεν ήταν πλήρως ανεπτυγμένη, εναέρια μέσα όπως αερόστατα και zeppelin χρησιμοποιούνταν από το στρατό κυρίως για κατασκοπεία και μεταφορά στρατιωτών. Σπάνια ήταν οπλισμένα με βόμβες αλλά κατά τη διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου μπήκαν κι αυτά στη μάχη. Το Fokker ήταν το πρώτο αξιόπιστο μαχητικό αεροπλάνο εξοπλισμένο με πολυβόλα που μπορούσαν να πυροβολούν μέσα από τον έλικα χωρίς όμως να του προκαλούν καμία ζημιά. Τι να την κάνεις την κυριαρχία της θάλασσας όταν μπορείς να κυριαρχείς στον ουρανό;


    Αέριο χλώριο 

    Καθώς οι επιστήμες εξελίσσονταν, υποτάχθηκαν και αυτές στη πολεμική βιομηχανία. Ο νομπελίστας Fritz Haber ήταν αυτός που εφεύρε το πρώτο χημικό όπλο και ακούει στο όνομα αέριο χλώριο. Αυτό οδήγησε στην αξιοποίηση και άλλων χημικών ως όπλα όπως το φωσγένιο και το αέριο μουστάρδας. Οι καταστρεπτικές συνέπειες αυτών των «όπλων» οδήγησαν στο να κριθούν παράνομα από την συνθήκη της Γενεύης. Βοήθησαν ωστόσο στην ανάπτυξη εξίσου καταστροφικών όπλων όπως το αέριο των νεύρων.


    Αρκεβούζιο

    Τα όπλα είναι σίγουρα από τις πιο επαναστατικές εφευρέσεις της πολεμικής βιομηχανίας. Αρχικά βέβαια ήταν πολύ βαριά, αργά στο οπλισμό και επιρρεπή στις εκρήξεις. Τον 15ο αιώνα κατασκευάστηκε το αρκεβούζιο και ήταν το πρώτο που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απ’ τον ώμο. Έμεινε στην ιστορία γιατί ήταν το πρώτο όπλο που μπορούσε να διαπεράσει τις βαριές πανοπλίες των ιπποτών κι έτσι ήρθε το τέλος για τις πανοπλίες, ως αποτελεσματικό μέσω προστασίας.


    Ατομική βόμβα 

    Αναμφίβολα είναι ΤΟ όπλο που άλλαξε τον κόσμο. Είναι τόσο καταστροφικό που και τις δύο φορές που χρησιμοποιήθηκε είχαμε περισσότερα από 200.000 θύματα. Οι επιπτώσεις ήταν τόσο καταστροφικές που όλες οι χώρες άλλαξαν τις πολεμικές τους στρατηγικές ώστε να είναι έτοιμοι αν ξαναχρησιμοποιούσε κάποιο κράτος πυρηνικά όπλα. Ποιος το περίμενε όμως ότι το Μικρό Αγόρι σε συνδυασμό με έναν Χοντρό Άντρα θα άλλαζε τον κόσμο; Και για όσους δεν το ήξεραν, αυτά ήταν τα ονόματα των δύο πολεμικών βομβών.


    ΠΗΓΗ: 
    http://www.xodrobizeli.gr/2011/04/7_11.html

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ